SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement

Košická verejná doprava odteraz odvezie od dverí k dverách

Tlačové správy
1

Odo dnes štartuje košická integrovaná hromadná a zdieľaná doprava. Inovatívny systém na báze QR kódov umožňuje cestovať lacnejšie a zároveň využívať naraz autobusy, električky DPMK ale aj bicykle, e-kolobežky a elektrické skútre. Technológia umožňuje spájať lístky so vstupenkami na hromadné podujatia a na zastávkach MHD zasa vznikol priestor pre odkladanie a dobíjanie zdieľaných vozidiel. Ďalšia inovácia umožňuje študentom a ďalším skupinám získať oprávnenie na zľavnené cestovanie on-line - bez zdĺhavých návštev zákazníckych miest. Celý projekt je pritom otvorený ďalším stranám, ktoré by mali záujem elektronicky predávať ceniny DPMK a podporiť tak verejnú dopravu.

V spolupráci Dopravného podniku mesta Košice a prevádzkovateľa služieb zdieľanej dopravy ANTIK Telecom vznikol v meste projekt komfortného integrovaného cestovania. S pomocou jedinej aplikácie si nájde napríklad cestujúci zo sídliska najbližšiu voľnú kolobežku či bicykel, odvezie sa na zastávku verejnej dopravy, kde ho môže odstaviť do nabíjačky, zakúpi si lístok naskenovaním QR kódu pri dverách autobusu, odvezie sa v rámci mesta a následne môže pohodlne prestúpiť na ďalší prostriedok zdieľanej dopravy, ktorým sa dopraví až do svojej finálnej destinácie – napr. do historického centra Košíc. Pre pokračovanie jazdy po zakúpení on-line lístka DPMK získa bezplatné minúty na sharingové služby. Aj cestovanie autobusom či električkou je v tomto prípade výhodnejšie, namiesto 90 centov stojí 30-minútový lístok len 79 centov. Pre ďalšie zvýšenie pohodlia sú na frekventovaných zastávkach MHD umiestňované solárne nabíjacie stanice, v ktorý môžu cestujúci zanechať alebo požičať si elektrický bicykel, e-kolobežku alebo skúter. Integrácia zdieľanej a hromadnej mobility je trendom – v týchto mesiacoch ju spúšťajú v Prahe aj vo Viedni.

Tento projekt pripravujeme ako náš spoločný príspevok k lepšiemu životnému prostrediu Košíc vďaka očakávanému zvýšeniu atraktivity hromadnej dopravy. Všetci, ktorí sa k nám pridajú – kúpia si lístok DPMK moderne cez appku, získajú lístok lacnejšie a navyše dostanú zadarmo ďalšie minúty na používanie e-mobility. Zároveň po novom stačí pre kúpu lístka len jednoduché naskenovania QR kódu na vozidle,“ vysvetľuje Vladimír Padyšák, generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košíc.

Spolu s integráciou pri predaji lístkov DPMK spustil aj systém, ktorý vychádza v ústrety organizátorom veľkých športových či kultúrnych podujatí v meste a spojiť vstupenku na akciu s našou hromadnou dopravou.  „Vo výsledku očakávame, že návštevník dostane ďalšiu motiváciu nechať auto doma a odviezť sa na miesto konania už priamo v cene vstupenky. Prispejeme k obmedzeniu nepríjemných dopravných zápch pri takýchto príležitostiach, “ dopĺňa V. Padyšák. Veľkou inováciou je aj otvorenosť celého systému, ktorý umožňuje začať predávať lístky aj ďalším tretím stranám a pritom benefitovať z celého riešenia – využívať systém QR kódov na vozidlách či overovať platnosť zliav pre cestujúcich. Očakávame, že veľké skupiny cestujúcich ocenia aj možnosť vybaviť si zľavu cez internet bez čakania v zákazníckej zóne moje.dpmk.sk.“

„Sme radi, že našimi technológiami vieme podporiť dobrú vec – zlepšenie dopravy v meste a zvýšenie pohodlia Košičanov a návštevníkov mesta. Veď práve kvalita života často rozhoduje, či šikovní ľudia ostávajú v našom meste žiť a či k nám pritiahneme ďalších. Je skvelé, že unikátne technológie Antiku akými sú napríklad hybridná solárna nabíjacia stanica môžu prvýkrát slúžiť ľuďom práve v lokalite, kde sme začínali podnikať.“ Nárok na bezplatnú zdieľanú dopravu získajú študenti a ďalší cestujúci ak si lístky zakúpia v aplikácii Antiku, kde si zároveň rovno môžu odomknúť aj svoju kolobežku.

Celý systém je postavený na aplikácii Antik SmartWay, cez ktorú je odteraz možné jednoducho nakupovať aj cestovné lístky, pričom čoskoro pribudne aj ľahký spôsob ako uhradiť poplatky za parkovné. Stačí nascanovať QR kód priamo vo vozidle a cestovať. Za každú jazdu s DPMK získa cestujúci od Antiku voľné jazdy (5 minút) na kolobežke, elektrickom alebo mechanickom bicykli či skútri. Projekt dopĺňa aj sieť solárnych nabíjacích staníc pre elektrickú mikromobilitu, ktoré práve v týchto dňoch pribúdajú najmä v okolí zastávok MHD. Od zajtra 13.10. si môžu cestujúci vybaviť zľavu aj cez internet na https://moje.dpmk.sk bez návštevy predajných miest. Projekt integrácie bikesharingu a verejnej hromadnej dopravy dnes pilotujú v Prahe a jeho ostré spustenie chystá na jar aj Viedeň.

ANTIK Telecom je najväčším poskytovateľom gigabitového internetu a služieb zdieľanej ekonomiky na Slovensku. V troch desiatkach miest a v takmer 200 obciach po celom Slovensku prevádzkuje vlastnú sieť, prostredníctvom ktorej poskytuje telekomunikačné služby - optické a bezdrôtové pripojenie k internetu, telefonovanie, satelitnú aj IP televíziu. V 15 mestách poskytuje zároveň služby zdieľanej dopravy, v troch mestách aj s využitím e-mobility. Počet klientov Antiku v rôznych službách dnes presahuje 100 tisíc. Laboratórium spoločnosti ANTIK Telecom sa zaoberá výskumom a vývojom technológií pre digitálne spracovanie obrazu, zariadení Internetu vecí a smart mobility. Sesterská spoločnosť ANTIK Technology so svojou produkčnou základňou v Ázii sa venuje vývoju, výrobe či distribúcii hi-tech zariadení pre digitálnu televíziu, smarthomes, smartmobility a smartcities, ktoré využívajú operátori, hotely a komunity na piatich kontinentoch.

Zobrazit Galériu

ANTIK Telecom

Všetky autorove články

1 komentár

Ta jak ty kuašne hutoriš po vychodňare: Od dverí k dverách, nie náhodou k dverám? Ta veď ty hutoric neznaš, co ty maš za fukciju reakcia na: Košická verejná doprava odteraz odvezie od dverí k dverách

14.10.2021 16:10
Ta jak ty kuašne hutoriš po vychodňare: Od dverí k dverách, nie náhodou k dverám? Ta veď ty hutoric neznaš, co ty maš za fukciju?
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať