
Dali by ste si fašírku z mamutieho mäsa vypestovaného v laboratóriu?
V múzeu vedy v Holandsku bola predstavená mäsová guľa z laboratórne vypestovaného mamutieho mäsa. Vytvoril ju startup Vow pomocou genetických informácií z dávno vyhynutého mamuta. Niektoré medzery v genetickej sekvencii boli vyplnené pomocou údajov od najbližšieho žijúceho príbuzného mamuta: slona afrického. Proces výroby kultivovaného mäsa sa zvyčajne začína bunkami odobratými zo živého zvieraťa. Tieto bunky sa ponoria do živín a v laboratóriu sa z nich vypestuje mäso.
V tomto prípade boli mamutie gény vložené do ovčej bunky, uviedol vedecký riaditeľ spoločnosti Vow James Ryall. Mamutí gén bol potom nadmerne exprimovaný, aby bol v konečnom produkte viac zastúpený ako ovčí. Mamutie mäso zatiaľ nikto neochutnal. To však neznamená, že sa nedá jesť, prezradil zakladateľ spoločnosti Vow Tim Noakesmith. Tento proteín je však starý doslova 4000 rokov a treba ho podrobiť veľmi prísnemu testovaniu, ako sa to robí s každým výrobkom, ktorý sa má uviesť na trh.
Aj keď spoločnosť Vow neručí za bezpečnosť mamutieho mäsa, startup si vybral mäso z vyhynutého zvieraťa, aby zaujal ľudí, povedal Noakesmith. „Nová technológia znamená, že jedlo, ktoré môžeme mať, nemusí nevyhnutne kopírovať to, čo sme mali predtým,“ hovorí Noakesmith. „Môže byť vzrušujúcejšie, môže mať lepšie chuťové profily, lepšie nutričné hodnoty. A tak sme chceli vytvoriť niečo, čo by bolo úplne odlišné od všetkého, čo sa dá dostať teraz.“
Vow je jedna z mnohých spoločností, ktoré vyrábajú laboratórne pestované mäso. Americký Úrad pre potraviny a liečivá nedávno schválil „materiál z kultivovaných kuracích buniek“ vyrobený spoločnosťou GOOD Meat ako bezpečný na ľudskú spotrebu. Obhajcovia laboratórne vypestovaného mäsa tvrdia, že môže pomôcť znížiť emisie metánu a bojovať proti klimatickým zmenám.
Kultivované mäso sa vyvíja už roky. Prvý laboratórne vypestovaný hamburger na svete sa zjedol v roku 2013. Prvé kuracie nugetky z vypestovaných buniek boli schválené v Singapure v decembri 2020. Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) od novembra 2021 pracuje na vývoji laboratórne pestovaných mäsových výrobkov viac ako 75 spoločností na celom svete. Singapur je zatiaľ jediná krajina, ktorá schválila predaj kultivovaného mäsa.
Zdroj: cbsnews.com.
Zobrazit Galériu