SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement

Pandémia rozširuje digitálnu priepasť. Budúcnosť budú písať firmy, ktoré vsadili na technológie

Tlačové správy
1

Technológie mali v čase globálnej pandémie kľúčový dopad na to, ako sme pristúpili k práci a podnikaniu. Otvorili dvere inovatívnym prístupom, priniesli nové skúsenosti, a prispeli k zvýšeniu zdravia a bezpečnosti.

Firmy, ktoré chcú formovať budúcnosť, by sa mali zamerať na technologické líderstvo a zavedenie zmien ešte predtým než príde nový normál. Vyplýva to zo štúdie Accenture Technology Vision 2021, ktorá približuje najzásadnejšie technologické trendy s významným vplyvom na podnikanie a priemysel v nasledujúcich troch rokoch.

Pozrime sa na päť kľúčových trendov, ktorým by firmy mali venovať pozornosť, aby urýchlili a zvládli zmeny vo všetkých segmentoch svojho podnikania.

  • Obklopte sa technológiami, ktoré sú užitočné pre váš biznis – Výber tej správnej technológie vie radikálne ovplyvniť smerovanie podnikania a pripraviť ho na budúcnosť. Príkladom z praxe je módna značka Ralph Lauren, ktorá predstavila aplikáciu na skenovanie QR kódov z oblečenia. Tie umožňujú zákazníkom overiť originalitu a firme pomáhajú zvyšovať transparentnosť a efektivitu dodávateľského reťazca. 
  • Objavte fyzický a digitálny svet, ktoré tvoria tzv. dvojčatá – Investície do digitálnych dvojčiat v nasledujúcich troch rokoch plánuje 65 % oslovených v prieskume Accenture. Tento prístup umožňuje vytvárať digitálne kópie fyzických produktov a tým pomáha optimalizovať priemyselné procesy ešte skôr, ako sa reálne implementujú. 
  • Technológie pre všetkých – Zamestnanci sa môžu stať neoddeliteľnou súčasťou digitálnej transformácie. Nemusíte ich učiť programovať, dôležité je, aby dokázali využiť vaše technologické know-how.
  • Práca kdekoľvek a kedykoľvek – Rok 2020 priniesol najväčšiu zmenu na pracovnom trhu v nedávnej histórii. Prieskum Accenture ukázal, že v budúcnosti by mohli mať zamestnanci voľne na výber, odkiaľ chcú pracovať. 
  • Bezpečné a efektívne zdieľanie dát – Efektívna výmena dát je kľúčovým prvkom komunikácie medzi firmami a partnermi. Ideálnym riešením sú systémy, ku ktorým majú prístup viaceré strany. Na tomto princípe funguje blockchain, tokenizácia alebo distribuované databázy.

Ďalším významným prvkom v procese digitalizácie je cloud. „V súčasnosti je zavádzanie cloudových riešení viac ako len potreba – je to nutnosť. Cloud vnímame ako nástroj, ktorý dokáže odkryť nové firemné hodnoty. Vyťažiť z neho čo najviac dokážu spoločnosti, ktorým sa podarí zmeniť svoju organizačnú štruktúru. Dôležité je vystúpiť z izolácie a naštartovať dialóg medzi oddeleniami, ktoré v minulosti pracovali výlučne na svojej agende. Nie je to síce jednoduchá úloha, ale nastavenie správnej stratégie je cestou k vyššej efektivite a rozvíjaniu firemného cloudu,“ hovorí Juraj Vaško, Cloud, Infrastructure & Engineering Lead, Accenture Slovakia.

Spoločnosť Accenture realizovala v rámci reportu Technology Vision prieskum na vzorke 6 200 biznisových a technologických lídrov. Až 92 % z nich uviedlo, že vo svojich spoločnostiach tento rok zavádzajú inovácie, kým 91 % respondentov súhlasí s tým, že firmy, ktoré identifikujú potreby trhu budúcnosti, sa stanú jeho lídrami.

„Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že kľúčom k úspešnému prechodu do cloudu nie sú iba technológie. Rovnako dôležité sú schopnosti na efektívne riadenie. Ak príslušný skill set chýba, stráca firma nad cloudom kontrolu a nepodarí sa jej vyťažiť všetky benefity,“ uviedol Juraj Vaško.

Celosvetová pandémia urýchlila posun do budúcnosti

Popredné spoločnosti dokázali stlačiť celú dekádu digitálnej transformácie do jedného alebo dvoch rokov. Podľa Accenture sa to odrazilo aj v ich obrate, ktorý momentálne rastie až 5-krát rýchlejšie v porovnaní s firmami, ktoré v digitálnej transformácii zaostávajú. Výsledkom je, že sa čoraz viac spoločností snaží využívať technologické inovácie na prispôsobenie sa novým výzvam.

„Priznávam, že svet technológií je plný buzzwordov. Nie je to však prípad cloudu. Touto cestou sa v súčasnosti vyberá čoraz viac spoločností na Slovensku a v okolitých krajinách, ktorým pomáhame nastaviť tú správnu stratégiu. Uvedomujú si, že zmena je nevyhnutná a neoceniteľná. Budúcnosť formujú firmy, ktoré na ňu myslia už dnes,“ dodáva Juraj Vaško.

 

Zobrazit Galériu

Accenture

Všetky autorove články

1 komentár

nakúpila som všetkým členom rodiny noutbúky a spájame sa onlajn pomocou mesendžera, aby sme neroznášali kovid, pracujeme z domu reakcia na: Pandémia rozširuje digitálnu priepasť. Budúcnosť budú písať firmy, ktoré vsadili na technológie

17.4.2021 11:04
nakúpila som všetkým členom rodiny nout_búky od dvesto do šesťsto evri a spájame sa s kamarátmi onlajn pomocou mesindžera, aby sme neroznášali kovid, pracujeme každý z domu a využívame to najlepšie z linuxu a windows10, sme členovia veľkého digitálneho tímu; na android mobiloch máme všetci wadz_ap a komunikujeme video četmi, dáta zdieľame digitálne v klaude dží drájv, skáj drájv; sme digitálna domácnosť
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať