SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement

Pandémia vyhnala e-commerce k takmer tretinovému rastu

Tlačové správy
0

Rok 2020 bol plný prekvapení. Nečakaná koronakríza priniesla nevídaný rast nákupov na internete aj stovky novovzniknutých e-shopov!

Pandémia koronavírusu znamenala revolúciu v správaní slovenských zákazníkov v online priestore. Slováci na internete minuli v roku 2020 až 1,75 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2019 nárast až o 29 %.

Rast e-commerce do značnej miery kopíroval obdobia najväčších bezpečnostných obmedzení. „Efekt „hokejky“, teda strmý nárast v porovnaní s predchádzajúcim obdobím aj minulým rokom, sme zaznamenali v marci a apríli. Obdobná situácia potom nastala s príchodom jesene a počas predvianočných nákupov, kedy sa spustila druhá vlna lockdownu a čísla opäť vyskočili o desiatky percent,“ hovorí Tomáš Braverman, riaditeľ nákupného radcu Heureka.

Najväčší podiel na obrate e-commerce mala elektronika, tvorila až vyše tretinu všetkých nákupov. Ďalšími ťahúňmi boli produkty pre dom a záhradu s pätinovým podielom a oblečenie a móda, ako aj športové vybavenie. Uplynulý rok prial aj kategóriám, ktoré doteraz v online hrali skôr druhé husle. O 93 % vzrástol záujem o jedlo a nápoje, darilo sa aj erotickým pomôckam, ktoré podrástli o takmer polovicu.

Online privítal nováčikov

Pandemické opatrenia, najmä zavreté kamenné obchody, boli hlavným dôvodom radikálneho rastu e-commerce v roku 2020. Počas uzavretí retailu vznikali nové e-shopy ako nový predajný kanál, často ako doplnok ku kamennému obchodu. Celkovo ich na konci roku 2020 evidovali na Slovensku už 14 300, čo je o 14 % viac ako predchádzajúci rok. Nasledovali ich aj zákazníci a pre mnohých z nich to bola prvá skúsenosť s nákupmi online. „Odrazilo sa to aj na ich správaní – čo sa týka výberu e-shopov, platieb alebo dopravcov,“ dodáva Tomáš Braverman.

S núteným presunom do online začali zákazníci u e-shopov klásť oveľa väčší dôraz na známosť značky a na dôveryhodnosť obchodu. Veľkou výhodou, predovšetkým koncom roka s druhou vlnou pandémie, mali väčšie e-shopy, ktoré navyše disponovali kamennými predajňami a zákazníci ich mohli využiť ako odberné miesta.

Vládne opatrenia a jarné obmedzenia kontaktu sa podpísali aj na platobných metódach, ktoré zákazníci využívali. „Dobierka vplyvom opatrení klesla v jarných mesiacoch na nulu a platbu online si tak museli vyskúšať takmer všetci zákazníci e-shopov," opisuje jarnú situáciu Tomáš Braverman. Po obnovení dobierky sa však pomer platieb na dobierku a online vrátil takmer k predpandemickým číslam.

Vyhliadky do roku 2021

Rok 2020 bol rokom extrémov a prial online hráčom, ktorí dokázali adekvátne reagovať na zvýšený dopyt a náročnejšie podmienky. „Nedá sa predpokladať, že tento trend bude udržateľný – skôr naopak. Akonáhle si zákazníci navyknú na online nákupy, budú skôr šetriť a každý výdavok domácnosti budú zvažovať, a tak bude veľkou výzvou tento rok aspoň vyrovnať,“ očakáva šéf nákupného radcu Heureka Tomáš Braverman.

Pri nakupovaní online nezabúdajte na obozretnosť. Nakupujte len v obchodoch s certifikátom Overené zákazníkmi alebo cez Heureka Košík. Platba na dobierku, ktorá bola dočasne zrušená, bola reaktivovaná, ale stále radšej využite platbu cez internet. Pri preberaní zásielok odporúčame nosiť rúško.

 

 

Heureka Group

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať