SAMSUNG_092022 Advertisement SAMSUNG_092022 Advertisement SAMSUNG_092022 Advertisement

Káva varená laserom za studena je lepšia ako tá tradičná

0

Káva sa môže pripravovať rôznymi spôsobmi, k tým menej známym patrí varenie za studena, pretože takáto príprava trvá veľmi dlho. Pritom namáčaním kávových zŕn v studenej vode sa získa až trikrát viac kofeínu ako pri prelievaní horúcou vodou. Káva je tak menej horká a kyslá a jej zástancovia tvrdia, že je aj aromatickejšia. Japonci varia kávu za studena už celé stáročia.

Káva sa za studena lúhuje až 24 hodín, najmodernejšie vybavenie však dokáže tento čas skrátiť približne na 12 hodín. No výskumný tím z nemeckej Universität Duisburg Essen (UDE) teraz vyvinul a predviedol ultrarýchly, laserom poháňaný proces varenia za studena, ktorý trvá len niekoľko minút a dodáva chuť a veľkú časť chemických vlastností nápoja vareného za studena v rekordnom čase.

Táto technika je odvodená od laserovej syntézy a spracovania koloidného poľa, metódy typicky používanej na rozstrekovanie kovových pevných látok v roztokoch rozpúšťadiel a vytváranie roztokov suspendovaných nanočastíc. Výskumníci použili ytriovo-hliníkový granátový laser dopovaný neodýmom (Nd:YAG), naladený na 532 nanometrov, a vytvorili 125-pikojoulové impulzy trvajúce len 10 pikosekúnd.

Impulzy prechádzali cez roztok mletej kávy zmiešanej s vodou približne 80 000-krát za sekundu počas troch minút, pričom teplota sa nikdy nezvýšila o viac ako niekoľko stupňov. Proces si môžete pozrieť vo veľmi krátkom časozbernom videu univerzity.

Výsledný roztok sa prefiltroval a porovnali ho s 24-hodinovým studeným varením a šálkou horúcej kávy s odkvapkávacím filtrom. Kyslosť v laserovej káve bola takmer totožná s 24-hodinovým varením za studena a výrazne nižšia ako v horúcej káve. Dôležitý aromatický trigonelín bol najvyšší v káve varenej za studena, najnižší v horúcej káve a niekde medzi tým v laserovej káve.

V laserovej káve sa nenašli žiadne látky, ktoré by neboli aj v teplej alebo studenej káve. Hladiny kofeínu boli v týchto experimentoch bližšie k horúcej káve, ale výskumníci poznamenávajú, že laserová technika extrahuje kofeín extrémne rýchlo a hladiny kofeínu a trigonelínu by sa pravdepodobne mohli dostať na úroveň studeného varenia pri pôsobení laserom niekoľko minút navyše.

Iné prchavé aromatické zlúčeniny ako pyridín a difenol boli prítomné iba v káve varenej za studena a pri varení laserom. Tie sa totiž odparujú, keď pripravujete horúcu kávu, prispievajú síce k jej nádhernej vôni, ale strácajú sa z chuťového profilu.

V tejto fáze sa neuskutočnili žiadne subjektívne chuťové alebo čuchové testy a výskumníci poznamenávajú, že bude potrebné pohrať sa s parametrami lasera a ďalšími zlepšeniami procesu. Technika by mohla mať zaujímavé účinky aj na čaj. Dokument o výskume bol publikovaný v časopise Nature.

Zdroj: newatlas.com.

Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať