SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement

PEUGEOT SPORT : už 40 rokov inovácií a úspechov.

Tlačové správy
1

PEUGEOT SPORT oslavuje 40. výročie. Divízia  PEUGEOT SPORT vznikla v októbri 1981 pod názvom Peugeot Talbot Sport. Dodnes už štyri desaťročia úspešne súťaží v špičkových majstrovstvách a súťažiach motoristického športu po celom svete.

Francúzska značka PEUGEOT počas tohto obdobia preukázala svoju priekopnícku silu v pretekoch a  v rely, pričom vytvorila  jedny z najznámejších športových  automobilov, ktoré excelovali v rukách výnimočných jazdcov.

Od víťazstva na vôbec prvom meranom podujatí na svete, cestných pretekoch Paríž – Bordeaux – Paríž v roku 1895, používa značka motoristický šport na to, aby posúvala svoju technológiu vpred.

Dnes sa jej program Hypercar v šampionáte FIA World Endurance Championship (FIA WEC) s nedávno odhaleným modelom PEUGEOT 9X8 začína piatou dekádou na svetovej scéne s cieľom pridať k športovému dobrodružstvu ďalšiu slávnu kapitolu, ktorá už dlho stelesňuje jeho snahu o výnimočnosť a spoločné emócie.

Štatistiky môžu byť niekedy iba symbolické, no nemožno uniknúť skutočnosti, že Peugeot Sport nazbieral oveľa viac zvučných víťazstiev, ako je počet rokov, ktoré uplynuli od jeho vzniku v októbri 1981, čím vytvoril rekord, ktorý svedčí o tom, že tím sa vždy vyznačoval kvalitnou a premyslenou športovou stratégiou.

 „Motoršport poskytuje automobilovému priemyslu laboratórium výnimočných technológií na urýchlenie výskumu a pokroku,” verí Linda Jackson, CEO značky Peugeot.

 „Pre našu značku hrá zásadnú úlohu pri predstavovaní nových modelov a pri  vytváraní nových plánov pre mobilitu zajtrajška. Peugeot za 40 rokov v motoristickom športe nielenže vytvoril dlhý zoznam víťazstiev a titulov, ale bol aj zdrojom skutočnej hrdosti. To je dedičstvo, ktoré nás vedie a predovšetkým slúži ako odrazový mostík pre ďalšie víťazstvá nielen dnes, ale i v budúcnosti.”

Oddelenie PEUGEOT Sport, najskôr známe ako Peugeot Talbot Sport, vytvoril Jean TODT. Vzniklo tu množstvo ikonických automobilov, vrátane nezabudnuteľných modelov PEUGEOT 205 T16, 405 T16, 206 WRC, 306 Maxi a 905, po ktorých v ostatnom čase nasledovali modely PEUGEOT 908, 208 T16 Pikes Peak, 2008 DKR, 3008 DKR, 208 WRX a teraz aj revolučný model PEUGEOT 9X8, pripravený hrať hlavnú úlohu v pláne elektrifikácie značky PEUGEOT a zároveň stelesňovať úzke väzby medzi športovým zameraním a dizajnérskym tímom značky. 

Za ostatných 40 rokov dokázali muži a ženy v PEUGEOT Sport úspešne čeliť výzvam v podobe mnohých legendárnych podujatí na svetovej i národnej úrovni a práve ich vášeň a profesionalita – dve základné hodnoty – aj naďalej inšpirujú celý súčasný tím.

Ohliadnutie sa na desaťročia úspechov jednoznačne vytvára obraz o spoločnosti PEUGEOT Sport na ceste za získavaním titulov a triumfov na majstrovstvách sveta FIA v rely či v rallyecrosse, na slávnej Rally Dakar, na pretekoch 24 hodín Le Mans a na pretekoch do vrchu Pikes Peak Clouds' International Hill Climb, ako aj na okruhových pretekoch vo Francúzsku a inde. K tomu sa pridávajú pódiové umiestnenia z pretekov Formuly 1, kde automobilka pôsobila ako dodávateľ motorov.

Medzi najvýznamnejšie úspechy tímu PEUGEOT SPORT  v motoršporte od roku 1981 patria:

  • 5 titulov Majstra sveta v rely medzi konštruktérmi v rokoch 1985, 1986, 2000, 2001 a 2002;
  • 4 tituly Majstra sveta v rely medzi jazdcami dosiahli Timo SALONEN, Juha KANKKUNEN a Marcus GRÖNHOLM (dvakrát);
  • 3 tituly Intercontinental Rally Challenge medzi konštruktérmi aj jazdcami (2007, 2008 a 2009);
  • Dlhý zoznam národných titulov v rely;
  • 3 víťazstvá z 24 hodín Le Mans, v rokoch 1992 (posádka Yannick DALMAS/Derek WARWICK/Mark BLUNDELL), 1993 (Christophe BOUCHUT/Eric HÉLARY/Geoff BRABHAM ) a 2009 (Marc GENÉ/David BRABHAM /Alex WURZ);
  • 3 tituly v pretekoch do vrchu Pikes Peak Hill Climb, v rokoch 1988 (Ari VATANEN), 1989 (Robby UNSER) a 2013 (Sébastien LOEB); 
  • Tituly v kategórii Super Touring, vrátane nemeckého šampionátu German Super Tourenwagen Cup z roku 1997 s modelom 406 (Laurent AÏELLO);
  • 7 víťazstiev z Rely Dakar v rokoch 1987 (Ari VATANEN), 1988 (Juha KANKKUNEN), 1989 a 1990 (Ari VATANEN), 2016 a 2017 (Stéphane PETERHANSEL) a 2018 (Carlos SAINZ);
  • 1 titul Majstra sveta v relykrose (2015).

Rôzni šampióni, ktorí jazdili na týchto vozidlách, pričom mnohí z nich zanechali nezmazateľnú stopu vo svojich obdobiach a disciplínach, sa v priebehu rokov mohli spoľahnúť na precíznych, svedomitých, bojovných a inovatívnych členov tímu PEUGEOT Sport.

Tí, spolu s manažérmi, ktorí viedli jednotlivé úspešné ťaženia, vždy niesli farby značky vysoko a hrdo. 

Hlad po víťazstvách bývalých riaditeľov, ako boli Jean TODT, Corrado PROVERA, Jean-Pierre NICOLAS a Bruno FAMIN, dôsledne napĺňal odhodlaním všetkých spojiť, inovovať, inšpirovať a ísť vpred.

Pretože motoristický šport tvorí neoddeliteľnú súčasť DNA francúzskej automobilky, všetky programy PEUGEOT Sport boli zamerané na podporu konkrétnej vízie alebo technologickej stratégie francúzskej automobilky v oblastiach od bezpečnosti a výkonu, až po nové formy energie, účinnosti, elektroniky a pomoci vodičom.

Dnes je jadrom programu PEUGEOT Sport Hypercar s modelom PEUGEOT 9X8 pre preteky 24 hodín Le Mans a FIA WEC elektrifikácia, čo symbolizuje zameranie plánov automobilky PEUGEOT na mobilitu zajtrajška a zároveň prispieva k jej výskumnému úsiliu, pretože jazdci prinášajú nové nápady v prospech bežných motoristov, čím prispievajú k výnimočnému transferu technológií z pretekov na cesty.

PEUGEOT Sport tento mesiac oslavuje 40. výročie, ktoré, hoci ide o dôležitý míľnik, je len jedným z krokov na dlhej ceste pred ďalšími obohacujúcimi objavmi, skúsenosťami a dobrodružstvami.

PEUGEOT

Všetky autorove články

1 komentár

Elektrifikácia? To nié. Zbytočná baterka. My chceme benzíňáčik :-) reakcia na: PEUGEOT SPORT : už 40 rokov inovácií a úspechov.

17.10.2021 19:10
Elektrifikácia? To nié. Zbytočná baterka. My chceme benzíňáčik :-) a vôňu benzíniku.
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať