PEUGEOT_062022 PEUGEOT_062022 PEUGEOT_062022

Kernza – nová obilnina, ktorá môže spôsobiť revolúciu v poľnohospodárstve

1

Väčšina obilnín, ktoré teraz pestujeme, ako kukurica, sója a pšenica, sú jednoročné plodiny. Každý rok sa vysádzajú a zbierajú. A spôsob, ako väčšina farmárov pestuje tieto plodiny (s dusíkatými hnojivami a každoročným obrábaním pôdy), poškodzuje pôdu, znečisťuje ovzdušie a prispieva k zmene klímy. V posledných rokoch sa však začal pestovať nový druh obilia, ktorý má čo najmenej narúšať pôdu. Volá sa Kernza a niektorí vedci si myslia, že by mohla spôsobiť revolúciu v pestovaní obilia. Je to trváca obilnina, jej korene zostávajú v zemi tri alebo štyri roky a rastú až do hĺbky 3 metrov.

Zatiaľ čo rastlina nad zemou produkuje každú sezónu obilie, korene vyťahujú uhlík zo vzduchu, budujú zdravú pôdu. Navyše Kernza je odolná proti extrémnym klimatickým javom, ako sú suchá a záplavy. Poľnohospodárska výskumná organizácia Land Institute v Saline v Kansase sa zaoberá vývojom Kernzy už 20 rokov. Cieľom inštitútu je obnoviť pôdne ekosystémy na americkom Stredozápade do stavu, v akom boli predtým, ako v krajine začalo dominovať každoročné poľnohospodárstvo. Vedci z Land Institute chcú, aby trvalé plodiny ako Kernza úplne nahradili jednoročné obilniny, ktoré sa pestujú teraz.

Trvalé plodiny sú kľúčové pre budúcnosť poľnohospodárstva, ktoré bude prospievať Zemi namiesto toho, aby ju znehodnocovalo, hovorí Tim Crews, hlavný vedec v Land Institute. „Ide len o to, aby sa dostali do bodu, keď budú môcť skutočne ekonomicky nahradiť jednoročné plodiny.“ Vyžaduje si to vybudovanie trhu, ktorý je teraz dosť úzky, pretože na celom svete sa pestuje len asi 1600 hektárov Kernzy. Väčšinou je to v Minnesote, kde existuje malý, ale nadšený dodávateľský reťazec.

Miestni pivovarníci, pekári a šéfkuchári experimentujú s výrobkami z Kernzy v mikropivovaroch, zmesiach na palacinky a dezertných tyčinkách. Niektoré značky začínajú Kernze venovať pozornosť. Whole Foods ju zaradil medzi svojich 10 najlepších trendov v oblasti potravín roku 2022. Ekonómovia však hovoria, že na to, aby Kernza skutočne nahradila obilniny, ktoré teraz pestujeme, bude treba urobiť veľké zmeny v oblasti zákonov a dotačnej politiky.

Zdroj: news.stlpublicradio.org.

Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

1 komentár

Super reakcia na: Kernza – nová obilnina, ktorá môže spôsobiť revolúciu v poľnohospodárstve

25.5.2022 12:05
Konečne dáka pozitívna správa...
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať