SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement SAMSUNG_022024B Advertisement

Zelené kolobežky sa rozbehli po Slovensku

Tlačové správy
0

Efektívny a ekologický spôsob mestskej mikromobility sa šíri po celom Slovensku. Elektrické kolobežky Bolt prišli naposledy do niektorých miest Trnavského kraja (Galanta, Hlohovec, Piešťany, Holíč). A to vďaka spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom. Tento rok už okrem toho pribudli v Banskej Bystrici, Martine, Nitre, Poprade aj samotnej Trnave. V najbližších týždňoch sa dostanú aj do ďalších miest.

V mestách po celom Slovensku pribudlo tento rok už niekoľko stoviek zelených kolobežiek. Celkovo sa ich má tento rok po slovenských regiónoch rozbehnúť až niekoľko tisíc. Je to v súlade s odhodlaním spoločnosti Bolt, ktorá plánuje v tomto roku preniknúť do viac ako 100 európskych miest, priniesť do nich až 130 tisíc zelených kolobežiek a bicyklov a stať sa tak najväčším poskytovateľom mestskej mikromobility na starom kontinente.

“Mestá v dnešnej dobe trpia zahustenou dopravou, nadmernými emisiami či nedostatkom verejných priestranstiev, čo je spôsobené aj potrebou parkovacích miest. V Bolte nielen veríme, ale už aj v praxi vidíme, že pokrokové riešenia pre mestskú mikromobilitu budúcnosti môžu výrazne pomôcť pri riešení týchto trápení. Ukážkovým príkladom takéhoto riešenia sú práve naše kolobežky,” hovorí manažér pre elektrické kolobežky Bolt na Slovensku Martin Zajíc. Bolt podľa neho hodlá naďalej napredovať v misii rozvíjať nové riešenia pre mestskú mikromobilitu, “V praxi to znamená aj rozširovanie kolobežiek do všetkých kútov Slovenska. Veľkým povzbudením je pre nás živý záujem zo strany municipalít a ich otvorenosť pri zavádzaní kolobežiek,” dodáva Zajíc.

Elektrické kolobežky sa už udomácnili v piatich mestách na Slovensku. Pred viac ako rokom sa objavili v Bratislave, o dva mesiace neskôr aj v Košiciach. Už takmer rok jazdia ulicami Trenčína a Žiliny. A teraz sa rozširujú v Trnavskom kraji. „Ide o jeden z moderných spôsobov zdieľanej služby. V 21. storočí sa ľudia potrebujú dopravovať kam potrebujú, a to ekologicky, pohodlne a rýchlo. Na začiatok spustenia elektrických kolobežiek v Trnavskom kraji sme pripravili aj 16-tisícovú podporu určenú na iniciačný kredit pre používateľov. Chceme aby sa služba rozbehla aj v menších mestách, v ktorých sa zameriavame predovšetkým na zníženie počtu krátkych jázd autami. Budeme radi, ak sa táto služba postupne rozšíri do celého kraja,” povedal trnavský župan Jozef Viskupič.  

Zelené kolobežky jazdia v slovenských mestách už viac ako rok. Najdlhšia jazda merala 50 kilometrov a najaktívnejším užívateľom, s viac ako 1000 jazdami na konte, sa môžu pochváliť Košice. V pätách však má konkurenta z Bratislavy, pred ktorým má náskok necelých 50 zvezení.

A ako vyťažiť z kolobežiek to najlepšie aj v nasledujúcich rokoch? Kľúčovou je podľa spoločnosti Boltu ohľaduplná jazda podľa pravidiel. Helma by mala byť samozrejmosťou. Rovnako ako prispôsobenie rýchlosti okolitým podmienkam. A čo s kolobežkou po jazde? Ak je v okolí cyklostojan, zaparkujte kolobežku k nemu. Ak v okolí nie je cyklostojan, zaparkujte kolobežku na chodníku tak, aby nikomu neprekážala. Musí tam zostať dostatok miesta aj pre kočiar s dieťaťom alebo invalidný vozík. 

 

Zobrazit Galériu

Bolt

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať