SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement

Solitea predala rakúsky JET ERP americkému globálnemu hráčovi Aptean. Vieme dobre nakupovať, ale aj predávať, hovorí Cígler

Tlačové správy
0

Medzinárodný IT holding Solitea zahájil nový rok veľkou medzinárodnou transakciou. Predal jednu z firiem svojho portfólia – rakúskeho dodávateľa ERP riešení JET ERP. Kupujúcim je jeden z najvýznamnejších globálnych poskytovateľov podnikového softvéru, americký Aptean. Podľa Solitey bol exit mimoriadne výhodný – investícia sa vraj zhodnotila niekoľkonásobne.

Solitea kúpila JET ERP v roku 2014. JET ERP je úspešným poskytovateľom riešení v oblasti informačných systémov pre segment priemyslovej výroby a obchodu a zameriava sa na menšie a stredne veľké spoločnosti na nemecky hovoriacom trhu.

„JET ERP je na DACH trhu známa a renomovaná firma a jeden z lídrov vo svojej oblasti. V dobe akvizície išlo o veľmi dobrú a strategickú kúpu. Aptean to dnes vidí rovnako a ponúkol obchod, ktorý nešlo odmietnuť. Naša investícia sa niekoľkonásobne zhodnotila,” komentuje predaj rakúskej spoločnosti šéf Solitey Martin Cígler. O význame transakcie svedčí aj to, že za kupujúcou spoločnosťou Aptean, ktorá má centrálu v USA a operuje na niekoľkých kontinentoch, stoja dva najväčšie private equity fondy TA Associates a Vista Equity Partners.

„Vieme dobre nakupovať a tiež výhodne predávať,” zhŕňa Cígler s tým, že získané prostriedky Solitea vynaloží na posilnenie pozície na existujúcich trhoch a ďalšiu expanziu. Len za posledný rok realizovala Solitea štyri veľké akvizície IT firiem a v roku 2022 má v pláne vo svojich akvizičných aktivitách pokračovať. V súčasnosti holding pôsobí v takmer desiatich krajinách. Obrat vlani dosiahol vyše 100 miliónov EUR.

„Tento úspešný predaj dobre vystihuje dlhodobú investičnú stratégiu Sandberg Capital. Úspech spočíva v čo najefektívnejšom rozložení portfólií, ktoré potom fungujú vo vzájomnej synergii. A potom, samozrejme, tiež schopnosť pružne využiť dobrú obchodnú príležitosť, akonáhle sa objaví. V priebehu nášho pôsobenia v JET ERP sme vďaka skvelým zamestnancom dokázali vybudovať stabilného poskytovateľa podnikových informačných systémov s veľmi dobrou reputáciou na rakúskom a švajčiarskom trhu. Sme veľmi radi, že na našu prácu naviaže globálny hráč Aptean, za ktorým stoja tie najrenomovanejšie globálne private equity fondy,” hovorí k investícii Michal Rybovič, partner Sandberg Capital, ktorý je väčšinovým vlastníkom holdingu Solitea.

O Solitei

Solitea, a.s., patrí medzi veľkých európskych dodávateľov ICT riešení. Spoločnosť zamestnáva cez 1400 zamestnancov, v siedmych krajinách sveta a v rámci európskeho regiónu obsluhuje cez 260 000 zákazníkov, v 15 krajinách. V tomto roku holding očakáva výnosy presahujúce 100 miliónov EUR a dlhodobo patrí k najrýchlejšie rastúcim IT spoločnostiam v regióne. V posledných štyroch rokoch uskutočnila Solitea mnoho významných akvizícií IT spoločností v Českej a Slovenskej republike. Solitea dlhodobo posilňuje svoju pozíciu významného európskeho dodávateľa informačných technológií pre komerčné subjekty aj štátnu správu. Majoritnými vlastníkmi holdingu Solitea sú private equity fond Sandberg Capital a Martin Cígler. Viac na www.solitea.com.

O Sandberg Capital

Sandberg Capital je správcovská spoločnosť so sídlom na Slovensku. Zameriava sa na investovanie do malých a stredných podnikov na Slovensku a v regióne strednej a východnej Európy. V januári 2021 Sandberg otvoril svoj druhý investičný fond. Vo svojom prvom fonde spravuje Sandberg Capital aktíva v hodnote presahujúce 350 miliónov EUR, a to v oblasti IT, telekomunikácií, poľnohospodárstva, vzdelávania a maloobchodu.

 

Solitea

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať