SAMSUNG_052022 Advertisement SAMSUNG_052022 Advertisement SAMSUNG_052022 Advertisement

“Plasty” vyrobené z cukru disponujú bezprecedentnými mechanickými vlastnosťami

0

Pri hľadaní udržateľných alternatív k bežným plastom vedci skúmajú, ako by sa ich stavebné prvky mohli získavať z iných zdrojov ako z ropy. V novej sľubnej štúdii tím vytvoril novú formu plastu s „bezprecedentnými“ mechanickými vlastnosťami, ktoré sa zachovávajú počas štandardných recyklačných procesov. Dosiahli to použitím materiálov pochádzajúcich z cukru.

Vedci z Birminghamskej univerzity v Spojenom kráľovstve a Dukeovej univerzity v USA sa zamerali na alkoholy cukru. Tieto organické zlúčeniny majú podobnú chemickú štruktúru ako cukry, z ktorých sú odvodené, čo podľa výskumníkov môže priniesť niektoré jedinečné výhody pri výrobe plastov. Ide o dve zlúčeniny – izoidid a izomanid – ktoré vedci použili ako stavebné bloky pre novú skupinu polymérov. Polymér na báze izoididu sa vyznačoval tuhosťou a poddajnosťou ako typické plasty a pevnosťou porovnateľnou s technickými plastmi.

Polymér vyrobený z izomanidu mal zasa podobnú pevnosť a húževnatosť, ale s vysokým stupňom pružnosti, čo mu umožňovalo obnoviť svoj tvar po deformácii.  Vlastnosti oboch sa zachovali aj po ich podrobení bežným recyklačným metódam pulverizácie a tepelného spracovania. Tím použil počítačové modelovanie na štúdium toho, ako jedinečné priestorové usporiadanie atómov poskytuje zlúčeninám tieto rozdielne vlastnosti. Táto disciplína je známa ako stereochémia.

SAP_052022

„Naše zistenia demonštrujú, ako sa dá stereochémia využiť ako ústredný motív pri navrhovaní udržateľných materiálov s naozaj bezprecedentnými mechanickými vlastnosťami,“ povedal Dr. Matthew Becker, profesor na Dukeovej univerzite. Vedci dúfajú, že plasty na báze cukru môžu ponúknuť udržateľnejšiu možnosť nielen z hľadiska výroby, ale aj ich likvidácie, keďže plasty na báze ropy sa niekedy rozkladajú celé stáročia. Výskum bol uverejnený v časopise Journal of the American Chemical Society.

Zdroj: newatlas.com.

Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať