Našli novú metódu na rozloženie večných chemikálií pomocou vodíka a UV svetla

0

Environmentálne toxíny známe ako per- a polyfluóralkylové látky (PFAS) si vyslúžili prezývku „večné chemikálie“, pretože sa rozkladajú len veľmi pomaly a majú tendenciu pretrvávať v životnom prostredí, ako aj v telách ľudí a zvierat. Vedci z Kalifornskej univerzity v Riverside (UCR) teraz vyvinuli metódu degradácie PFAS vo vode pomocou vodíka a ultrafialového (UV) svetla. Ich technológia ukázala veľmi sľubné výsledky pri ničení PFAS v pitnej vode aj v rôznych typoch priemyselných odpadových vôd.

Dokument nedávno publikovaný v časopise Journal of Hazardous Materials Letters predstavuje metódu rozkladu PFAS vo vode prostredníctvom dvojstupňového procesu. Najprv sa voda znečistená PFAS naplní vodíkom, vďaka čomu sú jej molekuly náchylnejšie na chemickú reakciu. Potom je podľa dokumentu vystavená UV žiareniu na 185 nanometroch. Metóda funguje tak, že rozbije väzby medzi fluórovými a uhlíkovými chemikáliami v PFAS, čo je jeden z faktorov, prečo tieto chemikálie odolávajú degradácii za normálnych podmienok v prostredí. Ide totiž o neuveriteľne silnú väzbu.

Výskumníci testovali svoju metódu na kyseline perfluóroktánovej (PFOA) a kyseline perfluóroktánsulfonovej (PFOS), čo sú dve PFAS, ktoré boli predmetom nového nezáväzného zdravotného odporúčania americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA). Agentúra stanovila bezpečnú úroveň pre obe chemikálie v pitnej vode takmer na nulu. PFOA a PFOS sú spojené s mnohými vplyvmi na zdravie vrátane potlačenia imunity, reprodukčných a vývojových problémov, ochorení srdca a pečene a rakoviny.

Výskumníci boli podľa štúdie schopní degradovať PFOA o 95 percent a stimulovať 94-percentnú defluoridáciu, ako aj 87-percentnú defluoridáciu pre PFOS. Metóda UCR má okrem odstraňovania nezdravých chemikálií z vody a potravín aj ďalšiu výhodu pre životné prostredie. „Po interakcii sa vodík zmení na vodu,“ povedal Haizhou Liu, jeden z autorov štúdie. „Výhodou tejto technológie je, že je veľmi udržateľná.“

Zdroj: ecowatch.com.

Redakcia

Všetky autorove články

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať