SAMSUNG_022024C Advertisement SAMSUNG_022024C Advertisement SAMSUNG_022024C Advertisement

Pondelok s neurológiou na TVT 2020!

Tlačové správy
0

Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri CVTI SR Vás pozýva na podujatie s názvom Pondelok s neurológiou, ktorého cieľom je priblížiť verejnosti vývoj mozgu a príčiny čoraz väčšieho počtu porúch spánku. Aké je vysvetlenie? Otázok do budúcnosti je zatiaľ viac ako odpovedí...

Pondelok s neurológiou sa uskutoční v pondelok 9. 11. 2020 ako jedno z hlavných podujatí v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku 2020 v Centre vedecko-technických informácií SR v online forme bez fyzickej prítomnosti divákov. Podujatie bude rozdelené na dva bloky prednášok, predpoludním o 9.00 hod. a popoludní o 17:00 hod. Obidve prednášky budú následne sprístupnené pre širokú verejnosť aj online.

V prvej prednáške bude RNDr. Ján Bakoš, PhD. rozprávať o vývine ľudského centrálneho nervového systému, s ktorým je spojené veľké množstvo presne regulovaných biologických procesov. Ich pochopenie sa opiera o detailný popis, porovnávanie a analýzu tkanív živočíchov na evolučne nižšom stupni vývoja. V súčasnosti je už relatívne dobre preskúmaná tvorba neuronálnych buniek, ich lokalizácia v mozgu, rast výbežkov neuronálnych buniek, vznik synaptických spojení a prenos elektrických signálov. Nárast počtu neuronálnych buniek, zmeny ich tvaru a funkcie závisia od dodávky kyslíka, živín, ale aj od podnetov z vonkajšieho prostredia. So znalosťou týchto procesov je možné pochopiť aj patologické zmeny, prípadne vysvetliť príčiny heterogenity niektorých neurovývinových ochorení, napríklad autizmu. Dopoludňajšia prednáška bude zverejnená 9. novembra 2020 o 9:00 hod. na YouTube CVTI SR.

V druhej prednáške sa MUDr. Martin Kucharík zameria na poruchy spánku a ich vplyve na dlhodobý zdravotný stav. Spánok je bežnou súčasťou života každého človeka. Dĺžka i kvalita spánku je veľmi individuálna a závisí od mnohých faktorov. V posledných dekádach sa neustále znižuje priemerná dĺžka nočného spánku. Naopak, zvyšuje sa výskyt porúch spánku. Popoludňajšia prednáška bude streamovaná online 9. novembra 2020 o 17:00 hod. Ak vás táto téma zaujala, otázky k nej posielajte do 6. novembra 2020 na mail vnd@cvtisr.sk. Otázky bude možné klásť aj počas prednášky prostredníctvom aplikácie Slido, alebo www.sli.do po zadaní hesla: tyzdenvedy. Záznam z podujatia bude neskôr dostupný na YouTube CVTI SR.

Hostia:

RNDr. Ján Bakoš, PhD. v súčasnosti pôsobí ako vedúci Oddelenia Neurovied Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV a ako odborný asistent Fyziologického ústavu LF UK v Bratislave. Po obhajobe dizertačnej práce v roku 2007 získal titul PhD. Absolvoval vedecké pobyty v Japonsku, USA a Holandsku zamerané na metodické prístupy potrebné pre kultiváciu neuronálnych buniek a transkriptomické analýzy. Odborne sa venuje experimentálnej neuroendokrinológii, účinkom neuropeptidov na centrálny nervový systém a etiológii neurovývinových ochorení (autizmus, Prader-Willi syndróm).

MUDr. Martin Kucharík vyštudoval I. lekársku fakultu Karlovej Univerzity v Prahe. Pôsobil na Neurologickej klinike I. lekárskej fakulty Karlovej Univerzity a Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe a tiež na II. neurologickej klinike Lekárskej fakulty UK a UNB v Bratislave. Neskôr sa ako neurológ v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb v Bratislave začal špecializovať na cievne ochorenia mozgu. Od novembra 2017 v Bratislave rozvíja s teamom multiodborových špecialistov komplexné neurointervenčné pracovisko – Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby (CINRE).

Tento rok sa TVT uskutoční v období od 9. do 15. novembra 2020. V dôsledku pandémie koronavírusu Covid-19 budú všetky podujatia dostupné len online, bez fyzickej účasti divákov.

Hlavnými organizátormi podujatia je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR). Spoluorganizátorom podujatia je AMAVET. Partnermi podujatia sú Slovenské elektrárneEPSON. Mediálnymi partnermi sú VEDANADOSAH.sk, časopis Quark, NextechZážitkové centrum vedy Aurelium.

Zobrazit Galériu

Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať