
Mohla by žuvačka ukončiť pandémiu COVID-19?
Vedci z Penn School of Dental Medicine vyvinuli žuvačku, ktorá podľa nich dokáže zachytiť vírus ochorenia COVID-19 v slinách, redukovať príznaky a znížiť riziko jeho prenosu. Žuvačka obsahuje rastlinný proteín, ktorý zachytáva vírus SARS-CoV-2 v slinách, čo spomaľuje prenos nielen z človeka na človeka, ale aj z bunky na bunku u pacientov. Výskumníci sa teraz pripravujú na spustenie prvej klinickej štúdie a dúfajú, že žuvačka by mohla slúžiť ako lacná a ľahko použiteľná možnosť boja proti COVID-19.
Žuvačka obsahuje kópie proteínu ACE2, ktorý sa nachádza na povrchu buniek a ktorý koronavírus využíva na prenikanie do buniek a ich infikovanie. Pri pokusoch v skúmavkách s použitím slín osôb infikovaných variantmi delta alebo omikron sa častice vírusu pripojili k „receptorom“ ACE2 v žuvačke a vírusová záťaž klesla na nezistiteľnú úroveň. Štúdiia bola publikovaná v časopise Biomaterials. Proteíny ACE2 „vírusovej pasce“ v žuvačke sa nachádzajú v bunkách upraveného šalátu.
Druhá experimentálna žuvačka vyrobená z fazuľového prášku namiesto šalátových buniek podľa článku v laboratórnych experimentoch zachytáva nielen častice SARS-CoV-2, ale aj chrípkové kmene, iné koronavírusy, ktoré spôsobujú bežné prechladnutie, a potenciálne aj iné orálne vírusy, ako je ľudský papilomavírus (HPV) a vírus herpesu. Výskumníci teraz chcú začať klinické skúšky s nádejou, že žuvačku nakoniec uvedú na trh ako ďalší cenovo dostupný nástroj prevencie proti covidu.
Zdroj: dailymail.co.uk.
Zobrazit Galériu