„Junk food“ poškodzuje aj náš mozog

0
Negatívny vplyv stravy bohatej na nasýtené tuky a cukry na naše telo je dobre známy – zvyšuje riziko obezity, cukrovky, srdcových chorôb a ďalších zdravotných problémov. Nová štúdia však poukazuje, že nezdravé „junk food“ jedlo môže poškodzovať aj náš mozog, konkrétne schopnosť zapamätať si trasu a orientovať sa v priestore. {{BANNER|SIMPLE_BANNER_HOMEPAGE_2}}  Austrálski vedci z Univerzity v Sydney ako prví otestovali tento vplyv nezdravej stravy priamo na ľuďoch. Pomocou virtuálnej reality ukázali prepojenie medzi vysokým príjmom tukov a cukrov a zhoršenou priestorovou pamäťou. Ich výsledky tak potvrdzujú závery skorších experimentov na zvieratách, v ktorých „západná“ diéta plná tuku a cukru zhoršovala kognitívne funkcie. Do štúdie zapojili 120 mladých dospelých vo veku 18 až 38 rokov. Najprv vyplnili dotazník o svojej typickej strave za posledných 12 mesiacov, na základe ktorého vedci každému stanovili DFS skóre (dietary fat and sugar) – približný ukazovateľ priemerného príjmu ne ...

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať