SAMSUNG 042024 Advertisement SAMSUNG 042024 Advertisement SAMSUNG 042024 Advertisement

Wiesenthal Autohandels AG predáva Motor-Car Group spoločnosti Hedin Mobility Group AB

Tlačové správy
0

Vďaka akvizícii Motor-Car Group so 17 obchodnými zastúpeniami na Slovensku, v Maďarsku a Českej republike, expanduje Hedin Mobility Group do strednej a východnej Európy.

Wiesenthal Autohandels AG dnes oznámila dohodu so skupinou Hedin Mobility Group o predaji 100 % akcií spoločnosti Motor-Car Bratislava spol. s r.o. (Motor-Car Group).

Strategické rozhodnutie skupiny Wiesenthal prestať investovať do automobilového priemyslu započalo predajom 8 pobočiek vo východnom Rakúsku v roku 2018. V roku 2020 nasledoval predaj spoločnosti AVAG v Nemecku a predaj zvyšných 6 pobočiek švajčiarskej spoločnosti  Merbag SA vo Viedni. Ukončenie tejto kapitoly v histórii firmy sa dovŕšilo predajom skupiny Motor-Car spoločnosti Hedin Mobility Group.

História skupiny Motor-Car je dlhá a úspešná. Spoločnosť Motor-Car, ktorú začali na zelenej lúke páni Glatz a Wiesenthal, sa vyvinula na významného hráča v oblasti maloobchodného predaja automobilov v regióne. V roku 2021 Motor-Car Group zamestnávala 1 100 ľudí a mala obrat 445 mil. a cca 10 000 predaných áut.

“V spoločnosti Hedin Mobility Group sme našli správneho vlastníka pre Motor-Car a jej zamestnancov, aby sme mohli čeliť výzvam budúcnosti v automobilovom priemysle. Vďaka tvrdej práci a oddanosti našich zamestnancov za posledné tri desaťročia odovzdávame firme Hedin Mobility Group silnú Motor-Car Group. Hedin Mobility Group je rodinná, podnikateľsky riadená automobilová skupina, ktorá za posledné roky preukázala silný rast výnosov aj finančného výsledku a má jasnú ambíciu stať sa celoeurópskym automobilovým hráčom”, povedal Henrik Starup-Hansen, generálny riaditeľ Wiesenthal Autohandels AG.

„Sme radi, že môžeme privítať Motor-Car v skupine Hedin Mobility Group. Široká škála značiek skupiny Motor-Car s hlavnými značkami Mercedes-Benz a Kia  v kombinácii s jej vedúcim postavením na miestnom trhu, poskytne významné obchodné synergie a obchodné príležitosti pri rozširovaní operácií našej skupiny do strednej a východnej Európy. Okrem toho sa tiež tešíme, že do nášho rastúceho portfólia značiek pridáme Hyundai a MAN“ povedal Anders Hedin, majiteľ a generálny riaditeľ Hedin Mobility Group.

„Tešíme sa, že sa staneme súčasťou silnej nadnárodnej spoločnosti Hedin Mobility Group. Okrem obchodnej synergie je to príležitosť uplatniť bohaté skúsenosti z iných európskych trhov, posilniť našu pozíciu a predstaviť úplne nové služby mobility našim zákazníkom na Slovensku, v Českej republike a Maďarsku. Našou filozofiou je neustále napredovať. V spolupráci s Hedin Mobility Group dokážeme spoločne čeliť veľkým výzvam a nastávajúcim zmenám v automobilovom priemysle,“ dodal Matúš Brečka, generálny riaditeľ Motor-Car.

Prevod podniku sa očakáva v treťom štvrťroku 2022. Transakcia podlieha ešte schváleniu úradov pre hospodársku súťaž.

Motor-Car Group

Dohoda medzi Andrejom Glatzom a rakúskou spoločnosťou Wiesenthal položila v roku 1989 základ skupiny Motor-Car.

Po udalostiach v roku 1989 bola dňa 24. októbra 1990 zaregistrovaná spoločnosť Motor-Car Wiesenthal & Co, spol. s r.o.  a stala sa tak prvým predajcom značky Mercedes-Benz na Slovensku.

Od tohto momentu sa predajná a servisná sieť rýchlo rozrástla. Krátko na to bol založený Mercedes-Benz Financial Services, sprevádzaný rozvojom predajnej a servisnej siete pre úžitkové a nákladné vozidlá, ako aj pridávaním nových značiek do portfólia.

V roku 2001 sa pôvodná spoločnosť Motor-Car Wiesenthal & Co rozdelila na dva subjekty: Motor-Car Wiesenthal & Co, spol. s r.o. (nová spoločnosť), ktorá zdedila úlohu generálneho distribútora Mercedes-Benz na Slovensku, a Motor-Car Bratislava spol. s r.o. ktorá prevzala maloobchod a vlastníctvo dcérskych spoločností. Tá sa do roku 2019 rozrástla na sieť 49 prevádzok na Slovensku, v Českej republike a Maďarsku.

Na prelome rokov 2019 a 2020 prešla spoločnosť rozsiahlymi štrukturálnymi zmenami. Sedem obchodných zastúpení prešlo do vlastníctva miestnych partnerov. Pozíciu generálneho riaditeľa Motor-Car Bratislava prevzal Ing. Matúš Brečka. Motor-Car Group si ponechala 11 prevádzok na Slovensku, 4 v Českej republike a 2 v Maďarsku. Sortiment zastupovaných značiek však zostal nezmenený.

Hedin Mobility Group

Hedin Mobility Group je jedným z najväčších európskych predajcov áut v súkromnom vlastníctve. Podnik zamestnáva viac ako 5 000 ľudí a je zastúpený vo viac ako 200 lokalitách v 12 krajinách. Čisté tržby v roku 2021 činili 28,2 miliardy SEK a skupina predala viac ako 125 000 vozidiel.

Portfólio skupiny zahŕňa približne 35 automobilových značiek a spoločnosť poskytuje kompletný servis pre súkromných aj firemných zákazníkov. Portfólio zahŕňa aj distribúciu značiek Ford a MG vo Švédsku, Renault, Dacia a Alpine vo Švédsku a v Dánsku ako aj Dodge a RAM v Európe. Okrem toho aktivity skupiny zahŕňajú veľkoobchodnú prevádzku pneumatík a náhradných dielcov, autopožičovňu Mabi Mobility AB, súkromnú lízingovú spoločnosť Car to Go Sweden AB, korporátnu lízingovú spoločnosť Unifleet AB a spoluvlastníctvo v Pendragon PLC a iMove AS.

www.hedinmobilitygroup.com

Hedin Mobility Group je súčasťou skupiny Hedin Group spolu s Tuve Bygg AB a I.A. Hedin Fastighet AB. Hedin Group je tiež partnerom v Consensus Asset Management a Ripam Invest AB, ktorý vlastní Marstrands Kurhotell, Kurbadhus a Societetshus.

www.hedingroup.com

​Motor-Car Group

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať