SAMSUNG_042024 Advertisement SAMSUNG_042024 Advertisement SAMSUNG_042024 Advertisement

Vytvárame novú kategóriu – transparentné potraviny

Tlačové správy
0

Dosledovateľnosť pôvodu potravín je jednou z kľúčových tém obchodu s potravinami i HORECA segmentu. Nový projekt dosledovateľnosti pôvodu potravín cez QR kódy garantovaný blockchain technológiou a partnerstvo spoločností TE-FOOD, LABAŠ s.r.o. a reštaurácie RIVERBANK, chce poskytnúť spotrebiteľovi absolútne informácie o produkte, od jednotlivých ingrediencií cez certifikácie, výrobu, prepravu, až po čas, kedy bol umiestnený na regál v predajni či na stôl pred hosťa reštaurácie. K tomuto partnerstvu sa pripájajú i zodpovední farmári a výrobcovia.

Nastáva zmena spotrebiteľského správania. Budúcnosť obchodu a HORECA už nebude založená na dôvere v značku, ale na transparentných produktoch, ktoré poskytnú spotrebiteľovi najviac informácií o svojom pôvode.

TE-FOOD zavádza systém dosledovateľnosti v rámci celého slovenského trhu

Spotrebitelia potrebujú vedieť, čo sa s potravinami deje, kým sa dostanú na ich stôl. Bezpečnosť a transparentnosť sú na prvom mieste. Informovaný zákazník je ten najefektívnejší kontrolný mechanizmus. Technológia spoločnosti TE-FOOD zavádza systém dosledovateľnosti pôvodu potravín v rámci celého slovenského maloobchodu i HORECA segmentu. Ako prvý, a dá sa povedať pilotný reťazec, sa do projektu partnersky zapojil reťazec spoločnosti Labaš, s predajňami Fresh a reštaurácia RIVERBANK. Rokovania však prebiehajú aj s ďalšími významnými hráčmi v oblasti maloobchodu  a HORECA segmentu na Slovensku, výrobcami, dodávateľmi i farmármi.    

Prvé QR kódy na tovaroch v predajniach siete Fresh a v reštaurácii RIVERBANK

Labaš, s.r.o. , najväčší slovenský retailový reťazec, ktorý prevádzkuje 29 supermarketov a viac ako 776 predajní potravín značky Fresh po celom Slovensku, sa ako prvý rozhodol implementovať systém dosledovateľnosti potravín TE-FOOD pre potravinový reťazec v rôznych potravinových kategóriách. Zákazníci predajní Fresh si budú môcť naskenovať QR kódy produktov z obalov. „Teší nás, že sme prvou reštauráciou na Slovensku, ktorá sa zapojí do tohto unikátneho projektu. Našim hosťom v RIVERBANK Restaurant ponúkame už niekoľko rokov len tie najlepšie produkty od lokálnych dodávateľov. Teraz, keď navštívia našu reštauráciu, tak si počas čítania menu môžu naskenovať QR kód, vďaka ktorému presne zistia všetky informácie o vybraných ingredienciách. Chceme našim hosťom  ponúknuť prvotriednu kvalitu a byť príkladom aj pre ďalšie reštaurácie, aby prispeli k transparentnosti pôvodu potravín,“ uviedol Branislav Kačkovič, riaditeľ hotela Grand Hotel River Park. Pomocou QR kódu získajú podrobné informácie o histórii daného produktu. Na naskenovanie QR kódu postačuje fotoaparát mobilného telefónu alebo zdarma stiahnuteľná čítačka QR kódov. Autentickosť všetkých údajov bude overená na FoodChaine (decetralizovaný blockchain spoločnosti TE-FOOD pre informácie o globálnej dosledovateľnosti).

QR kód sa stáva bránou pre prístup k transparentnosti potravín

Podľa štúdií až 66% spotrebiteľov neverí informáciám zobrazeným na etiketách potravín. Články o potravinových podvodoch sa stále častejšie objavujú v médiách. Vedie to k obrovskej nedôvere spotrebiteľov, čo zvyšuje tlak na výrobcov a predajcov potravín, ale taktiež na úrady, ktoré sú zodpovedné za bezpečnosť potravín. Dosledovateľnosť pôvodu potravín z farmy až na stôl môže byť účinnou metódou na prinavrátenie dôvery spotrebiteľov v kupované produkty. Navyše, každý výrobca potravín by rád komunikoval spotrebiteľom viac informácií o konkrétnom výrobku. Etiketa či  obal však nie sú z kapacitných dôvodov tou správnou platformou. QR kód TE-FOOD je na to ideálny. Dokáže spotrebiteľovi zobraziť nielen text, ale aj multimediálne dáta (fotografie, videá). Má aj vlastnú komunikačnú platformu pre priamu interakciu výrobcu so spotrebiteľom.  Nie je to jediná výhoda QR kódu. V prípade problémov s kvalitou potravín môže často trvať aj týždne, kým sa v dodávateľskom reťazci nájde zdroj kontaminácie. Vďaka TE-FOODu je na blockchaine okamžite k dispozícii kompletná história potravinového produktu, takže sťahovanie potravín je možné vykonať cielene, rýchlo a efektívne.

Sieť predajní Fresh má zacielené na zdraviu prospešné potraviny

Majiteľ spoločnosti Labaš, Miroslav Labaš, dlhodobo presadzuje v predajnej sieti Fresh zdravé potraviny. Presviedča dodávateľov, aby menili zloženie svojich výrobkov tak, aby boli zdravšie. V predajniach Fresh sú špeciálne oddelenia biopotravín, ako aj farmárske potraviny vyrobené tradičnými spôsobmi bez chémie. Snahou majiteľa siete je meniť k lepšiemu aj receptúry veľkých dodávateľov potravín, no taktiež vlastných privátnych značiek. Po apelovaní vedenia spoločnosti na kvalitu zlepšili dodávatelia receptúry pri vlastných značkách. Ako príklad možno uviesť pekárov, ktorí pripravili rožky obsahujúce viac vitamínov a výživných látok. „Máme záujem o transparentné potraviny nielen v rámci kategórie vlastné značky. Preto je našou snahou motivovať všetkých  dodávateľov, ktorí sa na cestu transparentných informácií cez QR kód odvážia. Motivovať ich chceme určitými bonusmi a zvýhodneniami,“ zdôrazňuje Jaroslav Fotul, výkonný riaditeľ LABAŠ s.r.o. Spoločnosť Labaš chce podporovať vývoj bezpečných a zdraviu prospešných potravín. V súčasnosti prebieha registrácia predaja mlieka s probiotikami. Spoločnosť si zaplatila výskum, ktorého cieľom bolo vyextrahovať z kravského mlieka tie najužitočnejšie probiotiká. Ďalším z pilotných projektov je projekt predaja mäsa, ovocia a zeleniny od lokálnych pestovateľov, ktorý sa stal veľmi úspešným.

Reštaurácia Riverbank ponúka hosťom menu z transparentných surovín

Menu v RIVERBANK Restaurant zostavuje šéfkuchár Jaroslav Žídek na základe sezónnych ingrediencií, ktoré si sám vyberá z ponuky spoľahlivých lokálnych dodávateľov, ale aj z blízkych európskych krajín. Osobne ich pozná, a tak vie, že všetky suroviny budú prvotriednej kvality. „Najčastejšie spolupracujeme s rybárstvom Stupava, kde sa zaoberajú eko chovom sladkovodných rýb, ponúkame steaky z Kopaníc, mak z Jarnej a sme známi aj svojou „špajzou“. Nájdete v nej slivkový, egrešový, ríbezľový, marhuľový či šípkový lekvár, púpavový med a rôzne netradičné kompóty. Spracovávame aj huby, smrekové výhonky, borovicové šišky alebo zelené orechy. Domácu limonádu si môžete pripraviť vďaka bazovým, smrekovým a levanduľovým sirupom alebo z čiernej ríbezle a bazy čiernej. Niektoré z týchto produktov si môžete zakúpiť aj domov. Naše menu vyhovuje vysokej kvalite a štandardom. Veľmi nám záleží na tom, aby boli naši hostia informovaní a hlavne spokojní s tým, čo dostanú na tanieri,“ hovorí Jaroslav Žídek, šéfkuchár RIVERBANK Restaurant.

Viac informácií pre spotrebiteľa, možnosť zodpovednejšieho výberu

Zavedením systému dosledovateľnosti potravín TE-FOOD budú môcť spotrebitelia transparentne vidieť, akým výrobným procesom u akých firiem potraviny prešli. Pri mliečnych výrobkoch tak bude napr. možné zistiť, z akej farmy mlieko pochádza, kedy bolo vyexpedované na spracovanie, kedy a ako vznikal výrobok, kedy bol zabalený, aká je jeho doba spotreby a kedy sa dostal na pult v obchode. Pri mäse budú spotrebitelia informovaní, z akej farmy ošípaná pochádza, kedy bola expedovaná na spracovanie, kto a ako mäso spracoval na konečný výrobok, akú má dobu spotreby, kedy ho expedovali a kedy prišiel na pult. Množstvo a kvalita informácií, ktoré chce výrobca poskytnúť spotrebiteľovi, nie je takmer ničím limitované a spotrebiteľ sa rozhodne na základe informácií, či mu daný výrobok vyhovuje a či ho kúpi.              

Princíp blockchain technológií zamedzuje prepisovaniu údajov

O blockchaine ste mohli počuť v súvislosti s cryptomenami ako Bitcoin, ale jeho použitie je samozrejme omnoho širšie. Princíp blockchainu je zápis blokov dát do reťazca (z anglického block + chain), čo v princípe znamená, že každý novozapísaný blok dát sa viaže na pred ním zapísaný blok dát atď. Takto sa vytvára reťazenie blokov dát, ktoré by v prípade prerušenia reťazenia blokov indikovali možnú manipuláciu s už zapísanými dátami. Dá sa povedať, že každý zapísaný blok dát chráni celú reťaz dát pred ním. Navyše, táto reťaz dát nie je zapísaná len na jednom počítači, či jednom serveri, ale na viacerých. Čím je v sieti počítačov viac, tým je väčšia istota, že nikto s dátami v reťazi manipulovať nemôže, lebo by musel prepísať reťaz v každom jednom počítači, kam sa celá reťaz replikovala. Keď je v reťazi počítačov stovky až tisíce, je tu istota, že sú dáta v maximálnom bezpečí. Navyše, existujú dva hlavné typy blockchainu. Centralizovaný a decentralizovaný. Centralizovaný blockchain znamená, že desiatky, či stovky počítačov sú pod kontrolou zväčša jednej firmy (ako je to napr. pri blockchaine spoločnosti IBM). Decentralizovaný blockchain, ktorý prevádzkuje TE-FOOD, vzniká prepojením stoviek až tisícov nezávislých počítačov, nazývaných nody, kde môže každý jeden počítač vlastniť niekto iný. Tým je zaručená nielen maximálna bezpečnosť, ale aj nezávislosť. Veľmi dôležitá pri blockchaine je dôvera v poskytovateľa. Blockchain TE-FOOD je v medzinárodnom meradle lídrom v dosledovateľnosti potravín s denným počtom 400 000 transakcií. Foodchain od TE-FOOD je teda svetovo najväčší blockchain, ktorý má reálne využitie pre široké masy ľudí. Používanie technológie blockchain v dodávateľskom reťazci je úplne nové. Nedávno s ním začali pracovať aj maloobchodné reťazce Walmart zo Spojených štátov, francúzsky Carrefour a Auchan, švajčiarsky Migros atď. Implementácia v spoločnosti Labaš je preto nielen v národnom, ale aj v medzinárodnom meradle v tomto priestore veľmi progresívna.

TE-FOOD

Všetky autorove články
potraviny transparentne te-food

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať