SAMSUNG 042024 Advertisement SAMSUNG 042024 Advertisement SAMSUNG 042024 Advertisement

Orange spúšťa prvú vysokorýchlostnú 5G sieť na Slovensku, budúcnosť mobilnej komunikácie

Tlačové správy
0

Orange ako prvý mobilný operátor na Slovensku spúšťa skutočnú vysokorýchlostnú 5G sieť, ktorá so sebou prináša vyšší komfort z poskytovaných služieb a ešte lepšiu zákaznícku skúsenosť. Zároveň, vďaka 5G sieti svojim zákazníkom prináša aj najatraktívnejší dátový balík vo svojej ponuke - balík Extra dáta, s ktorým získajú nielen atraktívny objem dát za výhodnú cenu, ale aj prístup do 5G siete.

12. mája spúšťa Orange prvú vysokorýchlostnú 5G sieť na Slovensku. Zatiaľ je dostupná pre obyvateľov bratislavskej mestskej časti Petržalka a obyvateľov vybranej časti Banskej Bystrice. Príchod 5G siete je úspešným zavŕšením rozsiahlej trojročnej investície do modernizácie mobilnej siete vo výške 144 miliónov eur.

„Vďaka najrozsiahlejšej modernizácii našej siete sme mohli začať s realizáciou viacerých ambicióznych projektov, medzi ktoré patrí aj vybudovanie prvej skutočnej vysokorýchlostnej 5G siete, ktorá prináša extrémne vysoké prenosové rýchlosti a nízku odozvu. Orange navyše už v súčasnosti disponuje najlepšou mobilnou 4G sieťou na Slovensku, ktorá je dostupná pre 99 % obyvateľov a ktorej najvyššiu kvalitu potvrdili až dva nezávislé testy, na čo som veľmi hrdý. Štartovacia pozícia Orangeu na spustenie 5G siete je tak viac než dobrá a jej postupné nasadzovanie bude prebiehať v dvoch fázach – evolučnej a revolučnej,“ uviedol generálny riaditeľ Orange Slovensko, Federico Colom.

„Spustenie 5G siete je dôležitým míľnikom v histórii operátora, ktorý prichádza len raz za desaťročie. Navyše súčasná kríza nám ukázala, ako dôležitá je konektivita pre naše ekonomiky. Som rada, že Orange Slovensko sa vydalo cestou, ktorá mu umožní v budúcnosti priniesť nové služby a inovácie pre zákazníkov. Nie všetky 5G siete sú si totiž rovné, a preto je dôležité, že Orange Slovensko chce vykročiť cestou tých najlepších,“ doplnila zástupkyňa riaditeľa skupiny Orange pre Európu, Mari-Noëlle Jégo-Laveissière.

Vysokorýchlostná 5G sieť so skutočnými 5G rýchlosťami

Vo vysokorýchlostnej 5G sieti na Slovensku môžu zákazníci využívať dátové prenosy podľa podporovaného štandardu s maximálnou teoretickou rýchlosťou až 1 300 Mbit/s pri sťahovaní a 130 Mbit/s pri odosielaní súborov, pričom skutočná rýchlosť sťahovania dát môže presahovať až 600 Mbit/s. Vysoké rýchlosti dosahuje sieť vďaka samostatnému frekvenčnému pásmu, ktoré funguje oddelene od sietí 4G a 4G+ a ako nadstavbu na ne využíva technologický štandard piatej generácie. V porovnaní s predošlými generáciami mobilných sietí využíva 5G od Orangeu najnovšiu technológiu Massive MIMO, ktorá zlepšuje efektivitu a rýchlosť prenosu dát.
Orange v súčasnosti poskytuje 5G sieť na frekvenciách 3,5 GHz.

Nový dátový balík s množstvom extra dát pre ešte vyšší komfort zákazníkov

Na príchod novej vysokorýchlostnej siete ďalšej generácie a neustále rastúcu dátovú spotrebou zákazníkov zareagoval Orange predstavením atraktívneho dátového balíka, ktorý zároveň zákazníkom prináša možnosť vyskúšať všetky benefity vysokorýchlostnej 5G siete. „Nároky našich zákazníkov sú z roka na rok vyššie a je preto na nás, aby sme ich očakávania nielen naplnili, ale aj predbehli. Napokon len v uplynulom roku bol medziročný nárast dátovej prevádzky v 4G sieti až 52 %, pričom tento trend má pravidelne rastúci charakter,“ vysvetlil riaditeľ marketingu pre rezidenčných zákazníkov a značky Orangeu, Martin Hromkovič.

Nový balík Extra dáta s jednotnou cenou 5 eur je možné využívať vo všetkých sieťach, vrátane 3G, 4G a najnovšie aj 5G. Dostupný je pre paušály Go 20 €, Go 30 € a Go 40 €, pričom zákazníci jeho aktiváciou môžu získať 3, 7 alebo až 20 gigabajtov extra dát využiteľných nielen v 4G, ale aj vo vysokorýchlostnej 5G sieti. Vďaka balíku Extra dáta zákazníci získajú nielen dáta navyše s prístupom do 5G siete, ale rovnako všetky predplatené dáta v svojom paušále bude môcť využívať v 5G sieti, pričom zákazníci s neobmedzeným programom Go 65 € majú prístup do 5G siete automatický. Rovnaká filozofia platí aj pri paušáloch Go Bizinis.

Balík Extra dáta

Go 20

Go 30 €

Go 40

Go 65 €

Dáta navyše

3 GB

7 GB

20 GB

Neobmedzené

dáta

Prístup do 5G siete

ÁNO

ÁNO

ÁNO

ÁNO

Mesačný poplatok

5 €

5 €

5 €

0 €

 

Tento atraktívny dátový balík je určený pre všetkých zákazníkov, ktorí chcú extra dáta za výhodnú cenu, nielen pre tých, ktorí majú 5G zariadenie a chcú využívať výhody 5G siete.

Na to, aby si zákazníci mohli užívať výhody vysokorýchlostnej 5G siete, stačí, aby boli v jej pokrytí, pre prístup potrebujú mať aktivovaný balík Extra dáta a vlastniť niektorý z kompatibilných 5G smartfónov. V súčasnosti je podporovaných 11 modelov od rôznych výrobcov, pričom ich počet sa bude postupne ďalej rozširovať. Výmena SIM karty nie je potrebná, postačí aj aktuálna 3G alebo 4G SIM karta.

 

Výrobca

Aktuálne podporované 5G modely v sieti Orangeu

(k 12.5. 2021)

Huawei

P40 Pro, Mate 40 Pro

OnePlus

Nord, 9 Pro

Samsung

Galaxy S21 5G, Galaxy S21 Plus 5G,
Galaxy S21 Ultra 5G, Galaxy A32 5G

Xiaomi

Mi 10T Pro, Mi 10T Lite,
Mi 11,

 

Zodpovedný prístup aj pri budovaní 5G sietí

Jedným z kľúčových aspektov, na ktoré sa Orange ako spoločensky zodpovedný operátor pri budovaní sietí piatej generácie zameral, sú aj dopady na životné prostredie a ochranu zdravia. 5G sieť využíva podobné vlnové dĺžky a podlieha rovnako prísnym predpisom ako predchádzajúce generácie mobilných sietí (2G, 3G a 4G). Pri ich implementácii a nasadzovaní Orange striktne dodržiava všetky existujúce štandardy a predpisy.

Zároveň, 5G sieť je energeticky účinnejšia ako predchádzajúce technológie, pokiaľ ide o spotrebu energie aj využitie spektra. 5G antény spotrebúvajú polovicu energie ako 4G antény na prenesený GB, do roku 2025 to bude až 10 krát menej spotrebovanej energie, pričom zvládnu až desaťnásobnú prevádzku. Aj 5G  siete nám pomôžu dosiahnuť nulovú uhlíkovú stopu do roku 2040, aby sme splnili záväzok, ktorý sme prijali v rámci nášho strategického plánu Engage 2025.

Pripravení na technologickú revolúciu

5G siete v budúcnosti prinesú zásadný technologický míľnik, ktorého súčasťou nebudú len vyššie prenosové rýchlosti a rozšírená kapacita siete, ale aj úplne nové možnosti. Siete piatej generácie dokážu v budúcnosti naraz obslúžiť násobne väčšie množstvo zariadení a vďaka extrémne nízkej odozve nebudú prekážkou pri využití v takých odvetviach, ako je doprava, priemysel, zdravotníctvo či kritická infraštruktúra.  

5G v najlepšej mobilnej sieti na Slovensku

Najvyššiu kvalitu mobilnej siete Orangeu v posledných mesiacoch potvrdili hneď dva veľké nezávislé testy. Spoločnosť Systemics PAB Orangeu v roku 2020 udelila ocenenie za najlepšiu mobilnú sieť na Slovensku. Prvenstvo potvrdil ďalší nezávislý test českého technologického magazínu Chip, ktorý okrem kvality ocenil aj bezkonkurenčnú rýchlosť dátových prenosov v sieti Orange a potvrdil tak jeho pozíciu trhovej jednotky.

Orange

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať