SAMSUNG_022024C Advertisement SAMSUNG_022024C Advertisement SAMSUNG_022024C Advertisement

Čakanie skončilo – na štartovaciu čiaru nastupuje nový športový šampión od spoločnosti Canon, aby predbehol všetkých ostatných

Tlačové správy
0

Spoločnosť Canon Europe dnes oznámila netrpezlivo očakávaný fotoaparát EOS R3 – vysoko výkonný prístroj pre športovú a reportážnu fotografiu. EOS R3 spája tradíciu so špičkovými technológiami. Ponúka všetku funkcionalitu a rýchlosť preslávených prístrojov radu Canon EOS-1 spolu s inovatívnosťou a všestrannosťou priekopníckeho systému EOS R.

Je navrhnutý podľa podnetov od najnáročnejších profesionálnych spravodajských a športových fotografov a prináša vyše 100 vylepšení oproti doterajším bezzrkadlovým a zrkadlovým modelom Canon. Zrodil sa tak fotoaparát, ktorý podstatne zjednodušuje pracovné postupy a ponúka novú úroveň prepojenia fotografa s prístrojom, ktorej výsledkom je bezkonkurenčná rýchlosť a ovládateľnosť. Úplne nový inovatívny snímač s rozlíšením 24,1 miliónov bodov zabezpečuje optimálnu rovnováhu medzi výkonom, rozlíšením a rýchlosťou. Spravodajskí a športoví fotografi tak získavajú fotoaparát, vďaka ktorému prekonajú a predbehnú konkurenciu.

Budúcnosť je rýchla

EOS R3 využíva nový prevratný vrstvený snímač typu CMOS konštrukcie BSI s rozlíšením 24,1 megapixelov, ktorý ponúka bleskurýchle snímanie a pohotové reakcie. Výkonný snímač takmer eliminuje pohybové skreslenie štrbinových uzávierok, a vďaka mimoriadne krátkym expozičným časom v rozsahu 30 sekúnd až 1/64000 sekundy[1] pomáha športovým fotografom zachytiť aj rýchlo sa pohybujúce objekty. Pri použití elektronickej uzávierky je možné fotografovať rýchlosťou až 30 snímok za sekundu pri automatickej expozícii a automatickým ostrením so sledovaním objektu, a to aj pri snímaní do súborov RAW. Snímať je možné aj rýchlosťou 15 sn./s alebo 3 sn./s. Elektronickú uzávierku je možné prvýkrát používať aj s bleskami Canon aj iných výrobcov. Fotoaparát sa dokáže taktiež vysporiadať s blikaním svetelných zdrojov a nežiadúcimi efektmi tejto tradičnej slabiny elektronických uzávierok, ako sú pruhy v obraze alebo problémy s podaním farieb a expozíciou. Slúži na to funkcia detekcie blikania a režim vysokofrekvenčného snímania.

Vysoký výkon fotoaparátu EOS R3 sa neobmedzuje na rýchlosť sériového snímania, ale má dosah aj na ostrenie. S rýchlosťou ostrenia 0,03 sekundy je EOS R3 doteraz najrýchlejší fotoaparát radu EOS R[2] – ideálne pre zachytenie nečakaných okamihov v športe alebo pri reportážach. EOS R3 je vybavený systémom automatického ostrenia so zdvojenými fotodiódami Dual Pixel CMOS AF II a zdokonaleným algoritmom hĺbkového učenia pre ostrenie so sledovaním objektu, vrátane detekcie ľudského a zvieracieho oka, tela a tváre či detekcie ľudskej hlavy pri statických snímkach a videu. Nový fotoaparát je navrhnutý aj s ohľadom na potreby fotografov motoristického športu. Je preto vybavený funkciou sledovania vozidiel vrátane motocyklov, formúl s otvoreným kokpitom, vozov pre preteky GT a rely – s možnosťou priority vozidla alebo prilby vodiča. Detekcia oka, tváre, hlavy a tela je teraz k dispozícii vo všetkých režimoch automatického ostrenia, podobne ako nová flexibilná zóna, ktorá umožňuje zvoliť veľkosť a tvar oblasti ostrenia. EOS R3 nastavuje novú úroveň ostrenia za zlých svetelných podmienok. Dokáže zaostriť pri úrovni osvetlenia až -7,5 EV[3] – v tomto ohľade ide o jeden z najlepších fotoaparátov na trhu.

Pre maximálnu kontrolu nad automatickým zaostrovaním ponúka EOS R3 tri rôzne spôsoby výberu ostriacich bodov: rýchly ovládač quick smart, precízny multifunkčný ovládač a inštinktívny výber pohybom oka. Ovládanie automatického ostrenia okom tvorí prirodzenejšie prepojenie medzi fotoaparátom a fotografom. Táto priekopnícka, intuitívna metóda presúva bod zaostrenia tam, kam smeruje pohľad fotografa. V situáciách, kedy sa scéna rýchlo mení, môže fotograf inštinktívne zaostrovať na akciu jednoduchým pohybom oka.

Päťosová interná stabilizácia obrazu zlepšuje možnosti fotografovania a filmovania z ruky za pohybu. Môže spolupracovať s optickým stabilizátorom príslušných objektívov radu RF a dokáže kompenzovať až o 8 expozičných hodnôt, čo patrí k špičke na trhu.

Prekonajte svojich kolegov

Profesionálnym fotografom v teréne ide nielen o okamžité zachytenie dôležitého momentu, ale aj o rýchle odovzdanie fotografií do spravodajskej redakcie. Vďaka niekoľkým profesionálnym možnostiam pripojenia, vrátane vstavaného Bluetooth verzie 5.0 a Wi-Fi v pásme 5 GHz[4], EOS R3 zefektívňuje pracovné postupy a zjednodušuje prepojenie so smartfónom alebo pripojenie do Wi-Fi siete. Pre prácu na športových štadiónoch je ideálne vysokorýchlostné káblové pripojenie cez vstavaný gigabitový ethernetový port. V situáciách, kedy je rýchlosť skutočne rozhodujúca, môžu fotografi prenášať zábery svojim odberateľom cez FTP. Majitelia prístrojov EOS R5[5] a EOS-1D X Mark III môžu zdieľať sieťové nastavenia medzi všetkými troma fotoaparátmi.

Používatelia môžu fotoaparát ovládať na diaľku z mobilného zariadenia prostredníctvom aplikácie Canon Camera Connect alebo pomocou funkcie Browser Remote pri pripojení ethernetovým káblom. Obľúbená funkcia Browser Remote známa z modelu EOS-1D X Mark III umožňuje používateľom a redakciám na diaľku upravovať metadáta, prechádzať a sťahovať snímky. Používatelia budú môcť využiť aj mobilnú aplikáciu Canon Mobile File Transfer (MFT)[6] určenú profesionálnym fotografom k prenosu záberov prostredníctvom mobilného zariadenia na FTP/FTPS/SFTP server. Do budúcnosti sa plánujú ďalšie vylepšenia, ktoré profesionálnym fotografom ešte viac uľahčia prácu – ako je prevod hlasových poznámok do textu. Nový úchyt na smartfón Smartphone Link AD-P1 ako príslušenstvo pre EOS R3 umožňuje upevniť zariadenia iOS alebo Android do adaptéra pre multifunkčné sánky[7] a jednoducho prenášať snímky prostredníctvom novej aplikácie MFT. Aplikácia Canon Camera Connect teraz umožňuje aktualizovať firmvér fotoaparátu EOS R3 cez mobilný telefón – ako u prvého z radu EOS.

Neuveriteľné možnosti záznamu videa

Rovnako ako je to v prípade modelu EOS R5, tak aj EOS R3 zdokonaľuje možnosti zmiešanej práce – vychádza v ústrety požiadavkám, aby fotografi zachytávali akciu na kvalitných statických snímkach a zároveň videu s vysokým rozlíšením. Nový fotoaparát preto ponúka možnosť záznamu videa vo formáte 6K 60p RAW, ktorý zachytí o 50% viac detailov ako rozlíšenie 4K. Súbory 6K CRM RAW je možné následne upravovať o expozíciu či vyváženie bielej pre dosiahnutie požadovaného podania. Záznam vo formáte 4K až do 60p sa prevzorkováva zo 6K, čo zaručuje najvyššiu možnú obrazovú kvalitu. EOS R3 dokáže natáčať vo 4K pri 120P a vytvárať efektné spomalené zábery v rozlíšení 4K – obzvlášť pri rýchlych a dynamických športoch. S EOS R3 je možné natočiť až šesť hodín bežného videa alebo 1,5 hodiny pri vysokých snímkových frekvenciách 119,88/100P[8].

V jadre je fotoaparát EOS R3 navrhnutý tak, aby fotografom umožnil byť čo najpohotovejšími - a to isté platí aj v prípade videa. Pre zmenšenie veľkosti súborov a urýchlenie pracovného procesu pri videu je možný záznam do formátu CRM light alebo MP4 s kompresiou All-I, IPB alebo menšie IPB light, pričom si používateľ môže zvoliť z radu rôznych dátových tokov podľa potrieb a kapacitných možností. Dva sloty na pamäťové karty – vrátane UHS-II SD a ultra rýchleho CFexpress – umožňujú záznam videa vo formáte 6K RAW a podporujú súbežný zápis na obe karty vo formáte MP4[9], čo zabezpečí zálohu dôležitých nahrávok. Preslávená funkcia Canon LOG 3 umožňuje 10-bitový interný záznam s vyšším dynamickým rozsahom alebo 10-bitový záznam HDR PQ, ktorý minimalizuje nutnosť úprav alebo gradácie farieb v postprodukcii. Reportéri v teréne na EOS R3 ocenia nové multifunkčné sánky a kompatibilitu s novým smerovým stereo mikrofónom DM-E1D s digitálnym spracovaním zvuku napájaným z fotoaparátu a s adaptérom TEAC Tascam CA-XLR2d-C XLR, ktorý umožňuje dvojkanálový záznam pomocou profesionálnych mikrofónov XLR.

Inštinktívna fotografia

Najnovší bezzrkadlový fotoaparát Canon ponúka rovnakú rýchlosť a spôsob ovládania ako prístroje radu EOS-1. Je vybavený novým špičkovým elektronickým hľadáčikom, ktorý spoločnosť Canon sama vyvinula. Ponúka rozlíšenie 5,76 milióna bodov, minimálne oneskorenie a obnovovaciu frekvenciu 120 sn./s čo znamená, že nedochádza k zatmeniu pri expozícii a z používateľského hľadiska sa vyrovná optickému hľadáčiku. Okrem novej funkcie View Assist, ktorá simuluje optický hľadáčik, má elektronický hľadáčik sýtejšie farby a vyšší dynamický rozsah. Oneskorenie uzávierky je neuveriteľných 20 ms – o polovicu menej ako je to v prípade konvenčných fotoaparátov, takže je snímka pri stlačení spúšte nasnímaná prakticky okamžite. Nový otočný a výklopný dotykový displej s vysokým rozlíšením 4,1 milióna bodov ponúka detailnejšie zobrazenie než doterajšie modely a širší rozsah fotografických uhlov. EOS R3 vychádza z osvedčenej ergonómie a spôsobu ovládania radu EOS a pridáva nové, pokročilé ovládacie prvky. Používateľom rovnako ponúka rad nových možností prispôsobenia, vrátane zvuku uzávierky a jeho hlasitosti. Fotografi, ktorí používajú viacero fotoaparátov, môžu jednoducho kopírovať a ukladať vlastné nastavenie na pamäťové karty a ušetriť tak čas. EOS R3 navyše používa ten istý typ akumulátora LP-E19 ako EOS-1D X Mark II a EOS-1D X Mark III, čo zvyšuje kompatibilitu s existujúcim DSLR vybavením a umožňuje predĺžiť dobu práce.

Nové ľahké horčíkové telo fotoaparátu EOS R3 je utesnené proti prenikaniu prachu a vody a odolá aj drsným podmienkam. Odolnosť proti vode možno zachovať aj pri použití blesku Speedlite po jeho pripojení do nového adaptéra AD-E1 pre multifunkčné sánky. Tie podporujú aj nový kompaktný vysielač Speedlite ST-E10, takže fotograf môže na diaľku ovládať viacero rádiom riadených bleskov Speedlite.

EOS R3 je mimoriadne rýchly fotoaparát so svižnou odozvou, ktorý športovým a spravodajským fotografom poskytuje konkurenčnú výhodu na ceste k víťaznej snímke.

Spoločnosť Canon dnes na trh uvádza aj dva nové výkonné všestranné objektívy RF 100-400 mm F5.6-8 IS USM a RF 16 mm F2.8 STM, ktoré rozširujú rad RF o nové ohniskové vzdialenosti. Viac informácií o týchto objektívoch nájdete v druhej tlačovej správe.

Hlavné funkcie a vlastnosti bezzrkadlovky Canon EOS R3:

  • Nový vrstvený snímač typu BSI CMOS s rozlíšením 24,1 Mpx vyvinutý spoločnosťou Canon
  • 30 sn./s pri AF/AE so sledovaním objektu
  • Doba expozície od 30 sekúnd po 1/64000 pri použití elektronickej uzávierky
  • Výber ostriaceho bodu pohybom oka
  • Automatické ostrenie so sledovaním objektu – pre fotografovanie ľudí, zvierat (vrátane vtákov) a motoristických športov (automobilové a motocyklové preteky)
  • Záznam videa 6K 60p RAW v plnej šírke interne na kartu CFexpress
  • Zaostrenie až do úrovne osvetlenia -7,5 EV

 


[1] Pri použití elektronickej uzávierky. Mechanická uzávierka ponúka expozičné časy od 1/8000 do 30 sekúnd.

[2] Platí k 13. septembru 2021 – Pre najrýchlejšie automatické ostrenie * Výpočet na základe výsledkov testov rýchlosti AF podľa metodiky CIPA (výsledky sa môžu líšiť podľa okolitých podmienok a použitého objektívu). Využitá metóda interného merania. Testovacie podmienky: • Jas v okamihu merania vzdialenosti: EV12 (bežná teplota, ISO 100) • Fotografický režim: M • Použitý objektív: RF24-105 mm F4-7.1 IS STM, Pri fotografovaní statických snímok s použitím manuálnej spúšte • Režim automatického ostrenia: jeden bod (stred) • Spôsob ostrenie: jeden snímok.

[3] Pri užití objektívu so svetelnosťou f/1.2 za týchto podmienok: ostrenie na stred, izbová teplota, jednorazové automatické ostrenie, ISO 100. Netýka sa objektívov RF s povlakom pre zjemnenie oblastí mimo hĺbky ostrosti (Defocus Smoothing).

[4] 5 GHz Wi-Fi je k dispozícii len vo vybraných regiónoch.

[5] S použitím bezdrôtového vysielača WFT-R10.

[6] Očakáva sa, že aplikácia bude verejne dostupná od prvého štvrťroka 2022. Spočiatku bude aplikácia vo verzii 1.3.0 bezplatná ako skúšobná. Plná verzia bude spoplatnená.

[7] Adaptér do multifunkčných sánok pre Smartphone Link AD-P1 pre Android a iOS príde na trh v roku 2022.

[8] V závislosti na stave batérie, pamäťových kartách a teplote.

[9] Medzi podporované funkcie patrí rozdelený zápis statických snímok, rozdelený zápis statických snímok/videonahrávok a súbežný zápis videonahrávok na dve karty.

Canon Europe

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať