SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement

Študenti z košického gymnázia sa stali víťazmi slovenského národného finále súťaže Land Rover 4x4

Tlačové správy
0

Slovenské finále vzdelávacieho programu Land Rover 4x4 in Schools sa uskutočnilo už po štvrtýkrát. Celkovo sa doňho v tomto ročníku zapojilo až dvadsať škôl, do nitrianskeho závodu o finálovú trofej prišlo zabojovať deväť z nich. Absolútnym víťazom sa stali gymnazisti Corvini z Košíc, druhé miesto získal tím Tempos z vrábeľskej Strednej odbornej školy technickej. Na treťom mieste sa umiestnil tím Adler Motors z Bratislavy (Stredná priemyselná škola elektrotechnická).

Všetci súťažiaci žiaci a študenti vo veku od 13 do 18 rokov používali softvérové programovanie na dizajn a výrobu diaľkovo ovládaného zmenšeného modelu terénneho vozidla s pohonom všetkých štyroch kolies, ktorý by bol schopný prekonávať prekážky a povrchy ciest vrátane vody na dráhe, lanového mosta a skál.

Finále sa konalo v nitrianskom závode Jaguar Land Rover a jeho hlavnému vstupu dominovala súťažná dráha. Tá bola navrhnutá tak, aby kopírovala výzvy, ktorým čelí skutočné terénne auto. Tímy boli hodnotené podľa obratnosti pohybu auta na dráhe a súčasťou hodnotených disciplín boli aj prezentácie pred porotou, kde otestovali ich  vedomosti o konštrukcii a technike vozidiel, ktoré pri navrhovaní a výroby vozidla využili.

Monika Molokáčová, učiteľka matematiky a informatiky, a zároveň manažérka víťazného tímu Corvini, ktorej tím sa na súťaži pravidelne zúčastňuje: „Mám rada túto súťaž, lebo je dostupná pre všetky základné a stredné školy. Nielen pre tie s technickým zameraním. Dnes tu boli napríklad aj školy s umeleckým či jazykovým zameraním. Každý rok sa snažíme zdokonaľovať po technickej stránke: minulý rok mal náš model len zdvíhací podvozok, no tento rok sa vie každé koleso samostatne nadvihnúť a otočiť! Nemenej dôležitým je náš progres aj po stránke mäkkých zručností, ako sú komunikácia v tíme, fundraising či marketing. Veľmi som dbala na to, aby chlapci získali skúsenosti do praktického života, čo sa aj podarilo.“

Richard Ciglanský, tím líder Corvinov, študent: „Boli to náročné štyri mesiace a niekedy sme sa chceli aj vzdať. To by sme ale zradili samých seba a aj kamarátov v tíme. Nebolo to ľahké, ale nakoniec nás to spojilo a nakoplo k lepšej práci. Naše auto je veľmi futuristické a inovatívne, čo prinieslo aj malé problémy. Súťažný model sa nám totiž dnes pokazil a museli sme použiť náhradný. Nakoniec všetko dobre dopadlo a budúci rok určite znovu prídeme.

Russell Leslie, prevádzkový riaditeľ Jaguar Land Rover Slovensko: „Sme nadšení, že môžeme inšpirovať ďalšie generácie talentovaných inžinierov, ktorí sa pridajú k Jaguar Land Rover na ceste do Destination Zero, ktorá znamená nulové emisie, nehody a dopravné zápchy. Digitálne zručnosti sú pre naše podnikanie rozhodujúce. Potrebujeme stále viac softvérovo zdatných kolegov, ktorí nám pomôžu ďalej rozvíjať inovatívne technológie pre naše vozidlá. Dnešní súťažiaci a ich vozidlá ma ohromili. Chcel by som zablahoželať tímu Corvini k ich zaslúženému víťazstvu.

Zoznam víťazov:

Umiestnenie

Názov víťazného tímu

Víťazná škola

Mesto

Prvé miesto a národný šampión

Corvini

Gymnázium

Poštová 9

Košice

Druhé miesto

Tempos

Stredná odborná škola technická

Ul.1.mája 500

 

Vráble

Tretie miesto

Adler motors

Stredná priemyselná škola elektrotechnická

Karola Adlera 5

 

Bratislava

Víťaz kategórie Jazda po okruhu

Tempos

 

Stredná odborná škola technická

Ul.1.mája 500

 

 

Vráble

 

Víťaz kategórie Ťahanie prívesu

Corvini

 

Gymnázium Poštová 9

 

Košice

Víťaz kategórie Konštrukcia

Adler motors

Stredná priemyselná škola elektrotechnická

Karola Adlera 5

 

Bratislava

Víťaz kategórie Prezentácia

Corvini

Gymnázium

Poštová 9

Košice

O súťaži Land Rover 4x4 in Schools

Ide o vzdelávací program, ktorý vrcholí súťažou troj- až šesťčlenných tímov. Tí spoločne navrhujú a vyrábajú vozidlo na diaľkové ovládanie s pohonom všetkých štyroch kolies tak, aby splnili všetky podmienky. Vozidlo musí byť schopné úspešne prejsť špeciálne navrhnutú skúšobnú dráhu, ktorá simuluje skutočné cesty, a musí fungovať rovnako, ako reálne SUV v skutočnom teréne.

Automobilový priemysel si vyžaduje tvorivých a zanietených ľudí, ktoré sú schopní riešiť problémy prostredníctvom zadaných úloh a pracovať v motivovaných tímoch. Tento projekt simuluje pracovnú situáciu v “reálnom živote“, kde sa špecialisti stretávajú, aby zdieľali intelektuálne a praktické nápady na riešenie zložitých problémov. Súťaž je vynikajúcou príležitosťou pre študentov, aby pracovali v tímoch s cieľom porozumieť projektovému riadeniu a ďalším kľúčovým zručnostiam, ako aj prepojiť sa so  spoločnosťami zameranými na výrobu prostredníctvom zástupcov STEM (veda, technika, inžinierstvo, matematika).

Ako mentori sa na programe zúčastňujú aj skutoční inžinieri a experti zo spoločnosti Jaguar Land Rover, ktorí podporujú tímy ako mentori a poskytujú praktickú podporu jednotlivým projektom.

www.4x4inschools.com

Jaguar Land Rover

Všetky autorove články
kosice stundent gymnazium vitaz súťaž Jaguar landrover

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať