SAMSUNG_092021 Advertisement SAMSUNG_092021 Advertisement SAMSUNG_092021 Advertisement

Nová mraziaca technológia udrží potraviny čerstvé a s nižšou spotrebou energie

2

Mrazničky zohrávajú neoceniteľnú úlohu pri konzervovaní potravín, ale alternatívna technológia sľubuje nielen oveľa nižšiu spotrebu energie, ale zároveň aj zlepšenie kvality potravín. Metóda známa ako izochorické zmrazovanie bola pôvodne vyvinutá na kryokonzerváciu tkanív a orgánov určených na transplantáciu, ale vedci nedávno začali skúmať, ako by sa dala uplatniť aj na skladovanie potravín. Pri bežnom zmrazení je objekt vystavený vzduchu a teplotám pod 0 °C, čím sa zmrazí do tuhého stavu.

Naproti tomu pri izochorickom zmrazení sa predmet vloží do uzavretej komory, zvyčajne vyrobenej z tvrdého plastu alebo kovu, a ponorí sa do kvapaliny. Pri ochladzovaní komory na vopred nastavenú teplotu kvapalina chráni ponorený predmet pred kryštalizáciou ľadu a lepšie zachováva jeho vlastnosti. Úspora energie je dôsledkom toho, že nemusíte zmrazovať potraviny do úplne tuhého stavu, na čo sa spotrebuje obrovské množstvo energie. Navyše netreba používať energeticky náročné postupy chladenia, ako napríklad rýchle zmrazenie, aby sa zabránilo tvorbe ľadových kryštálov.

Myšlienka použitia izochorického zmrazovania na konzervovanie potravín bola preskúmaná v štúdiách, kde sa táto technológia aplikovala na paradajky, zemiaky a ďalšie potraviny, ktoré nie sú vhodné na bežné zmrazenie. Paradajky si bez poškodenia udržali hmotnosť, tvar, objem a farbu a zemiaky nestratili hmotnosť a oveľa menej zhnedli. Iné štúdie uvádzajú, že izochorické zmrazenie môže takisto zabíjať škodlivé baktérie. 

SWAN_042021

Nová štúdia, ktorú uskutočnili vedci z amerického ministerstva poľnohospodárstva a Kalifornskej univerzity v Berkeley, sa zameriava na vplyv, ktorý by mohlo mať izochorické zmrazenie na globálny reťazec studených potravín. Skladovanie mrazených potravín v izochorických podmienkach namiesto bežných izobarických podmienok by mohlo nielen zlepšiť ich kvalitu a umožniť uchovávanie čerstvých potravín, ako sú paradajky, zemiaky a dokonca aj listová zelenina, ale aj ušetriť obrovské množstvo energie.

Zmena metódy mrazenia potravín by podľa vedcov mohla znížiť spotrebu energie až o 6,5 miliardy kilowatthodín každý rok a zároveň znížiť emisie uhlíka súvisiace s výrobou tejto energie o 4,6 miliardy kg, čo je ekvivalent odstránenia zhruba milióna automobilov z ciest. Pritom zariadenie potrebné na izochorické zmrazovanie nie je ani komplikované, ani veľmi drahé.

Komory používané vo výskumných projektoch boli vyrobené z hrubostennej nehrdzavejúcej ocele, ale mohli by byť zhotovené aj z ľahších materiálov, ako sú plasty alebo kompozity z uhlíkových vlákien, pokiaľ sú steny dostatočne pevné. Tieto špecializované komory by sa potom dali umiestniť do bežných mrazničiek v priemyselnom prostredí alebo dokonca aj v domácnosti. Štúdia bola publikovaná v časopise Renewable Sustainable Energy Reviews.

Zdroj: newatlas.com.

Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

2 komentáre

...odpoved? reakcia na: Nová mraziaca technológia udrží potraviny čerstvé a s nižšou spotrebou energie

19.10.2021 12:10
...ak som to spravne pochopil, tak potravina sa nekladie do kvapaliny, ale "...pri izochorickom zmrazení sa predmet vloží do uzavretej komory, zvyčajne vyrobenej z tvrdého plastu alebo kovu, a ponorí sa do kvapaliny" - takze do chladiacej kvapaliny sa vklada ten "box", v ktorom je potravina uzvreta (a tou moze byt aj chlieb..., pripadne vyoperovane ludske srdce, urcene na transplantaciu...).
Reagovať

Dobre, ale ako by izochronicky zmrazili v kvapaline napr. taký chleba? Veď by sa v tej kvapaline rozpadol, nie? reakcia na: Nová mraziaca technológia udrží potraviny čerstvé a s nižšou spotrebou energie

5.10.2021 17:10
Dobre, ale ako by izochronicky zmrazili v kvapaline napr. taký chleba? Veď by sa v tej kvapaline rozpadol, nie?
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať