SAMSUNG_022024C Advertisement SAMSUNG_022024C Advertisement SAMSUNG_022024C Advertisement

10G internet na Slovensku štartuje

Tlačové správy
0

Slovensko sa štartom 10 gigabitového internetu dostáva medzi elitné krajiny sveta.  Desaťkrát rýchlejší internet dnes spustili v Košiciach, Stropkove a Čiernej nad Tisou. Pripojenie je dostupné za bežný mesačný poplatok 17,92 eur. Takéto rýchle pripojenie je predpokladom napríklad pre služby telemedicíny, virtuálnej reality v cloude či rýchleho spojenia pre každého člena domácnosti bez obmedzovania – kľúčové v nastupujúcej ére teleworkingu.

Po jarnom ohlásení dnes ANTIK Telecom spúšťa komerčnú službu ultra vysokorýchlostného internetu s parametrami až 10 gigabitov pri sťahovaní aj odosielaní dát za menej ako 18 eur mesačne. Prvé miesta na Slovensku s dostupnosťou 10G sú Čierna nad Tisou, Stropkov a Košice, mestská časť Pereš, pričom pokrytie bude ďalej rásť. Veľmi rýchly internet patrí medzi niekoľko parametrov konkurencieschopnosti ekonomík nutných pre rozvoj priemyslu a služieb s veľmi veľkou pridanou hodnotou – ako virtuálna realita na požiadanie či telemedicína. Nie je náhodou, že tzv. 10G služba je dostupná napríklad v Švajčiarsku, Japonsku, Južnej Kórey, Spojených štátoch amerických ale aj v Číne a Juhoafrickej republike. Reálne testy pripojenia v bežných podmienkach domácnosti doteraz ukázali dosiahnuteľné rýchlosti až 9,2 Gbps, pochopiteľne závislé od zariadení klienta a priepustnosti serverov. Okrem celkového zrýchlenia zvýšenie priepustnosti znamená aj zlepšenie možností pre každého jednotlivého člena domácnosti, ktorý si tak môže vychutnať svoj vlastný neobmedzovaný gigabitový prístup bez nutnosti sa deliť s ostatnými.

„Dnes štartujeme v prvých slovenských mestách službu, ktorú využívajú doteraz len v niekoľkých vyspelých krajinách sveta. Okrem samotného výrazného zrýchlenia pre našich klientov očakávame, že 10G internet stimuluje príchod nových produktov založených na ultrarýchlom symetrickom pripojení,“ vysvetľuje Igor Kolla, CEO Antik Telecom. „Očakávame, že takéto rýchle pripojenie dokážu naši klienti postupne využívať viac a viac – aj vďaka neustálemu zlacňovaniu výkonného počítačového vybavenia. Našim cieľom je postrčiť Slovensko výrazne vpred v rebríčku krajín s najrýchlejším internetom – a tým aj zvýšiť konkurencieschopnosť krajiny ako dobrého miesta pre život a podnikanie.“

Antik Telecom pre pripojenie v prvých lokalitách použil technológiu 10G Ethernetu. Mesačný poplatok bez viazanosti je stanovený na 17,92 euro, zriaďovací poplatok na 250 euro. V cene zákazník získa aktiváciu optickej prípojky ukončenej optickým SFP modulom ako aj zariadenie – prepínač (switch) so štyrmi 10gbps šachtami a jedným 1 gbps portom. Operátor ďalej klientom ponúka na predaj výkonný Wifi6 router s metalickými aj optickými 10gbps portami, či sieťové karty s rýchlosťami 10gbps. Pre maximálne využitie služby ďalej Antik odporúča, aby všetky zariadenia v domácnosti disponovali sieťovým rozhraním 10gbps a zároveň ich vzájomné prepojenia káblami bolo v štandarde minimálne CAT6. Spoločnosť bude služby rozširovať aj v ďalších mestách, pričom záujemcovia si služby môžu objednať na www.antik.sk alebo 055 30 12345. Poradenstvo pri správnom výbere zariadení poskytujú aj zákaznícke miesta Antiku v dostupnosti služby.

Príloha: Príklad zapojenia a zariadení pre využitie 10G internetu v rámci domácnosti.

ANTIK Telecom je najväčším poskytovateľom gigabitového internetu a služieb zdieľanej ekonomiky na Slovensku. V troch desiatkach miest a v takmer 200 obciach po celom Slovensku prevádzkuje vlastnú sieť, prostredníctvom ktorej poskytuje telekomunikačné služby - optické a bezdrôtové pripojenie k internetu, telefonovanie, satelitnú aj IP televíziu.. V 15 mestách poskytuje zároveň služby zdieľanej dopravy, v troch mestách aj s využitím e-mobility. Počet klientov Antiku v rôznych službách dnes presahuje 100 tisíc. Laboratórium spoločnosti ANTIK Telecom sa zaoberá výskumom a vývojom technológií pre digitálne spracovanie obrazu a zariadení Internetu vecí. Sesterská spoločnosť ANTIK Technology so svojou produkčnou základňou v Ázii sa venuje vývoju, výrobe či distribúcii hi-tech zariadení pre digitálnu televíziu, smarthomes, smartmobility a smartcities, ktoré využívajú operátori, hotely a komunity na piatich kontinentoch.

 

Zobrazit Galériu

ANTIK Telecom

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať