SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement

Český investičný startup Fondee expanduje na Slovensko

Tlačové správy
3

Český startup Fondee, ktorý založili v roku 2017 manželia Jan a Eva Hlavsoví, po úspešnom etablovaní na českom trhu vstupuje na Slovensko. Novo vybudovanú základňu v Bratislave povedie Július Kaliský, ktorý má dlhoročné skúsenosti z vedúcich pozícií v organizáciách ako napríklad UNICEF, Realpad či Lindström.

„Slováci, rovnako ako aj Češi, majú iracionálny strach z investovania, pritom na Západe ľudia nenechávajú svoje peniaze len tak ležať na bežných účtoch,“ hovorí Jan Hlavsa, zakladateľ startupu Fondee.

Zhodnocovať úspory v západnom štýle – jednoducho, transparentne, bezstarostne a predovšetkým bez účasti bánk a poradcov – to je ambícia českého startupu Fondee, ktorý po úspešnom etablovaní v Českej republike prichádza na Slovensko. Jednoduchou a intuitívnou cestou umožňuje ľuďom, aby pravidelne investovali a ukladali peniaze do akcií a dlhopisov bez toho, aby museli hradiť zbytočné poplatky za drahých sprostredkovateľov.

Obaja zakladatelia, Jan a Eva Hlavsoví, pri zrode Fondee čerpali z bohatých skúseností zo sveta veľkých financií, ktoré nazbierali za 9 rokov pôsobenia v Londýne, kde na najvyšších poschodiach londýnskeho City mali na starosti transakcie, fúzie a úvery v miliardách libier.

Od uvedenia v susednom Česku ubehli dva roky, a dnes sa investičná platforma Fondee na svojom domácom trhu teší už z viac ako 7000 spokojných klientov, čím ďaleko predbehla svoje ciele na rok 2021. Po naplnení strategických miľníkov tak bola expanzia ďalším plánovaným krokom.

„Vstup na Slovensko je v súlade s plánmi Fondee na expanziu v regióne strednej a východnej Európy (CEE). Tento krok reflektuje nie len naše postupné dosahovanie miľníkov a rast spoločnosti Fondee, ale aj náš cieľ zmeniť spôsob, akým ľudia premýšľajú o investíciách aj za hranicami Českej republiky,“ hovorí Július Kaliský.

Fondee ponúka zhodnocovanie peňazí v takzvaných Exchange Traded Funds (ETF). ETF sa obchodujú na burze a ich cena kopíruje trhový index. Dnes ľuďom buď ležia peniaze na bežných či sporiacich účtoch, poprípade v krypte, pritom ETF je cesta, ako si dlhodobo sporiť, poraziť infláciu a pritom mať relatívne konzervatívny prístup.

Ako funguje Fondee?

Potenciálny investor si vďaka jednoduchému dotazníku Fondee zadefinuje svoj investičný profil, podľa ktorého potom alokuje svoje investície. Investovať môžete do jedného zo 7 ponúkaných portfólií (Konzervatívny investor, Obozretný investor, Rozvážny investor, Vyvážený investor, Smelý investor, Nebojácny investor a Odvážny investor). Každé portfólio obsahuje iný podiel akcií a dlhopisov, takže odlišné sú aj potenciálne výnosy a riziko.

„Zatiaľ čo najmenej rizikové portfólio by malo ročne zarábať približne 3,5 % ročne, najodvážnejším typom svoje financie uložené na Fondee účte zhodnotíte až o 12 %,“ vysvetľuje Kaliský.

Za investovanie cez Fondee zaplatíte ročný poplatok 0.9% + poplatok za správu ETF  čo tvorí v priemerne 0.15% ročne. Neplatia sa naopak žiadne vstupné, výstupné ani výkonnostné poplatky, čím sa tento jednoduchý a transparentný typ investovania stáva obzvlášť pre mladých ľudí nesmierne atraktívnym.

„Práve jednoduchosť je jednou z hlavných výhod používania Fondee. Skutočne si stačí len vybrať portfólio na základe nášho dotazníka a vložiť peniaze, v minimálnej hodnote 40 eur. Fondee vaše peniaze zainvestuje do ETF fondov cez brokera a pokiaľ si budete priať, tak sa vaše portfólio každý mesiac rebalansuje, prípadne si svoje uložené peniaze viete kedykoľvek vybrať,“ pokračuje Kaliský.

„Expanzia práve na Sovensko bola vzhľadom na podobnosť týchto dvoch trhov jasnou voľbou. Slováci, rovnako ako aj Češi, riešia, akým spôsobom zhodnotiť svoje peniaze, avšak mnohí z nich stále nevedia, ako na to. Aj dnes sa ešte často stretávame s domienkou, že investovanie je len pre bohatých, čo už samozrejme dávno neplatí,“ dodáva.

Dôvodom, prečo sa Fondee, a teda aj investovanie ako také, stáva čoraz viac atraktívnym, môže byť aj stále rastáca miera inflácie. „Za posledné dva mesiace sa počet našich klientov zvýšil o 40 % na viac ako 7000. Jedným z dôvodov môže byť rastúca inflácia, ktorá je pre Čechov v posledných mesiacoch naozaj veľká téma. Zdražuje takmer všetko a ľudia tak začali vnímať fakt, že peniaze na bežných účtoch im pri skoro nulových úrokových mierach nič neprinesú a relatívne vysoká inflácia ich znehodnotí,“ vysvetľuje spoluzakladateľ Fondee Jan Hlavsa.

„Miera inflácie na Slovensku je porovnateľná s tou v Česku a jej ďalší rast je bohužiaľ taktiež očakávaný. Chceme teda včas priblížiť Slovákom, že aj oni môžu a mali by investovať svoje peniaze, ktoré inak strácajú hodnotu, ochrániť ich pred stúpajúcou infláciou a navyše ich aj maximálne zhodnotiť,“ zakončuje Július Kaliský.

Viac o Fondee

Český startup Fondee mení spôsob, ako ľudia uvažujú o investíciách. Funguje ako online služba na jednoduché investovanie do fondov, akcií a dlhopisov. Pomáha najmä tým, ktorým ležia peniaze na bežných účtoch a ktorí hľadajú jednoduchú a efektívnu cestu zhodnotenia financií. Fondee pre nich sprostredkuje investície do fondov združujúcich akcie a dlhopisy. Registrácia prebieha online, klient si len vyberie typ portfólia a zvyšok je už bez starostí. Projekt v roku 2017 založili Eva a Honza Hlavsovci, ktorí získali skúsenosti vo financiách v Londýne a pochopili, že investície nie sú žiadna veda a môžu byť dostupné pre každého. A že ich človek zvládne online a bez poradcov. Fondee je licencované Českou národnou bankou a hlavným investorom je J&T.

www.fondee.sk

Fondee

Všetky autorove články

3 komentáre

Nie ja si svoje peniaze vytiahnem z banky do ponožky a nič vám nedám. A čo keď fondee skrachuje? Tak budeme ako v BMG invest,čo? reakcia na: Český investičný startup Fondee expanduje na Slovensko

10.1.2022 17:01
Čo keď to slávne Fondee skrachuje? Alebo, čo keď mi znehodnotia peniaze? Tak ma pošlú do riti, však? Povedia jednoducho: No nedarilo sa nám investovať na trhu prišli ste o 10% úspor. To si radšej vymením našetrené peniaze za tovary a služby a mám trvalú hodnotu, ktorá vydrží. A v ponožke doma peniažky vydržia, nedám ich podvodníkom. Fondee by ma určite okradlo a zarobili by sme hovienko. Nebudem investovať, je to podvod, nič mi nedajú, iba ma ošklbú. Ďalší BMG invest. Okrást lidi, vo to vám jde, my vás překoukly!
Reagovať

RE: Nie ja si svoje peniaze... reakcia na: Nie ja si svoje peniaze vytiahnem z banky do ponožky a nič vám nedám. A čo keď fondee skrachuje? Tak budeme ako v BMG invest,čo?

19.3.2022 15:03
Dobrý den.

Pokud by Fondee zkrachovalo, klienti by získali přístup do svého účtu přímo u brokera, kde jsou jejich investice uložené, a dále by s nimi nakládali tam.

Investování s sebou vždy nese riziko. Investice tedy nerostou jen nahoru, ale mohou přijít i výkyvy, kdy hodnota investic poklesne. Tyto výkyvy jsou v investování naprosto běžné a jsou právě důvodem, proč by se mělo investovat dlouhodobě - dlouhodobým investováním byly v minulosti výkyvy na trzích vždy překonány.

Akciový trh roste průměrně o 7 % ročně. Pokud necháte úspory "doma v ponožkách", jejich reálná hodnota bude postupně vlivem inflace klesat. Pokud úspory vložíte do aktiva, které má, jak píšete, trvalou hodnotu (uchovatel hodnoty je například zlato), opět se jedná o investování.

Investování rozhodně není pro každého, ale pokud máte nějaké peníze navíc, které nebudete v horizontu dalších několika let potřebovat, je vhodné je zainvestovat a tím postupně zhodnocovat - ať už u Fondee nebo kdekoli jinde.

Ve Fondee nám jde o to, dát lidem k dispozici kvalitní službu, pomocí které budou moci jednoduše, levně a transparentně investovat. Budeme rádi, když se Fondee rozhodnete vyzkoušet. Na základě Vaší zkušenosti si pak rádi vyslechneme Váš konstruktivní feedback.

S pozdravem Katka, Fondee
Reagovať

RE: RE: Nie ja si svoje peniaze... reakcia na: RE: Nie ja si svoje peniaze...

24.8.2022 11:08
Výnos 3,5%, pardón 7% v priemere, maximálne 12% (aj to iba keď sa bude dariť), ročne a inflácia 7,5% daná bankou a reálna 15% ... Výnos = 0
Mám 20 rokov a za 40 rokov investícii do dôchodku budem platiť iba infláciu z inflácie a peniaze sa budú znehodnocovať rok za rokom... vidím aký je trend... všetko je umelo nafúknuté a všade lobby.
Ani služby a tovar už dnes nebudú také aké boli ...
Finančný sektor a peniaze sú odsúdené k zániku ... Sú iba nástroj pre ovládanie ľudí ...
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať