
Orava MH-04 / Multifunkčný tlakový hrniec
Prívlastok multifunkčný znamená, že tento hrniec dokáže nahradiť niekoľko kuchynských spotrebičov. Orava MH-04 má 9 prednastavených varných programov vrátane varenia pod tlakom. Umožňuje varenie polievok, varenie v pare, dusenie mäsa, pomalé varenie, vyprážanie a fritovanie, opekanie, prípravu hydiny, prípravu ryže či ryžovej kaše a prípravu jogurtu. Samozrejme, môžete variť aj podľa svojich skúseností, stačí upraviť čas a pri niektorých programoch sa dá nastaviť aj teplota.
V režime varenia pod tlakom hrniec šetrí čas aj energiu a zachováva živiny v jedle. Vnútorná nádoba s nepriľnavým keramickým povrchom zabraňuje pripaľovaniu. Jej dno po vložení do hrnca dosadne na vyhrievacie teleso s termostatom. Jedlá môžete pripravovať len s malým množstvom oleja alebo aj úplne bez oleja. Zelenina sa v hrnci dusí vo vlastnej šťave, vďaka čomu si zachováva farbu a chuť. S objemom 6 litrov je nádoba vhodná aj pre väčšie rodiny. Hrniec má tepelnú izoláciu, takže na vonkajšom povrchu sa nepopálite. Súčasťou balenia je aj sklenená pokrievka, ktorá pri varení bez tlaku umožňuje kontrolu prípravy jedla, kôš na fritovanie s rukoväťou, naparovacia podložka, tri nádoby na prípravu domáceho jogurtu, odmerka a lyžica. Všetky odnímateľné časti možno jednoducho čistiť. V pokrievke, ktorá sa dá ľahko rozobrať, sú dva tlakové ventily. Jeden je nastavený na prevádzkový tlak 190 kPa, druhý ovláda uzamykanie pokrievky, keď sa v hrnci začne vytvárať pretlak. Časť vyfukovanej pary pri varení kondenzuje a tento kondenzát sa zachytáva v nádobke, ktorú treba vždy po varení vyliať. Pri tlaku 190 kPa čiže 1,9 atmosféry vrie voda pri teplote 120 °C.
Vpredu je ovládací panel s tlačidlami prekrytými fóliou a LED displejom. Môžete si vybrať niektorý z pripravených programov alebo nastaviť čas a teplotu podľa vášho receptu. Po uplynutí nastaveného času zaznie zvuková signalizácia a hrniec sa vypne. K dispozícii je funkcia odložený štart až na 24 hodín a funkcia KeepWarm, ktorá po dovarení udrží hotové jedlo teplé až 12 hodín.
Opisy programoV by som mal začať prípravou polievky a následne mäsa, ale aká by to bola polievka či mäsový pokrm bez usmaženej cibuľky. Preto začnem programom na opekanie (Saute). Slúži na osmaženie cibuľky a cesnaku tak, aby skaramelizovali, a aj na rýchle opečenie mäsa na spôsob soté, aby sa v mäse uzatvorili póry a zostala v ňom šťava. Keďže cibuľku či osmážané kúsky mäsa treba miešať, smažíme bez pokrievky. V tomto programe môžete nastaviť teplotu.
Vývary aj husté polievky ako boršč, šošovicovú, fazuľovú či kapustovú polievku uvaríte pod tlakom v programe Soup/Broth za oveľa kratší čas. Stačí do varnej nádoby vložiť všetky ingrediencie a tekutinu a zapnúť program s prednastavenou teplotou a časom prípravy. Ak je to potrebné, čas môžete nastaviť manuálne.
Dusenie mäsa pod tlakom (Meat Stew) trvá oveľa kratšie než klasické dusenie. Veľmi zdravá metóda tepelnej prípravy jedla je varenie v horúcej pare (Steam), pretože potraviny si zachovávajú dôležité živiny a vitamíny. Na pare rýchlo pripravíte zeleninu, rybu, knedľu, deti zas potešia parené buchty a dukátové buchtičky. Program Poultry je optimalizovaný na prípravu hydiny. Vďaka tlakovému vareniu bude – či už udusená na šťave, alebo so zeleninou – hotová oveľa skôr a bude veľmi chutná.
Pre jemnosť a dokonale zvýraznenú chuť pokrmu je obľúbená metóda pomalého varenia pri nízkej teplote (Slow cook). Prednastavený čas pri tomto programe je 2 hodiny a teplota 95 °C, čas si môžete upraviť manuálne. Žiaľ, v tomto programe sa nedá nastaviť teplota, keby sa dala, bol by hrniec ideálny na varenie metódou sous-vide pri nízkej teplote. Pri tejto metóde sa jedlo uzavrie do vákuového vrecka, to sa ponorí do vody a pri nízkych teplotách sa dlhší čas varí. Napríklad medium steak by ste pri teplote 56 °C pripravili za dve a pol hodiny. Program Slow Cook však funguje len pri teplote 95 °C, ktorá sa nedá zmeniť. Program ryža a kaša (Rice/Porridge) využíva varenie pod tlakom. Program je optimalizovaný na prípravu ryže, kaše, pšenice či iných zŕn vrátane šošovice a ďalších strukovín. Implicitne je nastavený na 12 minút.
S programom Jogurt za 8 hodín pri teplote 40 stupňov pripravíte výborný domáci jogurt. Podľa originálneho návodu do troch nádob, ktoré sú súčasťou balenia, stačí pridať mlieko a trochu bieleho jogurtu – a o zvyšok sa pod tlakom postará multihrniec. V našej rodine je jogurt veľmi obľúbený, takže som ho pripravoval tak, že priamo do nádoby som nalial dva litre plnotučného mlieka a v ňom rozmiešal jeden smotanový jogurt, aby sa do mlieka dostala jogurtová kultúra. Výsledkom boli dva litre chutného hustého jogurtu. Aj v tomto programe treba ventil nastaviť na tlakové varenie, nie preto, že by sa pri 40 stupňoch vytváral pretlak, ale aby sa počas 8-hodinovej prípravy doň nedostali zo vzduchu nežiaduce baktérie.
Chrumkavé hranolčeky, rezeň v trojobale, ázijské špeciality v tempura cestíčku či sladké šišky pripravíte v oleji vo fritovacom koši s rukoväťou. Predvolená teplota je 160 stupňov, môžete ju nastaviť v rozsahu 30 – 180 stupňov.
Hrniec funguje tak, že bez pokrievky na tlakové varenie fungujú len programy Fry, Saute a Steam, pričom teplota sa dá nastaviť len pri smažení a opekaní. Ostatné programy možno navoliť len s uzavretou pokrievkou a v žiadnom z nich sa nedá nastaviť teplota. Ako prvé jedlo sme pripravovali držkovú polievku. Držky sme 3 minúty predvarili v klasickom hrnci a scedili. Scedené držky sme na programe Meat/Stew varili pod tlakom vo vode 50 minút. Počas varenia spod ventilu neunikala žiadna para, takže teplota je nastavená optimálne. Medzitým sme v klasickom hrnci osmažili cibuľku, pridali hladkú múku na zásmažku, červenú papriku, podliali vodou a pridali cesnak. Túto zmes sme po uvarení držiek pridali do multifunkčného hrnca a na programe Soup varili 20 minút. Keby bolo treba polievku zahustiť, napríklad zátrepkou, budete ju musieť chvíľu povariť pri otvorenej pokrievke. To sa dá napríklad v programe Steam.
Ak to zosumarizujem, veľmi chýba univerzálny program, v ktorom by ste mohli nastaviť teplotu a čas, ako aj možnosť nastavenia teploty pri pomalom varení, čo by sa dalo využiť napríklad pri varení metódou sous-vide.
PARAMETRE:
- Objem: 6 litrov; príkon 1000 W; počet programov 9; hmotnosť 5,8 kg
- Cena: 139 EUR