SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement

Zálohomaty už majú svojich prvých fanúšikov. Slovensko začína s recykláciou jednorazových obalov v zálohomatoch

Tlačové správy
1

Začalo sa ešte pár mesiacov pred oficiálnym spustením. Zber PET fliaš a plechoviek na Slovensku je realitou, v prvých dvoch obchodoch Tesca sa vďaka spolupráci medzi Správcom zálohového systému, spoločnosťou Tesco a TOMRA rozbehlo pilotné používanie zálohomatov.

Aj keď podľa prijatého zákona vzniká povinnosť zálohovať prázdne jednorazové obaly až od 1. januára 2022, prví zákazníci si vyskúšali, ako bude zálohovanie fungovať na vlastnej koži už počas tohto leta. TOMRA, globálny líder v oblasti zálohovania a recyklácie, priniesol do vybraných obchodov Tesca v uplynulých mesiacoch pilotné projekty zbierania prázdnych obalov na Slovensku.

Cieľom je vyzbierať 90 % obalov

Zálohomaty si už vyskúšali aj zákazníci prevádzok obchodnej siete Tesco v Senci a v Nitre. Zálohomaty sa tešia veľkej obľube, zatiaľ sa podarilo vyzbierať viac ako 15 000 obalov.

 „V Tescu sa už 25 rokov staráme o zákazníkov, kolegov i všetky komunity, v ktorých pôsobíme. Od zákazníkov máme veľmi pozitívnu spätnú väzbu aj na túto aktivitu. Za každú odovzdanú plastovú fľašu alebo plechovku do zálohovacích zberných automatov podporíme výsadbu zelene a revitalizáciu zelených plôch sumou piatich centov v tom meste, kde boli obaly vyzbierané. Tesco aj týmto spôsobom chráni prírodné zdroje a vytrvalo pokračuje v napĺňaní záväzkov v oblasti trvalej udržateľnosti a spoločenskej zodpovednosti,“ vraví Katarína Pšenáková, riaditeľka komunikácie spoločnosti Tesco na Slovensku.

Zálohomaty disponujú viacerými užitočnými vlastnosťami. Prijímajú, rozpoznávajú, triedia, znehodnocujú, skladujú a navyše reportujú a zúčtujú vrátenie zálohy. Zároveň obchodníkovi zabezpečujú v reálnom čase pravidelné a užitočné analýzy.

„Vďaka zhromažďovaniu obalov na jednom mieste sa šetrí predajný priestor obchodu a úlohy sú automatizované, čím sa šetrí pracovná sila. Vrátenie zálohy zákazníkovi tak bude vďaka automatu bezchybné,“ vysvetľuje Roman Postl, konateľ spoločnosti TOMRA Collection.

Cieľom Slovenska, ale aj celej Európskej únie, je v konečnom dôsledku zálohovať minimálne 90 % všetkých použitých nápojových obalov. K tomuto účelu poslúžia práve zálohomaty TOMRA, ktoré už dnes nájdeme v niekoľkých slovenských mestách. Po celej krajine sa ich do konca roka objavia tisíce.

„Očakávame, že v našich zálohomatoch sa nám po spustení zálohovania podarí zachytiť milióny plastových fliaš, čo pomôže odbremeniť životné prostredie od zbytočných plastov. Tešíme sa, že napriek tomu, že systém ešte nie je oficiálne spustený, môžeme byť súčasťou pilotných projektov už dnes a podporiť tak miestne komunity,“ dopĺňa Juraj Otta, komerčný riaditeľ TOMRA Collection.

 

Zobrazit Galériu

TOMRA Collection

Všetky autorove články

1 komentár

Otta, to je tá televízna služba, nie? reakcia na: Zálohomaty už majú svojich prvých fanúšikov. Slovensko začína s recykláciou jednorazových obalov v zálohomatoch

24.9.2021 15:09
Otta, to je tá televízna služba, nie?
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať