SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement

Jedinečný systém manažovania a vyhodnocovania pravidiel pohybu osôb v súvislosti s ochorením COVID-19 TrustOne spustený

Tlačové správy
1

Počas uplynulého a tohto víkendu bol počas testovania v Nitre do ostrej prevádzky spustený systém TrustOne. Vďaka aplikácii, ktorá sa rýchlo presadzuje aj v medzinárodnom prostredí sa zrýchlilo a zefektívnilo testovanie na odberných miestach, keďže odpadlo prepisovanie údajov do papierov. Pomocou aplikácie sa podarilo doteraz otestovať 39 683 ľudí a čakanie na odberných miestach sa znížilo na minimum. Najväčší počet testov zaznamenaných v aplikácii bolo v sobotu 16.1.2021 – 12 262.

TrustOne je medzinárodný elektronický systém manažovania a vyhodnocovania pravidiel pohybu osôb v súvislosti s ochorením COVID-19 založený na blockchaine. Motivuje ľudí na pravidelné dobrovoľné testovanie z dôvodu využívania benefitov, ktoré im periodické testovanie prináša. Jeho hlavnými benefitmi sú bezpečnosť, rýchlosť, masívna využiteľnosť a flexibilnosť. Cieľom spustenia systému TrustOne, ktorý odporučil aj Úrad verejného zdravotníctva, je čo najrýchlejší návrat k normálnemu životu.

Na Slovensku systém aplikovali po úspešnej pilotnej prevádzke aj tento víkend v meste Nitra na plošnom testovaní. Marek Hattas, primátor Nitry oceňuje najmä urýchlenie administratívy pri testovaní: „Systém TrustOne nám pomáha zrýchliť ten proces administrácie, ktorý je priamo na odbernom mieste, ale samozrejme aj samotný proces, to znamená, že nahrávanie do národných registrov. Čakanie na odber je potom o niečo kratšie, pretože administrátori už nemusia zapisovať tie údaje ručne, ale v podstate to majú všetko načítané v systéme.“

Systém TrustOne sa skladá z mobilnej aplikácie a administračného webového portálu pre veľkých zamestnávateľov. Je využiteľný pre firmy, kultúru, gastro, športoviská, čiže má široké spoločenské uplatnenie. Jeho podstatou je evidovanie a kontrola pohybu osôb v súvislosti s pandémiou Covid-19. Princípom je úplná bezpečnosť údajov o osobe ako aj o jej zdravotných záznamoch. Ľudia sa vďaka tomuto systému budú vedieť preukazovať negatívnym testom na Covid, prípadne absolvovanou vakcináciou kdekoľvek prídu a bez toho, aby bola porušovaná ochrana osobných údajov či pravidlá GDPR.

Pre štát systém ponúka možnosť podpory dobrovoľného pravidelného testovania širokého okruhu obyvateľov, ktorí získajú významný benefit – možnosť preukazovať sa jedným výsledkom testu na viacerých miestach, navyše bezpečne a v súlade s pravidlami GDPR. Veď napr. každý rodič školopovinného dieťaťa je zároveň zamestnancom v nejakej firme, a ten istý rodič môže zároveň chcieť športovať, relaxovať na kultúre, ísť sa najesť a podobne. Takúto osobu stačí otestovať raz a vie sa cez svoju digitálnu identitu výsledkom hodnoverne preukázať kdekoľvek. Žiadne ďalšie modré papieriky s priamo napísanou diagnózou, ktorá je ťažko kontrolovateľná (nutnosť pýtať si občiansky preukaz, čo nemôže každý). Navyše papier je zneužiteľný a falšovateľný, ako sme toho boli svedkami pri plošnom testovaní.

„Sme presvedčení o tom, že systém TrustOne s technickou podporou O2 Business Services bude vedieť motivovať a mobilizovať rozhodujúcu časť obyvateľov Slovenskej republiky na benefity výmenou za pravidelné a dobrovoľné testovanie,“ konštatuje Henrich Simonics, CEO spoločnosti TrustOne.

Systém TrustOne má aj ďalšie využitie okrem kontroly zamestnancov či návštevníkov divadla alebo športového podujatia. Je vhodný aj na riadenie čistenia a dezinfekcie fyzických objektov (spoločné priestory vo firmách, toalety,  hotelové izby  a pod.), čo si môže každý návštevník cez systém overiť. Okrem toho je systém TrustOne schopný informovať testovaných o výsledkoch ich testov, automaticky generovať certifikáty z testovania (jednotlivo aj hromadne), vo veľkých firmách aj automaticky nastaviť a oznamovať nasledujúce dátumy testovania pre konkrétne osoby, automaticky generovať denné plány testovania či očkovania, ale aj tracking  / sledovanie stavu testovacích súprav a vzoriek.

Systém TrustOne bol spustený do ostrej prevádzky v apríli roku 2020 na rôznych svetových športových podujatiach, na veľkom množstve letísk v rôznych štátoch, používajú ju viaceré letecké spoločnosti. S TrustOne sa môžu stretnúť všetci, ktorí vstupujú na územie Spojeného kráľovstva a chcú si skrátiť karanténu.

Za vývojom systému TrustOne stoja svetové spoločnosti General Electric a TE-FOOD, ktoré si ešte začiatkom leta 2020 spoločne podali prihlášku o svetový patent na spôsob zabezpečenia dát aj v kombinácii s blockchainovou technológiou „Veríme, že nasadenie systému TrustOne bude úspešné a pomôže prinavrátiť dôveru občanov v štát, ktorý vie stanovovať čitateľné a predvídateľné pravidlá a pomôže k čo najskoršiemu zlepšeniu celkovej nálady občanov v lepšiu budúcnosť a k rýchlejšiemu návratu do ekonomického aj spoločenského „novému normálu“ v čase Covidu a aj po ňom,“ povedal Henrich Simonics, CEO spoločnosti TrustOne.

V prípade otázok nás kontaktujte na adrese trustone@neo.sk

O TrustOne - Aplikácia Trust One je postavená na zabezpečenej platforme TE-FOOD a vznikla ako reakcia na riešenie pandémie COVID-19. TE-FOOD disponuje know how s veľkým množstvom reálnych implementácií na zaznamenávanie postupnosti procesov, stavu objektov a súvislostí medzi nimi v rôznych oblastiach priemyslu. Je jednou z najväčších blockchainových platforiem mimo kryptomien, ktorá je založená na reálnych priemyselných transakciách. Koncom roka 2019 bola preto spoločnosť TE-FOOD International oslovená spoločnosťou General Electric (firma patriaca do Fortune 50 najväčších svetových spoločností), aby spolu zrealizovali dosledovateľnosť súčiastok v leteckom a automobilovom priemysle pre veľkých priemyselných klientov GE. TrustOne vznikol ako reakcia na pandémiu COVID-19, kde sa v marci 2020 spojili už pred tým spolupracujúce spoločnosti General Electric prostredníctvom GE Aviation a TE-FOOD, aby pomohli zabezpečiť pohyb osôb v leteckej doprave a oživili tak ekonomiku súvisiacu s leteckým priemyslom, cezhraničným cestovaním a mobilitou osôb.

neo.sk

Všetky autorove články

1 komentár

žeby ich zasa dal dDos útok z dark webu za 2€ o obrovskej sile? reakcia na: Jedinečný systém manažovania a vyhodnocovania pravidiel pohybu osôb v súvislosti s ochorením COVID-19 TrustOne spustený

30.1.2021 18:01
žeby ich zasa dal dDos útok z dark webu za 2€ o obrovskej sile? a všetko padne ako to robia so štátnymi servermi?
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať