
Budúcnosť stravovania: Hydroponické farmy, riasy a umelé mäso
Vedci v súčasnosti skúmajú nové spôsoby, ako využiť jedinečné vlastnosti rias. Možno ich jesť, používať na zachytávanie oxidu uhličitého, dokonca sa z nich dajú vyrábať tenisky. Ak bude trend pokračovať, možno nám riasy pomôžu zmierniť niektoré z účinkov zmeny klímy. Ponúkame vám niekoľko zaujímavých myšlienok z materiálu World in 50 Years Project. Niektorí odborníci sa nazdávajú, že o 50 rokov budeme bežne konzumovať potraviny a nápoje pochádzajúce z rias.
Podľa nich sa poľnohospodárstvo a potraviny sa v najbližších 50 rokoch zmenia viac ako za posledných 10 000 rokov. Hoci jedlo bude vyzerať a chutiť rovnako ako dnešné, bude pochádzať z radikálne iných zdrojov. Budeme jesť mäso a mliečne výrobky pestované alternatívnym spôsobom za využitia procesov bioinžinierstva. Mäso pestované v laboratóriách bude dokonca už v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch komerčne dostupné za konkurencieschopné ceny.
Toto pestované mäso spôsobí revolúciu v kuchyni. Nebudeme sa obmedzovať iba na kurčatá, ošípané a kravy. Budeme si môcť dopriať dokonca aj mäso z ohrozených druhov, pretože zvieratám sa pri výrobe takéhoto mäsa neublíži. Takzvané funkčné potraviny budú skonštruované s prihliadaním na zážitkovú aj funkčnú/zdravotnú stránku. Technológie výroby potravín sa budú naďalej zlepšovať, jedna z možností sú hydroponické farmy na produkciu čerstvých potravín, ktoré sa nepestujú na poliach.
Očakáva sa globálny rozmach geneticky modifikovaných rastlín, húb, baktérií a rias s cieľom poskytnúť prispôsobenú a dostupnú stravu pre viac ako 10 miliárd ľudí na svete. Zatiaľ čo v súčasnosti sa v rastlinnej výrobe očakáva najmä vysoký výnos a uniformita (aby sa semená dali vysadiť v New Yorku, Mexiku aj v Číne), v budúcnosti budeme pestovať ovocie a zeleninu, ktoré sú vhodnejšie pre miestne podmienky, lepšie prispôsobené pre systémy ekologického poľnohospodárstva.
Vďaka uvoľneniu tlaku na rybárstvo a poľnohospodárstvo môže dôjsť k obnoveniu dažďových pralesov, saván a oceánov. Niektorí odborníci očakávajú aj niekoľko desaťnásobne vyššiu produktivitu potravín na štvorcový kilometer prostredníctvom rýchlej replikácie fotosyntetickej (bio)chémie.
Zdroj: qz.com.
Zobrazit Galériu