SAMSUNG 042024 Advertisement SAMSUNG 042024 Advertisement SAMSUNG 042024 Advertisement

Inovatívna chemikália dokáže zrecyklovať plasty len za 24 hodín

0

Vedci z King's College London zistili, že enzým bežne používaný vo väčšine pracích prostriedkov by mohol pomôcť pri recyklácii jednorazových plastov, čo je materiál, ktorý je ťažké likvidovať trvalo udržateľným spôsobom. Prišli s novým spôsobom recyklácie, ktorý využíva tieto enzýmy na rozklad materiálu. Svoje zistenia publikovali v časopise Cell Reports Physical Sciences.

Jednorazové plasty, ktoré sa používajú napr. na balenie potravinárskych výrobkov, zvyčajne končia na skládkach, preto vedci pracujú na jednoduchých spôsoboch, ako tento materiál recyklovať. V súčasnosti sa na recykláciu týchto plastov používa metóda známa ako priemyselné kompostovanie. To však trvá 12 týždňov. Nová metóda podrobne opísaná vedcami z Kings College ich premení na rozpustný materiál len za jeden deň, uvádza sa v štúdii.

Keď sa plasty udržiavajú pri vysokej teplote ďalších 24 hodín, pokračujú v rozklade na jednotlivé molekuly, ktoré sa potom môžu použiť na vytvorenie nových plastov. Vedci sa domnievajú, že by to mohol byť inovatívny nový spôsob recyklácie tohto problémového materiálu.

Hlavným problémom recyklácie plastov na jedno použitie je pomalosť ich rozpadu. To môže spôsobiť veľké ťažkosti, keďže ich výrobcovia a spotrebitelia vo veľkej miere používajú. V skutočnosti sú často vnímané ako udržateľnejšia voľba na balenie. Ich produkcia však môže byť veľmi škodlivá pre planétu. Štúdia poznamenáva, že súčasné metódy mechanickej recyklácie generujú emisie CO2 a materiál sa často ani nedá znova použiť.

Nový spôsob ich recyklácie sa snaží podporiť obehové hospodárstvo pre bioplasty, ktoré obmedzí vplyv na životné prostredie a zníži uhlíkovú stopu výroby plastov. Keby bola prijatá táto nová metóda, mohlo by dôjsť k veľkému zníženiu množstva plastov odvážaných na skládky a následne k zníženiu množstva, ktoré končí v prírode.

Zdroj: newsweek.com.

Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať