SAMSUNG_022024 Advertisement SAMSUNG_022024 Advertisement SAMSUNG_022024 Advertisement

Nové odrody jabĺk sú pripravené na klimatické zmeny

0

Odborníci z Marylandskej univerzity vyvinuli červené a žlté odrody jabĺk, ktoré sú odolné proti extrémnemu teplu, čo je dôležitá vlastnosť, pretože planéta zaznamenáva stále nové teplotné rekordy. Nové odrody sú takisto odolné proti plesniam, nenáročné na pestovanie, navyše skvele chutia. „Tieto jablká boli vyšľachtené na priamy predaj spotrebiteľom. Nie sú určené pre veľké obchodné reťazce, aby sa prepravovali a skladovali celé mesiace,“ povedal emeritný profesor Chris Walsh, ktorý pomáhal s vývojom jabĺk.

Odolnosť proti teplu je veľká výhoda, keďže teplota na Zemi od roku 1880 stúpla približne o 1,1 °C. Okrem toho zber jabĺk je ručná práca a niekedy je ťažké nájsť dostatok pracovníkov. Napríklad v Spojených štátoch od roku 2016 do roku 2021 klesla priemerná ročná zamestnanosť v rastlinnej výrobe o 3 % a konkrétne v jabloňových sadoch až o 22 %. Medziročná produkcia jabĺk v krajine však podľa najnovších štatistík stúpla o 2,7 %.

Nové odrody z Marylandu majú zmierniť niektoré problémy s prácou. Ako príklad jednej výhody odborníci uviedli, že stromy vyžadujú menej prerezávania. Sú navyše menšie ako bežné jablone čo sa dosiahlo genetickou úpravou stromov. Tím očakáva, že nové červené a žlté jablká sa budú predávať v stánkoch s ovocím, na farmárskych trhoch a priamo v sadoch. Kupujúci potom môžu urobiť niekoľko jednoduchých krokov doma, aby zabezpečili, že jablká vydržia dlhšie čerstvé. Napríklad namočenie plátkov jabĺk do slanej a studenej vody zabráni ich rýchlemu zhnednutiu.

Zdroj: thecooldown.com.

Redakcia

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať