NICEBOY_112021 NICEBOY_112021 NICEBOY_112021

Technologickí pomocníci do kuchyne

0

Automatizácia prípravy stravy v domácnostiach je odjakživa veľká výzva pre technológie a v neposlednom rade aj pre dizajnérov. Trendom modernej bytovej architektúry je otvorená kuchyňa, ktorá je súčasťou obývacej haly, takže sa stáva centrom života v domácnosti.

To kladie vyššie nároky na začlenenie kuchynských spotrebičov do dizajnu interiéru a takisto na hlučnosť, a to nielen pri spotrebičoch, ktoré sú v prevádzke dlhší čas. V súlade s týmto trendom sa srdcom domácnosti stáva kuchyňa a domáce spotrebiče na seba berú úlohu inteligentných osobných asistentov. Navyše uľahčenie nielen prípravy stravy, ale domácich prác vo všeobecnosti je v poslednom čase podmienené aj demografickými a sociologickými faktormi. Populácia starne, čoraz viac mladých ľudí žije štýlom „single“, mladé rodiny sú zaneprázdnené a navyše mnohí mladí ľudia, aby mohli splácať pôžičky a hypotéky, majú viac zamestnaní. Všetci potrebujú efektívnu pomoc pri zvládaní domácich prác.

Kuchynský robot

Kuchynský robot dokáže nahradiť v kuchyni niekoľko prístrojov. V ponuke je veľa variantov s rôznymi funkciami, medzi ktorými by nemalo chýbať miešanie, šľahanie, mixovanie, strúhanie či sekanie. K väčšine robotov si môžete dokúpiť ďalšie príslušenstvo, napríklad ďalšie kotúče na strúhanie, prípadne mlynčeky na mäso či mak, odšťavovače na ovocie, príslušenstvo na výrobu cestoví, alebo na prípravu domácej zmrzliny. S multifunkčnosťou to však netreba preháňať. Oveľa lepšie vám poslúži robot, ktorý má menej funkcií, ale vykonáva ich dobre a spoľahlivo. Kuchynské roboty, ktoré treba zakaždým vyberať zo skrinky a zmontovať na požadovanú funkciu skombinovaním motorovej jednotky, prevodovky a rôznych pracovných nádob a násadcov sa v praxi veľmi neosvedčili. Robot bude najužitočnejší vtedy, ak bude mať stále miesto na kuchynskej linke, prípadne ho v malých kuchyniach budete zložený v základnej konfigurácii ukladať do kuchynskej skrinky. V takom prípade vyberte ľahší prístroj s menšími rozmermi. Ak nie ste limitovaní priestorom, uprednostnite trvalé umiestnenie robota na kuchynskej pracovnej ploche, aby bol stále poruke. Preto prihliadajte aj na jeho dizajn, aby sa stal integrálnym doplnkom interiéru kuchyne. Veľmi obľúbené sú kuchynské roboty v retro dizajne.

Pri výbere kuchynského robota sa nechajte inšpirovať od profesionálnych kuchárov, ktorí najčastejšie používajú robot so sklopným ramenom. Po odklopení ramena môžete do otočnej hlavy upevniť vhodné príslušenstvo, napríklad metličky na šľahanie či háky na miesenie cesta. Na šľahanie a miešanie je najlepší takzvaný planetárny systém pohybu, keď metlička sa otáča a zároveň sa otáča aj väčší kruh, v ktorom je metlička umiestnená excentricky. Vtedy sa metličky či miesiace háky pohybujú v tesnej blízkosti steny nádoby. Otáčky príslušenstva v ramene sa dajú plynulo alebo stupňovito ovládať a pohon je prevodovaný do pomala, aby sa pri nízkych otáčkach dosiahol veľký krútiaci moment, potrebný hlavne pri miesení cesta. Roboty tohto typu majú spravidla dva prípojné miesta na príslušenstvo. Jedno s pomalobežným hriadeľom je väčšinou vpredu a doň sa upevňujú rôzne mlynčeky, strúhače či lisy na ovocie. Druhé prípojné miesto je spravidla v mieste, kde sa rameno spája s telesom, v ktorom je motor. Hriadeľ v tomto prípojnom mieste má vysoké otáčky a sem sa pripája nádoba na mixovanie, sekanie, mletie kávy a podobne. Niektoré funkcie, hlavne miesenie cesta, ale aj mletie mäsa, sú náročné na výkon, preto by robot mal mať príkon 1000 W, prípadne viac. Špičkové roboty majú príkon aj 1500 W. Na spotrebu v tomto prípade nepozerajte, pretože na rozdiel od spotrebičov ako chladnička či práčka je kuchynský robot v prevádzke len krátko, najviac niekoľko desiatok minút, takže prioritou je jednoznačne výkon. To isté platí aj pre hluk, tých pár minút členovia domácnosti budú vo vidine dobrého jedla radi tolerovať aj v prípade, ak je kuchyňa spojená s obývacím priestorom.

Dôležité kritérium výberu je objem pracovnej nádoby, ktorý býva typicky 2 – 6 litrov. Čím väčšia nádoba, tým viac jedla naraz spracujete a v väčšou nádobou sa lepšie pracuje, pretože vám z nej nebude pri šľahaní vyfrkávať riedka hmota. Dôležité je, aby pracovná nádoba bola vyberateľná a aby sa mohla umývať v umývačke riadu. Uprednostnite roboty s antikorovými nádobami a na mixovanie sklené nádoby. Plastové nádoby sú menej vhodné, pretože ostré čiastočky spracúvaných surovín vytvoria v plastovej nádobe ryhu, ktoré sa nedajú dobre vyčistiť. Najspoľahlivejšie sú robustné celokovové roboty, ktoré síce majú hmotnosť 6 – 15 kg, ale to neprekáža, pretože budú mať stále miesto na pracovnej doske. Vyššia hmotnosť navyše prispieva k lepšej stabilite. Ak máte malé deti, skontrolujte, či má robot poistku proti nechcenému zapnutiu.

Tip: Na Slovensku sú veľmi obľúbené bryndzové halušky či zemiakové placky. Preto sa uistite, či robot má strúhací valec alebo kotúč na rajbanie zemiakov. Zdôrazňujeme rajbanie, nie strúhanie. Kotúč musí mať ostré otvory, ako keby boli vyseknuté klincom, ktoré trhajú vlákna. Klasický jemný strúhací kotúč vám postrúha zemiaky na tenké prúžky, ktoré sa na tento účel nehodia.

Elektrický mlynček

Ak nemáte kuchynský robot s možnosťou pripojenia dostatočne veľkého mlynčeka na mäso, oceníte tohto veľmi užitočného kuchynského pomocníka. K telu prístroja, ktoré obsahuje motor s prevodovkou, sa dá pripojiť mlynček na mletie mäsa či iných surovín, mlynček na mak, strúhač, lis na ovocie, prípadne ďalšie príslušenstvo. Inak povedané, mlynček má prípojné miesto s pomalobežným drážkovaným hriadeľom podobné a niekedy dokonca aj rovnaké ako kuchynské roboty so sklopným ramenom. Často budete prekvapení, že mechanicky pasuje príslušenstvo od robota či mlynčeka inej značky, tak čo sa týka priemeru hriadeľa, ako aj bajonetu na uchytenie.

Fritovací a varný hrniec

Fritéza je určená na smaženie, multifunkčné hrnce dokážu nielen smažiť, ale aj variť, piecť či zapekať. Základom prístroja je nádoba s vhodným povrchom, v ktorej sa jedlo vypráža, prípadne varí alebo dusí. Nádoba je vyhrievaná, pričom vyhrievacie teleso je spravidla súčasťou nádoby. Ak je nádoba vyberateľná, kontakty vyhrievacieho telesa sú konštruované a povrchovo upravené tak, aby sa nádoba dala umývať v umývačke riadu. Nádoby sú buď antikorové, alebo s teflonovým povlakom. Alfa a omega je hlavne pri smažení udržiavanie nastavenej teploty. Je dôležité dodržiavať pomerne úzky teplotný interval, pri ktorom už olej nevsakuje do potravín, ale ešte sa nepripaľuje. Termostat umožňuje nastaviť teplotu spravidla v rozsahu od 60 do 200 °C. Načasovanie vypnutia nemá v tomto prípade zmysel, pretože olej aj po vypnutí ohrevu chladne veľmi pomaly, ale veľa fritéz má možnosť nastavenia času signalizácie, že treba fritované potraviny vybrať z oleja. Pri smažení sa potraviny vkladajú do koša z nehrdzavejúcej ocele, ktorý umožňuje ich pohodlné vkladanie, vyberanie a odkvapkanie oleja. Výber fritézy sa odvíja predovšetkým od veľkosti nádoby a príkonu. Pre dvojčlennú rodinu stačí, aby sa do koša zmestil kilogram surovín, napríklad zemiakových hranolčekov. Pre viacčlennú rodinu treba väčší fritovací hrniec. Pri vyprážaní rezňov, šišiek a podobne je dôležitá aj plocha dna koša, aby ste mohli vyprážať viac kusov súčasne. Dôležitý komponent je pachový filter, ktorý treba v pravidelných intervaloch v závislosti od konštrukcie buď vymeniť, alebo vyprať. Objem oleja pri fritovaní sa podľa veľkosti fritézy pohybuje od 0,7 do 4 litrov. Príkon sa spravidla pohybuje v rozsahu 1500 – 220 W.  

Teplovzdušná fritéza

Príprava jedla cirkulujúcim horúcim vzduchom v mnohých prípadoch nahradí smaženie alebo fritovanie, pričom potraviny, napríklad opekané zemiaky či hranolčeky sa neponárajú do oleja, ale stačí olejom potrieť ich povrch. Cirkulácia horúceho vzduchu vnútri nádoby pôsobí priamo na povrch pripravovaného jedla, čo zabezpečí chrumkavosť zvonka a šťavnatosť zvnútra. To umožňuje prípravu pokrmu bez oleja (alebo len s malým množstvom) s veľmi dobrým prepečením. Najdôležitejšie kritérium výberu je objem, aby sa vám do fritézy zmestilo napríklad kurča.

Parný hrniec

Varenie v pare, teda dusenie je jeden z najzdravších spôsobov prípravy jedla, pretože potraviny si zachovávajú dôležité živiny a vitamíny. Ak vás tento spôsob v prípravy jedla zaujal, prácu vám uľahčí elektrický parný hrniec, v ktorom môžete pripravovať niekoľko potravín súčasne. V spodnej časti je nádoba na vodu s výhrevným telesom. Vzniknutá para potom prechádza jednotlivými poschodiami parného hrnca. Tie môžu byť antikorové alebo priehľadné plastové, takže na pripravované jedlo vidíte.

Tip: Varenie v pare si môžete najskôr vyskúšať v bežnom hrnci, do ktorého kúpite naparovací kôš.

Vákuovačka

Vákuovým balením potravín určených na uskladnenie v chladničke sa vďaka odsatiu vzduchu výrazne spomaľuje proces oxidácie, pri ktorom sa potraviny kazia. Dosiahnete dlhšiu životnosť potravín a zabránite negatívnym vplyvom pôsobenia vlhkosti a baktérií zo vzduchu v chladničke, ktoré spôsobujú zmeny farby, chuti a predovšetkým celkovej kvality vašich potravín.

Varenie vo vákuu pri nízkej teplote

Túto metódu nazývanú sous vide radi využívajú aj kuchári v renomovaných reštauráciách. Jedlo sa pripravuje pri nízkej teplote vo vákuu. Napríklad „medium“ steak pripravíte pri teplote 56 °C za dve a pol hodiny. Všetky potrebné ingrediencie pripravovaného jedla sa zatavia do fólie tak, aby tam nezostal žiadny vzduch. Varenie vo vákuu pri nízkej teplote vás zbaví starosti, že jedlo bude pripečené alebo rozvarené. Napriek tomu, že doba tepelnej prípravy je dlhšia ako pri klasických metódach, šetrí vám čas, pretože stačí suroviny na prípravu jedla zataviť do fólie a dať do hrnca alebo inej nádoby s vodou a zabezpečiť požadovanú teplotu. Počas varenia nemusíte proces kontrolovať a pokojne sa môžete venovať iným činnostiam. Príprava jedla metódou sous vide navyše prebieha takmer bez tuku, takže v tomto ohľade je aj veľmi zdravá, samozrejme, ak takýmto spôsobom nepripravujete bôčik. Jedlo zatavené vo vreckách z fólie môžete variť buď v nádobe, ktorá dokáže presne udržiavať nastavenú teplotu vody, alebo v bežných hrncoch pomocou ponorných varičov, ktoré zabezpečia udržiavanie teploty a mierne prúdenie vody. Po nastavenom čase sa ohrev vypne. Na zatavenie jedla do fólie môžete použiť zariadenie na zatavovanie do fólie s funkciou vákuovania. Moderné vákuovačky majú funkciu na vákuovanie vlhkých a krehkých potravín, ktorá zaistí šetrnejšie odsatie vzduchu, takže nedôjde k veľkej deformácii obsahu vrecúšok. Zaobídete sa však aj bez zariadenia na vákuové zatavovanie. Môžete použiť špeciálne vrecká, z ktorých po vložení potravín vytlačíte vzduch o hranu stola a vrecko uzavriete. Tieto vrecká majú aj ventil, takže ak máte vákuovačku, môžete z nich odsať vzduch.

Mixovanie vo vákuu

Problém klasického mixovania je oxidácia. Tá nastáva na povrchu mixovanej zmesi. Pri rýchlom premiešavaní sa so vzdušným kyslíkom dostáva do kontaktu stále nový a nový povrch mixovanej zmesi. Proces oxidácie pri mixovaní spôsobuje zmenu chuti, farby a konzistencie zmesi a stratu vitamínov. Naproti tomu mixovanie vo vákuu bez prístupu vzduchu oxidácii účinne zabráni. Ak mixér pred mixovaním najskôr z nádoby odsaje vzduch, v mixovanej potravine sa zachovajú všetky živiny a vitamíny, ako aj farba a aróma. Napríklad smoothie z avokáda nezhnedne, ale zostane zelené a nebude sa oddeľovať dužina od tekutiny. Navyše jedlo si môžete pripraviť vopred, v uzavretej nádobe z odsatým vzduchom vydrží oveľa dlhšie.

Food processor– všetko v jednej nádobe

Tento zaujímavý prístroj kombinujúci mechanickú a tepelnú prípravu jedál nahradí viacero malých kuchynských spotrebičov, ako je mixér, šľahač, miesič cesta, robot na strúhanie, parný hrniec či kuchynská váha. Základné recepty sú spravidla súčasťou firmvéru a prístroj môžete pripojiť k webovej databáze receptov. Zariadenie vás bude podľa konkrétneho receptu sprevádzať celým procesom prípravy, počnúc vážením a prípadným nasekaním surovín. Váha je integrovaná, takže všetko, čo do nádoby pridáte, sa odváži. Napríklad pri príprave krémovej zeleninovej polievky či omáčky prístroj zeleninu naseká, uvarí a následne rozmixuje. Počas tepelnej prípravy sa obsah varnej nádoby premiešava, takže nemusíte stáť pri hrnci a dávať pozor, aby jedlo neprihorelo. Po ukončení prípravy vás prístroj upozorní zvukovým signálom. Perfektná je možnosť miesenia cesta napríklad pri príprave domácej knedle. Cesto nemusíte pripravovať z múky, ale môžete si priamo v prístroji nechať namlieť obilie na skutočne celozrnnú múku. Cesto potom vykysne. Veľká výhoda je možnosť pripraviť naraz celý obed. Pripravíte cesto na knedľu. Následne môžete naraz pripraviť omáčku, nad ňou v pare mäso a nad ním sa takisto v pare pripravuje knedľa.

 

Ľuboslav Lacko

Všetky autorove články

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať