SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement

Svorkovnica: efektívny nástroj v elektrotechnike

Tlačové správy
0

Svorkovnice sa vyrábajú v širokej škále tvarov a veľkostí a práve preto môže byť výber toho správneho typu zložitý proces. Netreba mať však dlhoročné skúsenosti v oblasti elektroniky, aby človek pochopil zmysel tejto súčiastky. Čím je svorkovnica špecifická a na čo sa používa?

Čo je to svorkovnica?

Pojem svorkovnica značí nástroj, ktorým sa spájajú, alebo zakončujú minimálne dva elektrické vodiče dokopy. Vo svojej najzákladnejšej podobe sú to len dlhé pásy, obklopené izolovaným rámom. V oblasti elektrotechniky je svorkovnica najjednoduchším prostriedkom na prepojenie elektrických vodičov a to buď k zásuvkám, vypínačom, k elektrickej sieti, alebo priamo k uzemneniu (uzemňovacie svorkovnice). 

Stavba svorkovnice

Zloženie svorkovnice môže byť rôzne, no zvyčajne pozostáva z lisovanej zliatiny medi. Vnútorný materiál kontaktu býva mosadzný (zliatina medi so zinkom, alebo inými prvkami). Svorkovnice sa vo veľkej miere montujú na lišty DIN – sú to lišty určené na upevnenie modulárnych prístrojov.

Typy svorkovníc

Svorkovnice sa rozlišujú podľa:

  1.  Typu zariadenia, ktoré podporujú
  2.  Podľa ich štruktúry
  3.  Typu pripojenia, ktoré sa na nich realizuje

Priechodkové svorkovnice

Jednoduché priechodkové svorkovnice sú najzákladnejším typom nástroja, ktorý sa bežne používa na spoje medzi jednotlivými vodičmi. Priechodky majú len jeden vstupný a jeden výstupný kontakt po koncových stranách. Vodiče sú spojené vo vnútri krytu svorkovnice.

Dvojúrovňové svorkovnice

Tento typ svorkovnice zjednodušuje zapojenie a šetrí inštalačný priestor. Svorkovnica má dve úrovne kontaktov a na ich prepojenie sa môže medzi nimi použiť mostík.

Trojúrovňové svorkovnice

Ide o veľmi podobný typ dvojúrovňovej svorkovnice s tým rozdielom, že pri trojúrovňová svorkovnica má ďalšiu úroveň kontaktov, uloženú na vrchu – môžu byť premostené rovnakým spôsobom ako predchádzajúci typ.

Kde možno využiť svorkovnicu: typy zariadení

Svorkovnice sa dajú využiť naozaj všestranne – uvádzame najčastejšie využívané zariadenia. Konzistentné kovové spojenie, na ktoré sa využívajú termočlánkové svorkovnice dokážu pospájať termočlánky tak, aby vedeli presne merať teplotu. Pokiaľ ide o bloky senzorov, tie sú určené na zariadenia medzi ktoré patria fotoelektrické alebo bezkontaktné senzory.

Bloky I/O zabezpečujú priamu komunikáciu medzi riadiacou jednotkou a konkrétnym zariadením. Spínacie bloky umožňujú jednoduché odpojenie obvodu pomocou spínača bez toho, aby bolo potrebné odstrániť vodiče.

Zdroj obrázka: L-51 / Shutterstock.com

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať