SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement

AMAVET na Regeneron ISEF 2022 USA – 3. miesto

Tlačové správy
0

V dňoch 8.-13. mája sa uskutočnila v meste Atlanta v americkom štáte Georgia najprestížnejšia projektová súťaž stredoškolákov Regeneron ISEF (International Science and Engineering Fair). Súťaž sa koná každoročne s celkovým počtom vyše 1500 účastníkov z viac ako 70 štátov sveta. V tomto roku sa súťaže Regeneron ISEF zúčastnili opäť slovenskí finalisti Festivalu vedy a techniky AMAVET z roku 2021 – Laura Ivančová a Katarína Fabuľová s projektom „Porovnanie komerčných a prírodných dezinfekčných prípravkov a ich vplyv na mikroorganizmy“ a Matej Gurňák s projektom „Vývoj komplexného bezpilotného leteckého systému“. Matej získal v silnej svetovej konkurencii úžasné 3. miesto!

Prestíž súťaže spočíva aj v poskytovaní odmien, ako napríklad štipendií, špeciálnych pobytov a finančných ocenení, v celkovej výške viac ako 5 miliónov amerických dolárov. Prvý ročník ISEF sa konal v roku 1950. Od roku 1997 do 2019 bol finančne podporovaný spoločnosťou Intel a od roku 2020 spoločnosťou Regeneron.

Matej Gurňák z Gymnázia Jura Hronca v Bratislave si spomína na svetovú súťaž v minulom týždni takto: Cesta do USA bola pre mňa veľmi cennou životnou skúsenosťou. Na súťaži som stretol veľa podobne zmýšľajúcich ľudí odhodlaných zlepšiť svet, v ktorom žijeme. Tiež som zistil, že pôvod nie je žiadnou prekážkou pri spolupráci na vedeckých projektoch. ISEF bol omnoho viac ako súťaž, bol to týždeň plný aktivít a zážitkov. Tie ma utvrdili v tom, že veda je kľúčová pre našu spoločnú budúcnosť. Samotné hodnotenie projektov bolo realizované formou osobných rozhovorov s jednotlivými porotcami. Všetci mali niekoľkoročné skúsenosti v oblasti inžinierstva, takže sa mi podarilo získať veľa cenných postrehov k môjmu projektu. 3. miesto je pre mňa v prvom rade veľký úspech a ocenenie za takmer ročnú prácu na projekte. Najviac ma teší, že vo veľkej a kvalitnej konkurencii ďalších 80 projektov v mojej kategórii som dokázal s projektom zaujať porotcov a uspieť. Je to taktiež povzbudením do ďalšej práce na podobných projektoch, ktoré chcem realizovať počas štúdia na univerzite. 

Vedúcim slovenskej delegácie bol jeden z porotcov celoslovenského finále Festivalu vedy a techniky AMAVET RNDr. Marián Babinčák, PhD. Marián je vedeckým pracovníkom Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a historicky bol prvým členom odbornej hodnotiacej komisie zo Slovenska na súťaži ISEF. Po prílete nám povedal: „Zúčastnil som sa aj ako hodnotiteľ hlavných cien v kategórii bunková a molekulárna biológia (Cellular and Molecular Biology), v ktorej síce bola výrazná akumulácia kvalitných projektov z celého sveta, no z dlhoročných skúseností sa nebojím povedať, že najkvalitnejšie projekty z Festivalu vedy a techniky AMAVET sú určite porovnateľné a konkurencieschopné s projektami na svetovej úrovni. Verím, že aj táto skúsenosť pomôže kvalite Festivalu vedy a techniky AMAVET, ako aj budúcim víťazom.“

Sme presvedčení, že aj takáto motivácia podporí tvorbu kvalitných projektových prác žiakov, ktorí z krajských súťaží  Festivalu vedy a techniky AMAVET (FVAT) postupujú na celoslovenské finále počas Týždňa vedy a techniky na Slovensku (TVT). 25. ročník FVAT zorganizuje Asociácia pre mládež, vedu a techniku v týždni od 7. do 13. novembra 2022 ako otváracie podujatie TVT.

Čo odkazuje súťažiacim na FVAT AMAVET Matej Gurňák?

Ak vás baví veda a technika, určite sa zúčastnite na tohtoročnom FVAT. Svoju tému si môžete zvoliť sami. Chcel by som vás povzbudiť k hľadaniu tém, ktorých výskum vás bude baviť a zároveň určite ihneď rozmýšľajte nad potenciálnym uplatnením vášho výskumu v praxi. Tak sa pri práci na projekte toho veľa naučíte a je veľká šanca, že v budúcnosti vaše riešenia pomôžu celej našej spoločnosti. Ja som sa o FVAT dozvedel len pred rokom a skúsil som sa zúčastniť. Teraz som sa vrátil z prestížnej celosvetovej súťaže s cenou a s poznaním, že vytrvalou prácou vieme posunúť svet vpred.

Zobrazit Galériu

Ján Nemec

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať