SAMSUNG_042024 Advertisement SAMSUNG_042024 Advertisement SAMSUNG_042024 Advertisement

Stanovisko prezidenta IT Asociácie Slovenska: Projekt štátnej IT akciovky sme od počiatku považovali za nevhodné riešenie

0

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši dnes oznámil ukončenie činnosti  štátnej akciovej spoločnosti Slovensko IT. V IT Asociácii Slovenska sme sa k vzniku a pôsobeniu štátnej akciovky vyjadrovali počas celých troch rokov a mnohé jej aktivity sme opakovane kritizovali.

SAMSUNG 042024 Advertisement

Už pri vzniku Slovensko IT v roku 2020 sme upozorňovali na to, že jej zakladateľ – Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) – nesprávne vyhodnotil, čo znamená vlastniť a rozvíjať IT firmu. Po troch rokoch jej pôsobenia nám dal vývoj udalostí za pravdu.

Krátko po založení spoločnosti došlo k odklonu Slovensko IT od pôvodného zámeru. Mala to byť firma, ktorá by uvádzala hotové riešenia do prevádzky a vykonávala drobné zmeny či integračné práce. Mala sa teda v prvom rade starať o rozvoj štátnych informačných systémov alebo o internetové stránky a aplikácie štátnych organizácií.

Namiesto toho jej MIRRI z pozície zakladateľa a majiteľa zverilo vývoj zložitých informačných systémov. Na to nebolo Slovensko IT vôbec pripravené. Z verejných, ale aj neformálnych komentárov a rozhovorov so zamestnancami verejných inštitúcií, ktorým štátna firma poskytovala služby, vieme, že veľká spokojnosť s jej výsledkami nebola. Problémom bola kvalita výstupov, nedodržiavanie termínov, ale aj nedostatočné skúsenosti s IT riešeniami pre eGovernment.

Mojím zámerom nie je kritizovať zamestnankyne a zamestnancov štátnej akciovky. Verím, že prevažná väčšina z nich sú šikovní IT experti, ktorí si chceli robiť svoju prácu najlepšie, ako vedeli. Oveľa viac ma mrzí, že firma bola postavená do situácie, na ktorú nebola personálne a organizačne vybavená. Z nášho pohľadu to vyzeralo tak, že hlavným prínosom pre štát bolo, že vďaka zapojeniu Slovensko IT, a.s. bolo možné vyhnúť sa verejnému obstarávaniu.

Efektivita, úspory a „odstrihnutie sa“ od súkromných IT dodávateľov, ktoré boli hlavnými argumentmi pre vznik Slovensko IT, boli len ilúziou a nikdy nenaplnenou ambíciou.
V konkrétnych prípadoch sme dokonca videli, že služby Slovensko IT neboli lacnejšie v porovnaní so službami komerčných IT spoločností. Jedným z posledných dôkazov tejto neefektivity boli súťaže na personálne kapacity za riadne trhové ceny, ktoré si štátna firma musela nakupovať od komerčných IT firiem, aby vôbec stihla dodávať zazmluvnené projekty.

V podnikaní sú najväčšími výzvami udržať firmu v dobrej finančnej kondícii a budovať kvalitný tím. Obe si vyžadujú niekoľkoročné úsilie a nasadenie. Štát ako vlastník IT spoločnosti tieto ambície nikdy nedokázal naplniť.

V IT Asociácii Slovenska pevne veríme, že politici a štátni manažéri sa v budúcnosti vyhnú takýmto experimentom a budú sa venovať veciam, ktoré sú pre digitalizáciu štátu naozaj užitočné.

Emil Fitoš, prezident IT Asociácie Slovenska

Všetky autorove články