SAMSUNG_022024C Advertisement SAMSUNG_022024C Advertisement SAMSUNG_022024C Advertisement

Editorial: Jeden trikordér, prosím!

10
Bol som nedávno na otvorení modernej reštaurácie so silným holistickým a technologickým backgroundom, ­určenej špeciálne pre ľudí, ktorí sa chcú stravovať zdravo, kvalitne, majú osobitné stravovacie preferencie (vegán, keto, paleo, lowcarb...) či rôzne intolerancie (laktóza, glutén, histamín atď.). A hlavne chcú vedieť, čo jedia.

Technologické zázemie znamená, že jedlo sa objednáva výhradne cez apku, ktorá vám podľa vášho profilu, aktuálneho módu (tréning, práca, veľký hlad atď.) ponúkne jedlá, ktoré sú práve k dispozícii. Všetko sa vyrába z čerstvých surovín od lokálnych farmárov a pripravuje bezodpadovo s ohľadom na životné prostredie tak, aby sa nič zbytočne nevyhadzovalo, takže sa jedlá nerobia do zásoby, ale operatívne podľa potreby. A ak sa nejaká surovina minie, dané jedlo automaticky vypadne v tom čase z ponuky.

Informácie pre tých, ktorí chcú vedieť, čo jedia, sú naozaj komplexné, obsahujú až 22 nutričných údajov vrátane rôznych druhov tukov, cukrov, minerálov a vitamínov. Za projektom stoja dvaja Slováci a ich ambíciou je vytvoriť sieť takýchto reštaurácií aj po svete, v čom im držím palce.

Dôvod, prečo spomínam tento projekt, je ten, že to, ako kvalitne sa stravujeme, má veľmi silný vplyv na náš črevný ­mikrobióm, ktorý ovplyvňuje nielen imunitný systém, kognitívne schopnosti, ale aj proces starnutia. Nedávny výskum odhalil, že staršie myši, ktoré dostali transplantáty zdravej črevnej mikroflóry od mladých myší, doslova omladli.

My ľudia väčšinou riešime kvalitu stravovania až potom, keď sa objavia nejaké problémy, ako sú napríklad intolerancie. Alebo keď sme neustále unavení, bez energie, opakovane máme problémy s imunitou, zápalmi, nadváhou  atď. Na náš celkový zdravotný stav má, samozrejme, vplyv aj spánok, pohybové aktivity, vedomé dýchanie, stres atď., ale tie máme, resp. môžeme mať do určitej miery pod kontrolou. Pri stravovaní však nie celkom presne vieme, čo a koľko toho naše telo aktuálne potrebuje. Iste, vieme sa sebapozorovaním dopracovať k zisteniam, aké potraviny alebo jedlá nám celkom nesadnú, a tým sa vyhýbať, ale to je málo. Rovnako to, že nám chýbajú nejaké vitamíny, minerály, enzýmy a ďalšie výživové doplnky, zistíme až vtedy, keď sa výrazne prejaví ich nedostatok, napr. pri lámavosti nechtov. V lepšom prípade si to všimneme, naštudujeme si, čo nám chýba, a snažíme sa to do tela doplniť, pričom dávkovanie si určujeme odhadom sami. A v horšom si to nevšimneme alebo tomu nevenujeme potrebnú pozornosť, čo nám telo neskôr pripomenie aj s úrokmi.

Preto by bolo veľmi fajn, keby sa do bežného používania dostali diagnostické smart zariadenia, ktoré by vedeli potreby nášho tela monitorovať priebežne na dennej báze, a nie len raz za čas pri preventívnej prehliadke. Teda napríklad umývadlo, ktoré môže získať množstvo informácií zo slín, alebo toaleta z našich exkrementov. Smart hodinky alebo prstene typu Oura zase dokážu z tepovej frekvencie, variability srdcového rytmu, teploty, saturácie krvi kyslíkom atď. upozorniť na blížiace sa problémy. Rovnako tak analyzátor dychu Breathonix vie identifikáciou prchavých organických zlúčenín upozorniť na rôzne začínajúce sa choroby vrátane covidu. Alebo Vocalis, ktorý dokáže blížiace sa problémy vrátane covidu zistiť neinvazívnou analýzou hlasu.

Stačilo by tieto zariadenia mať nainštalované v domácnosti alebo na pracovisku a človek by im v rámci svojich denných aktivít priebežne odovzdával svoje vzorky. Zariadenia by boli spárované s telefónom, kde by sa ich údaje neustále vyhodnocovali pomocou AI, a poskytovali by následné odporúčania, čo treba zmeniť, vylúčiť alebo, naopak, doplniť do stravy a aké výživové doplnky a v akých množstvách si treba objednať. Teda niečo ako diagnostický trikordér zo seriálu Star Trek. Toto však nie je sci-fi, takéto zariadenia už existujú, len sa ešte nedostali do bežného používania. Je to už len otázka času a ceny. Tá by však nemala byť hlavnou prekážkou, pokiaľ aj zdravotné poisťovne využijú svoju príležitosť a pomôžu s ich preplácaním. Prevencia je predsa x-krát lacnejšia ako liečba. 

Takže osobne sa na to veľmi teším. Možno sa celý proces zautomatizuje až tak, že smartfón mi sám objedná jedlo podľa toho, čo a koľko toho moje telo aktuálne potrebuje, ale azda ešte zostane možnosť osobnej voľby, aby sme si z času na čas mohli dovoliť nejaký ten sladký prehrešok. Veď sme predsa rebeli... smiley

Zaujímavé čítanie septembrového vydania vám praje

 

Martin Drobný

Všetky autorove články

10 komentárov

. reakcia na: Editorial: Jeden trikordér, prosím!

15.9.2021 15:09
Tak to ste neboli v modernej restike, ale zaostalej bez sluzieb, lacnej na prevadzku. V modernej chodi clovek, ktory privita, spravi dobru naladu a vie poradit. Ziadne elektronicke haraburdy tam na ociach nebudu.
Reagovať

až toľko hi-tech nám netreba reakcia na: Editorial: Jeden trikordér, prosím!

15.9.2021 13:09
Nemáme šancu, to všetko usledovať a dať do súvisu.
Určite, niektoré "výčnelky" nedostatkov či nadbytkov nutričných látok je dobré mať na pamäti, resp. mať o tom info.
Avšak toľko omieľaná, dnes už fráza - pestrá, striedma strava každý deň, je lepšia cesta, pri ktorej by sme mali používať jednoduché úvahy a potom hi-tech zariadenia nám vôbec netreba alebo ak, tak len ako doplnkové.

Mám však obavy, že napokon zvíťazí marketing.
Reagovať

Jasné, na Slovensku, kde má mamča výplatu 300€ a nejde nás s bratom uživiť si tak dovolíme prd a nie tieto zariadenia reakcia na: Editorial: Jeden trikordér, prosím!

15.9.2021 13:09
Jasné, na Slovensku, kde má mamča výplatu 300€ a nejde nás s bratom uživiť si tak dovolíme prd a nie tieto zariadenia. Inak povedané: Zdechneme na choroby. Sme rómska rodina.
Reagovať

RE: Vážne? My sme biela rodina nie rómska a tiež má mamča výplatu 350€, zme z východu, asi zdechneme s vami :-D reakcia na: Jasné, na Slovensku, kde má mamča výplatu 300€ a nejde nás s bratom uživiť si tak dovolíme prd a nie tieto zariadenia

15.9.2021 13:09
Vážne? My sme biela rodina nie rómska a tiež má mamča výplatu 350€, zme z východu, asi zdechneme s vami :-D
Reagovať

trikordér reakcia na: Editorial: Jeden trikordér, prosím!

8.9.2021 07:09
a kto skontroluje , či sú tie vstupné suroviny skutočne také , aké ich deklarujú - myslím kvalitu .
Reagovať

RE: Nadrbkajú ti tam takzvané biopotraviny, ktoré nehnoja na poli cez deň, ale v noci, aby nik nevidel ;) reakcia na: trikordér

15.9.2021 14:09
Nadrbkajú ti tam takzvané biopotraviny, ktoré nehnoja na poli cez deň, ale v noci, aby nik nevidel ;) Boli sme z bratom vo švajčiarsku zbierať cibuľu, no a oni deklarovali, že majú bio potraviny, ktoré nehnoja chémiou. Len jeden večer sa bol brat pozrieť na pole a v noci tam behal traktor a hnojil celé pole :D a predávali to za cenu ako bio. Asi tak to bude.
Reagovať

RE: RE: Nadrbkajú ti tam takzvané biopotraviny, ktoré nehnoja na poli cez deň, ale v noci, aby nik nevidel ;) reakcia na: RE: Nadrbkajú ti tam takzvané biopotraviny, ktoré nehnoja na poli cez deň, ale v noci, aby nik nevidel ;)

17.9.2021 06:09
Cuduj sa svetu, existuju aj ekologicke postreky na baze prirodnych olejov z roznych rastlin pre bio produkciu.
Nocne hnojenie/postrekovanie ma vyhodu pre vcely, ktore uz nelietaju. Ak by ich postriekali olejnatym pripravkom pocas dna, pokapali by.

Nie kazdy nas chce otravit...

RE: RE: Ty asi žiješ v sne. Samá korupcia a nie test. Kľudne ti povedia, že to testli a zješ hnojivo. Tak sa už zobuď ;) reakcia na: RE: Nadrbkajú ti tam takzvané biopotraviny, ktoré nehnoja na poli cez deň, ale v noci, aby nik nevidel ;)

15.9.2021 17:09
Ty asi žiješ v sne. Samá korupcia a nie test. Kľudne ti povedia, že to testli a zješ hnojivo. Tak sa už zobuď ;)

RE: RE: Nadrbkajú ti tam takzvané biopotraviny, ktoré nehnoja na poli cez deň, ale v noci, aby nik nevidel ;) reakcia na: RE: Nadrbkajú ti tam takzvané biopotraviny, ktoré nehnoja na poli cez deň, ale v noci, aby nik nevidel ;)

15.9.2021 15:09
Bio sa neurcuje tym, co vidis v noci. Ale testom, ktory zisti chemiu bez ohladu na cas, ked bola pouzita.

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať