SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement

Inteligencia roja pre automatizovanú jazdu

Tlačové správy
0

Podpora prielomu automatizovanej jazdy vďaka každému prejdenému kilometru? Žiadny problém – aspoň nie pre vodičov, ktorí jazdia s Golf 8 od VW. Vozidlá môžu počas jazdy poskytovať informácie pre signatúru cesty Bosch. Táto cloudová služba využíva dáta získané z reálnej prevádzky pomocou senzorov k poskytovaniu a udržiavaniu aktuálnych viacvrstvových máp s vysokým rozlíšením. Rozhodujúci kľúč k stále viac automatizovanému šoférovaniu. „Sme nadšení, že môžeme spolupracovať s partnermi na zavedení mobility zajtrajška už dnes,“ povedal Dr. Mathias Pillin, predseda divízie Cross-Domain Computing Solutions spoločnosti Bosch.

Aby mohli autá v budúcnosti jazdiť samy, budú sa musieť spoliehať na vysoko presné digitálne mapy – a na týchto mapách sa budú musieť samy presne lokalizovať. A presne to umožňuje signatúra cesty Bosch. Využíva informácie z radarových a video senzorov a údaje o pohybe vozidla na rozšírenie bežných navigačných máp o ďalšie vrstvy pre lokalizáciu a riadenie vozidla. Tieto rozširujúce vrstvy sú kompatibilné s bežnými formátmi máp. Zatiaľ čo v súčasnej dobe sa vytvárajú dáta pre počiatočné vytvorenie signatúry cesty, od roku 2023 bude k dispozícii s prvými službami vo vozidlách a bude vždy rozširovaná a aktualizovaná na základe priebežných informácií. Ostatné úrovne máp ukazujú svoje silné stránky najmä od funkcií Level2-handsfree, ale ponúkajú taktiež výhody na nižších úrovniach od Level1. „Čím viac vozidiel bude poskytovať informácie teraz aj v budúcnosti, tým väčšia a robustnejšia bude databáza pre automatizovanú a asistovanú jazdu,“ hovorí Pillin.

Digitálne dvojča prostredia vozidla

VW je v Európe masívne zastúpený modelom Golf 8 a ďalšie vozidlá budú nasledovať. Konkrétne to vyzerá takto: Vozový park počas jazdy generuje pomocou senzorov prostredia informácie o orientačných bodoch, ako sú dopravné značky, zvodidlá, obrubníky alebo značenie jazdných pruhov. Vozidlá odosielajú dáta celkom anonymne cez VW Cloud do cloudu Bosch a taktiež iba tie informácie, ktoré sú potrebné pre mapové vrstvy. Na tomto základe je v cloude Bosch vytvorená signatúra cesty: akési digitálne dvojča skutočného prostredia.

Signatúra cesty Bosch umožňuje veľmi presnú lokalizáciu: Aby vozidlo vedelo, kde sa nachádza, porovnáva v reálnom čase informácie, ktoré mu aktuálne poskytujú senzory prostredia, s informáciami svojho digitálneho dvojčaťa. Toto porovnanie umožňuje vozidlám lokalizovať sa v jazdnom pruhu s presnosťou na decimeter vzhľadom na vysoko presnú mapu. Pomocou radaru je lokalizácia spoľahlivo možná aj za nepriaznivých poveternostných podmienok, ako je hmla, dážď a sneh, kedy je detekcia prostredia pomocou kamery obmedzená alebo dokonca nemožná.

Prirodzené jazdné správanie automatizovaných vozidiel

Signatúra cesty taktiež umožňuje pohodlnejšie a bezpečnejšie priečne a pozdĺžne vedenie automatizovaných vozidiel, pretože obsahuje nielen informácie o orientačných bodoch, ale taktiež o geometrii vozovky, usporiadaní jazdných pruhov, dopravných značkách alebo rýchlostných obmedzeniach, a dokonca aj o typickom správaní vodičov v určitých miestach. Ako vodiči vchádzajú do zákruty, kedy pred križovatkou stúpia na brzdu, ako sa správajú pri zmene jazdného pruhu a odbočovaní. Na to služba využíva údaje o pohybe, ako je rýchlosť, uhol natočenia volantu alebo otáčky kolies. V budúcnosti bude signatúra cesty schopná poskytovať tieto informácie vozidlám – a podporiť tak čo najprirodzenejší, najpohodlnejší a najbezpečnejší jazdný zážitok pri automatizovanej jazde. S každým prejdeným kilometrom sa Bosch a VW k tomuto cieľu približujú.

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať