
Toto sú štyri hlavné fenotypy ľudí trpiacich obezitou
Podľa štúdie Milkenovho inštitútu predstavuje obezita spôsobená chronickými chorobami v Spojených štátoch zhruba 500 miliárd dolárov v priamych nákladoch na zdravotnú starostlivosť, ako aj ďalších 1,25 bilióna dolárov v nepriamych nákladoch. Inými slovami, obezita zožiera takmer 10 % ročného HDP. Kým na začiatku 60. rokov boli za obézne považované menej ako 4 % dospelých v USA, dnes je to už viac ako 60 % populácie USA vo veku od 2 rokov. A to napriek prosperujúcemu sektoru chudnutia (výživové doplnky, fitnes) v hodnote niekoľko miliárd dolárov.
Lekársku výskumnú komunitu to podnietilo k hľadaniu nových spôsobov riešenia zdravotných problémov spojených s obezitou. Keďže všetci máme jedinečný génový „odtlačok prsta“, aj vedci začínajú pristupovať k otázke chudnutia podobnou optikou: cez fenotypy. Dr. Andrés Acosta, výskumný lekár pôsobiaci na svetoznámej klinike Mayo v Rochesteri v Minnesote, vedie výskumný projekt s názvom Phenomix, ktorý sa zaoberá touto problematikou. Acosta tvrdí, že skôr než začneme hľadať spôsoby, ako schudnúť, mali by sme pochopiť, prečo ľudia priberajú.
Ako sa ukázalo, treba pri tom skombinovať dve odlišné vedné oblasti: genotypizáciu, proces určovania rozdielov v genetickom zložení DNA jednotlivca, a metabolomiku, vedecké štúdium chemických procesov, ktoré poháňajú náš jedinečný metabolický profil. Toto špeciálne mapovanie každého človeka na subbunkovej úrovni sa nazýva fenotypizácia. Acosta vytvoril štyri rôzne skupiny fenotypov, ktoré zahŕňajú 85 % všetkých ľudí trpiacich obezitou. Nazval ich Hungry Brain (hladný mozog), Hungry Gut (hladné črevá), Emotional Hunger (emocionálny hlad) a Slow Burn (pomalé spaľovanie).
Hungry Brain: Asi štvrtina ľudí s obezitou má neurologickú poruchu, pri ktorej mozog nesignalizuje, keď sa v jedle spotrebuje dostatok kalórií. Ľudia s „hladným mozgom“ sa nechtiac prejedia, pretože ich mozog nedostáva správy, že by s jedlom mali skončiť.
Hungry Gut: Asi u jednej tretiny populácie s obezitou spočíva problém v gastrointestinálnom systéme. Ich žalúdok a črevá vydávajú signály o hlade už krátko po tom, čo jedli.
Emotional Hunger: Asi u tretiny obéznych dospelých je hedonické stravovanie hlavnou príčinou ich obezity. Ako hovorí Dr. Acosta, tento fenotyp je šišky, keď má zlý deň, a má nutkanie jesť šišky, aj keď má dobrý deň. Ide o jednotlivcov, ktorí používajú jedlo ako reakciu na negatívne aj pozitívne emócie.
Slow Burn: Pre ďalšiu štvrtinu dospelých trpiacich obezitou je základný problém nízka rýchlosť metabolizmu spojená s celkovou nízkou aktivitou. Sú to ľudia, ktorí nespaľujú kalórie tak efektívne ako ostatní.
Zlá správa je, že takmer štvrtina pacientov s obezitou vykazuje viac ako jeden z týchto stavov, a teda si vyžaduje zložitejší zásah. Nedávna štúdia uskutočnená na klinike Mayo, ktorá sledovala 250 obéznych pacientov, ukázala, že 80 % tých, ktorí pri chudnutí dostávali zdravotnú starostlivosť na základe fenotypov, dokázalo zhodiť viac ako 10 % telesnej hmotnosti a udržať si hmotnosť po dobu 12 mesiacov.
Z tých, ktorí dostávali štandardnú starostlivosť, sa to podarilo iba 30 percentám. Ľudia majú tendenciu označovať tých, ktorí majú nadváhu, jednoducho za lenivých. Lepšie pochopenie fenotypov môže spôsobiť, že verejnosť začne chápať, že príčiny obezity sú oveľa zložitejšie, ako sme sa domnievali.
Zdroj: observer.com.
Zobrazit Galériu