
Jednoduchá zmena génu priniesla oveľa väčšie rajčiny
Vedci identifikovali nové modifikácie génov, ktoré môžu zväčšiť rajčiny a baklažány, čo by mohlo pomôcť zvýšiť úrodu v rozvojových krajinách. V posledných rokoch výskumníci dokázali zasiahnuť do genómov plodín a upraviť špecifické gény s cieľom zlepšiť ich veľkosť, výnos, odolnosť, chuť alebo štruktúru. So zámerom zlepšiť potravinovú bezpečnosť v súčasnosti mapujú genómy 22 plodín vrátane rajčín, zemiakov, baklažánov a papriky.
V novej analýze pod vedením Univerzity Johnsa Hopkinsa a laboratória Cold Spring Harbor si vedci uvedomili, že v týchto genómoch sa mnohé génové sekvencie v dlhých časových intervaloch duplikujú. Vedci vyradili jednu alebo obe kópie týchto duplicitných génov a potom pestovali rastliny v laboratóriu, aby zistili, čo sa stane. Ukázalo sa, že tieto gény zohrávajú dôležitú úlohu v takých vlastnostiach, ako je dĺžka kvitnutia, veľkosť a tvar plodov.
Pri jednej príbuznej rastline – hluchavke lesnej – tím zistil, že vyradením oboch kópií duplicitného génu nazývaného CLV3 sa plody stali „čudnými, bublinkovými, neorganizovanými“. Ak však bola upravená len jedna kópia, plody narástli väčšie ako zvyčajne. Plody hluchavky lesnej nie sú jedlé, ale tím sa nazdával, že jej príbuzné potravinárske plodiny môžu mať podobné gény. Keď upravili tie isté gény v rajčiakoch, vypestovali väčšie plody.
Táto práca ukazuje dôležitosť spoločného štúdia mnohých druhov. Takzvaná pangenetika otvára nekonečné možnosti, ako priniesť na taniere po celom svete veľa nového ovocia, jedál a chutí. Vedci už vyvinuli spôsoby, ako geneticky upraviť rajčiny, aby sa zlepšila ich chuť a nutričná hodnota, zmenila sa ich veľkosť, zrýchlilo alebo spomalilo sa dozrievanie a dokonca sa sfarbili do fialova alebo boli pikantné. Výskum bol publikovaný v časopise Nature.
Zdroj: newatlas.com.
Zdroj Foto: depositphotos.com.