SAMSUNG_052022 Advertisement SAMSUNG_052022 Advertisement SAMSUNG_052022 Advertisement

Dali by ste si umelú klobásu vypestovanú z buniek niektorej celebrity?

2

Spoločnosť BiteLabs vyrába „jemné remeselné salámy z mäsa, ktoré bolo laboratórne vypestované zo vzoriek tkanív celebrít,“ uvádza spoločnosť na svojej webovej stránke. Dnes produkcia mäsa in-vitro ponúka vysoko kontrolovateľnú produkciu mäsa bez týrania zvierat, odpadu a environmentálnych dôsledkov priemyselného poľnohospodárstva. No tento proces môže ponúknuť oveľa viac ako repliky hovädzieho a bravčového mäsa, tvrdí BiteLabs. Spoločnosť by chcela zbierať svalové kmeňové bunky od celebrít a potom ich premeniť na salámu.

Firma má dokonca aj tlačidlá na zdieľanie na sociálnych sieťach, ktoré vám uľahčia odoslanie žiadosti celebrite, ktorú by ste chceli ochutnať. Možno sa vám zdá, že ide o nemiestny žart, ale z rozhovoru predstaviteľov spoločnosti pre magazíny VICE a Slate vyplýva, že to myslia vážne. „Na vývoji Celebrity Meat pracujeme so skupinou bioinžinierov a dizajnérov potravín, z ktorých väčšina požiadala o zachovanie anonymity pre kontroverznú povahu produktu,“ vyjadril sa pre Slate Kevin z BiteLabs.

Spoločnosť dokonca myslí dopredu a naplánovala si potenciálne recepty, keby celebrity pristúpili na to, aby sa ich bunky pestovali a premenili na masovo vyrábané klobásy. Tento nápad však očividne vyvolal zmiešané pocity na sociálnych sieťach. Nedávny výskum zistil, že ľuďom sa často nepozdáva ani myšlienka jesť laboratórne pestované mäso zvierat, ktoré sa tradične konzumujú. Preto nie je prekvapujúce, že sa zdráhajú, ak je reč o konzumácii celebrít.

SAP_052022

Spoločnosť propaguje najmä environmentálne výhody konzumácie a píše, že „výroba mäsa celebrít vyžaduje menej ako 1 percento pôdy potrebnej na tradičné poľnohospodárstvo“. Napriek tomu sa zdá, že zatiaľ neboli veľmi úspešní pri zapájaní hviezd do projektu. V roku 2020 skupina amerických vedcov vyrobila niekoľko kusov ľudského mäsa na výstavu v londýnskom Múzeu dizajnu. Tím navrhol takisto súpravu typu „urob si sám“, ktorú by ste mohli použiť doma, aby ste otreli vzorku o vlastnú tvár a potom ju naniesli na vopred vypestované lešenia z mycélia húb.

Približne po troch mesiacoch inkubácie by ste mohli jesť samého seba. „Nepropagujeme ,jedenie seba‘ ako realistické riešenie, ktoré pokryje ľudskú potrebu bielkovín,“ uviedli vtedy vedci. „Skôr si kladieme otázku: aké obete by sme museli podstúpiť, aby sme mohli pokračovať v konzumácii mäsa takým tempom, ako to robíme? Kto si v budúcnosti bude môcť dovoliť zvieracie mäso a kto nemusí mať inú možnosť ako kultivovať mäso zo seba?“ Samotný proces je teda tá jednoduchšia časť. Ťažšie bude nájsť celebrity, ktoré sú ochotné premeniť svoje bunky na klobásy.

Zdroj: iflscience.com.

Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

2 komentáre

generácia cvokov... reakcia na: Dali by ste si umelú klobásu vypestovanú z buniek niektorej celebrity?

27.1.2022 15:01
Radšej pečené červy.
Reagovať

Fuj, natiahlo ma z toho na grcanie... reakcia na: Dali by ste si umelú klobásu vypestovanú z buniek niektorej celebrity?

25.1.2022 10:01
Fuj, hnus...
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať