SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement

Vláda schválila návrh R. Rašiho na vytvorenie slovenskej inovačnej diplomacie

Tlačové správy
0

Slovensko bude mať prvých štyroch inovačných diplomatov v histórii. Vláda SR schválila návrh podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho na vytvorenie inovačnej diplomacie v štyroch krajinách sveta s najväčším inovačným potenciálom – vo Fínsku, v USA, v Izraeli a v Číne.

V posledných rokoch narastá vo vyspelých krajinách význam inovačnej diplomacie, ktorej úlohou je prienik národných inovácií na medzinárodný trh. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) preto v úzkej spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vytvoril návrh inštitucionálneho zabezpečenia slovenskej inovačnej diplomacie. Jeho súčasťou je aj  mechanizmus hybridného financovania na podporu vývoja a inovácií slovenských produktov a služieb a ich prienik na globálne trhy.

 „Úlohou inovačných diplomatov bude napomáhať slovenským výskumným inštitúciám, univerzitám a podnikateľom v nadväzovaní spolupráce s inovačným prostredím v zahraničí a podpora verejno-súkromných partnerstiev,“ uviedol vicepremiér Richard Raši s tým, že posilnenie v tejto oblasti diplomacie pomôže slovenským podnikateľom a inštitúciám expandovať na svetové trhy.  

Medzi prvé štyri krajiny, v ktorých bude mať zastúpenie slovenská inovačná diplomacia, patrí Fínsko, Izrael, USA a Čína. Tieto štáty sú na popredných priečkach sveta v rámci inovácií, sídlia tu stovky technologicky progresívnych nadnárodných spoločností a medzinárodných výskumno-vývojových inštitúcií.

„Pri vypracovaní návrhu inovačnej diplomacie sme sa opierali aj o naše skúsenosti s pilotným modelom hybridného financovania na podporu malých a stredných podnikov, ktorý vypracoval náš úrad. Vďaka nemu sme  doposiaľ podporili päť inovatívnych firiem. Tie na základe získanej pomoci a súkromnej podpory vyvíjajú inovatívne riešenia v oblasti Smart Cities“ povedal R. Raši.

ÚPVII pilotným mechanizmom úspešne demonštroval pritiahnutie súkromných zdrojov k verejným zdrojom, a to v pomere 1:1 (800-tisíc eur poskytol štát, 800-tisíc eur poskytli firmy). A tiež identifikoval potreby súkromného sektora pri expanzii na zahraničný trh.

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu

Všetky autorove články
diplomacia inovacna ÚPVII

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať