SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement

AMAVET zažiaril v Európskej súťaži mladých vedcov

Tlačové správy
1

V nedeľu 19. septembra 2021 boli na slávnostnej ceremónii v španielskej Univerzite na Salamance vyhlásené najvyššie ocenenia mladých vedcov Európskej Únie (EUCYS). Vo veľkej konkurencii sa dokázali presadiť aj reprezentanti AMAVET-u (Asociácia pre mládež, vedu a techniku) a ceny putujú aj na Slovensko.

Špeciálnu cenu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) získal Miroslav Cibula s projektom „Omnis: Modular Question Answering Web Search Engine“. Ide o webový vyhľadávací nástroj Omnis, schopný odpovedať na otázky, ktorý na tento účel využíva umelú inteligenciu. Vyhľadávač je navyše založený na modulárnej architektúre, čo znamená, že ho môže ktokoľvek ľubovoľne rozširovať. Odpovedanie na otázky robí buď čítaním webových dokumentov, ktorých zoznam získava prostredníctvom klasického webového vyhľadávania, a vyberaním odpovedí z nich, alebo získavaním informácií z niekoľkých webových databáz. Čiže kombinuje dve metódy. Je dostupný ako webová stránka na adrese omnisqa.com, momentálne však existuje len vo forme prototypu, ktorý nie je pripravený na produkčnú prevádzku. Autor by rád založil startup, aby ho s tímom spolupracovníkov mohol ďalej rozvíjať do finálnej podoby. Využije pri tom svoje vedomosti z roboty, chémie a fyziky, ktorým sa venuje popri počítačovej vede a umelej inteligencii.

Miroslav Cibula, (víťaz FVAT AMAVET 2019, Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium, Teplická, Bratislava): „Účasť na EUCYS-e bola pre mňa unikátnym a obohacujúcim zážitkom. Veľmi milo ma prekvapila hybridná forma súťaže, respektíve jej virtuálna časť, ktorá sa uskutočňovala v prepracovanom prostredí imitujúcom reálnu výstavnú halu, čo do veľkej miery navodzovalo pocit ako pri fyzickej účasti. Rovnako aj možnosť voľne sa pohybovať po výstavisku a komunikovať so spolu súťažiacimi alebo porotcami, mi dalo príležitosť zoznámiť sa s rôznymi zaujímavými ľuďmi a vidieť ich projekty. Bolo to na úplne inej úrovni, ako keby sa súťaž konala v tradičnej virtuálnej forme niekde na Zoome. Ja som za svoj projekt v oblasti počítačových vied dostal možnosť stráviť týždeň v Hlavnom technickom centre Európskej vesmírnej agentúry v Holandsku, ktoré sa venuje všetkému od astronómie cez planetárnu, solárnu a fundamentálnu fyziku až po telekomunikáciu, robotiku a vesmírne inžinierstvo.“

Ďalším oceneným bol Matúš Mlynár, ktorý sa umiestnil na tretej priečke s projektom „The dynamic effect of oxytocin treatment on autistic-like behaviors in a genetic model of autism“ získal aj finančne ocenenie – 3 500 eur.

Súťaž mladých vedcov EÚ (EUCYS) založila Európska komisia v roku 1989, aby podnietila spoluprácu medzi mladými vedcami a dala im šancu nechať sa viesť najprominentnejšími európskymi výskumníkmi. Ďalšie podujatie sa bude konať v holandskom Leidene, ktoré bude Európskym mestom vedy v roku 2022.

Zobrazit Galériu

Ján Nemec, Amavet

Všetky autorove články

1 komentár

že kóho oni majú v strane, že vyhralí :-D reakcia na: AMAVET zažiaril v Európskej súťaži mladých vedcov

24.9.2021 13:09
že kóho oni majú v strane, že vyhralí :-D
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať