SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement

Efektívna organizácia musí počítať so zmenami

Tlačové správy
0

Ak aplikácia nefunguje svižne a podľa predstáv, bežný používateľ pri nej nevydrží dlhšie ako desať sekúnd. V niektorých prípadoch mrzutosť, čo však v prípade, ak od danej aplikácie závisí obchodný úspech firmy?

Súčasná doba priniesla väčšiu potrebu online služieb, presadzujú sa moderné technológie, no zároveň sa zvyšuje tlak na výsledky. Na konci je tak kľúčové jedno – ako efektívne firma dokáže využiť dostupné možnosti v prospech zákazníka a teda i seba. O prostriedkoch, ktoré tomu môžu pomôcť, sa rozprávali odborníci na prvej z online diskusií Technologického fóra, ktoré organizuje spoločnosť Atos.

Ako skrotiť dáta

Jednou z oblastí, v ktorej je veľký priestor na optimalizáciu, sú dáta. Tých neustále pribúda. Netreba sa pritom ani baviť o extrémnych prípadoch, ako sú napríklad autonómne autá. Tie počas dennej testovacej jazdy vyprodukujú až 70 terabajtov, s obrovským objemom údajov sa ale pasujú všetky firmy, ktoré stavili na moderné postupy.

„Dáta pritom treba nielen uložiť, ale najmä spracovať a nájsť v nich skryté vzorce,“ hovorí Adela Bobovská, Solution Architect zo spoločnosti HPE. Hneď ponúka aj recept: „Dá sa to zvládnuť napríklad s pomocou robustnej platformy, ktorá jednak umožňuje dáta predspracovať už na mieste zberu a jednak ich dokáže sprístupniť odkiaľkoľvek. Dátoví vedci potom nemusia pri svojej analytickej práci údaje prenášať,“ vymenúva niektoré z výhod riešenia Ezmeral Data Fabric expertka HPE.

Lepšia práca s dátami vedie nielen k vyššej efektivite, ale otvára aj nové možnosti. Príkladom môže byť hoci priemyselná firma, ktorá z takto spracovaných a prístupných dát s pomocou pokročilej analytiky dokáže predpovedať životnosť komponentov svojich strojov a vyhne sa tak neplánovaným a neefektívnym odstávkam.

Odskúšané na sebe

Pre systémového architekta Petra Holana z Atosu je synonymom efektivity digitálna transformácia. Pri výbere správnych riešení a hľadaní pridanej hodnoty sa podľa neho nemožno pozerať vždy len na okamžité úspory. Nemenej dôležitý je nový, nezaťažený pohľad na biznis, prehodnotenie všetkých procesov a celková optimalizácia.

 „To, čo ponúkame, sme si vyskúšali aj sami na sebe a boli sme veľmi náročný zákazník. Výsledkom však napríklad je, že v konečnom dôsledku sme znížili náklady na beh nového vývojového prostredia na polovicu,“ hovorí.

Odborník Atosu pripomína, že efektívna organizácia musí už od začiatku počítať s tým, že sa bude musieť v priebehu času prispôsobovať zmenám. „Dôležitý je systémový prístup, dizajnovanie riešení s tým, že nezostanú navždy nemenné a najmä štandardizácia, ktorá zaručí, že v prípade potreby možno prejsť bez väčších problémov z jedného prostredia do druhého,“ hovorí expert.

Základom je funkčná aplikácia

Efektívna organizácia už rozumne digitalizovala svoje procesy, pri ktorých to malo význam a poskytuje svoje služby väčšinou prostredníctvom nejakej aplikácie, vysvetľuje odborník spoločnosti Cisco Bystrík Polák.

Upozorňuje i na skryté nástrahy.  „Žiadna aplikácia nevisí vo virtuálnom vákuu. Závisí na technologickej i biznisovej infraštruktúre. Starostlivosť o aplikácie sa často deje v navzájom oddelených silách – niekto zodpovedá za komunikačnú infraštruktúru, niekto za bezpečnosť. Používateľa nezaujíma, kde nastal problém – on potrebuje funkčnú aplikáciu. Skutočne efektívna firma tak potrebuje mať v každom okamihu prehľad o všetkom, čo sa behu aplikácie týka,“ hovorí.

Práve ten ponúka riešenie Cisco AppDynamics. Na jednej obrazovke možno sledovať všetky potrebné údaje, aká je používateľská skúsenosť i možné bezpečnostné hrozby. „Veľmi dôležité je prepojenie s biznisom – hocikto z manažmentu i bez IT znalostí sa môže kedykoľvek pozrieť, či za zmenami v obchodných výkonoch hľadať problém v aplikácii alebo niekde inde,“ uzatvára expert Cisco.

Pomôžu kontajnery?

Jedným z najnovších trendov, ktoré zvyšujú efektivitu organizácie, je kontajnerizácia. „Naši najväčší zákazníci využívajú kontajnery tam, kde dávajú zmysel, napríklad v oblasti zábavného priemyslu,“ približuje možnosti využitia tejto technológie Patrik Plachý zo spoločnosti RedHat. „Kontajnery možno hľadať napríklad za aplikáciami stávkových kancelárií. Potrebujú totiž veľmi rýchlo škálovať pracovné záťaže, pri stávkach naživo počas zápasu sa kurz okamžite mení a vtedy ten kontajner dáva zmysel,“ vysvetľuje. „Nejde len o to, mať nachystanú infraštruktúru. Treba mať pripravené aplikácie, ktoré sú schopné v milisekundách zvládnuť napríklad nápor klikajúcich hráčov a reagovať naň. Podobné scenáre by sme našli i v priemysle či zdravotníctve,“ hovorí.

Spoločnosť RedHat ponúka svojim zákazníkom open source platformu, ktorá im umožňuje vysokú flexibilitu a efektivitu. Základom je najmä vysoká dostupnosť služieb. A hoci je platforma postavená na otvorených riešeniach, spoločnosť RedHat ponúka množstvo vopred pripravených a otestovaných scenárov, ktoré bežia na referenčných architektúrach a prinášajú štandardizované a vysoko efektívne nástroje.

Rozumný prístup

Pri snahe o zvýšenie efektivity treba dávať pozor na to, aby nešlo len o zmenu pre zmenu. Preto je veľmi dôležité nájsť si správneho implementátora. „Je dôležité pozrieť sa na to, do čoho zákazník musí ísť, pretože súčasný stav je neudržateľný, do čoho by mal ísť a čomu by sa mal naopak vyhnúť,“ upozorňuje Petr Holan z Atosu.

Súhlasí s ním aj odborník spoločnosti RedHat. „Zákazník sa musí zamyslieť, čo vlastne od aplikácie čaká. Ak sa rozhodne pre kontajnerizáciu, je to ako keď sa nalodí s autom na trajekt a očakáva, že sa dostane do cieľa lacnejšie a efektívnejšie. Stretávame sa však aj s prípadmi, ktoré by som prirovnal k scenáru, že trajekt síce vezie auto, no to zostáva naštartované. Končí sa to prekvapením, prečo spotrebovalo rovnaké množstvo benzínu,“ ilustruje možné nepochopenie Patrik Plachý.

Efektívnej organizácii sa venovalo prvé stretnutie expertov v rámci Technologického fóra spoločnosti Atos. Ďalšie sa už 25. novembra bude zaoberať Neviditeľnou infraštruktúrou – novinkami a trendmi v nielen v oblasti cloudu.

 

Zobrazit Galériu

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať