Prvé 3D tlačené hovädzie mäso kvality wagyu

3

Japonskí vedci úspešne vytlačili na 3D tlačiarni kus hovädzieho mäsa wagyu, ktorý vyzerá rovnako ako skutočné. Tím z japonskej univerzity v Osake použil trojrozmernú biotlač na replikáciu špecifického usporiadania svalov, tuku a krvných ciev. Dúfajú, že laboratórne vypestované mäso by mohlo poskytnúť udržateľnejšiu a chutnejšiu alternatívu k tradične pestovanému hovädziemu mäsu. Zlepšením tejto technológie bude možné nielen reprodukovať zložité štruktúry mäsa, ako napríklad sashi [alebo mramorovanie] hovädzieho mäsa wagyu, ale aj vykonávať jemné úpravy tukových a svalových zložiek.

Štúdia publikovaná v časopise Nature Communications je prvá, ktorá sa pokúsila o biotlač hovädzieho mäsa wagyu, čo je drahé mäso cenené pre svoju jemnosť, chuť a lahodné mramorovanie tuku. Rovnako ako tradičná 3D tlač aj biotlač využíva model generovaný počítačom a ukladanie vrstiev materiálu na vytvorenie konečného trojrozmerného produktu. Na rozdiel od štandardných metód, ktoré používajú materiály ako plast alebo kov, 3D biotlač zoskupuje živé bunky na stavbu komplexných štruktúr, ako sú krvné cievy a svalové tkanivá.

Predplatné NEXTECH 2021

Nejde síce o prvé hovädzie mäso vytvorené 3D biotlačou, ale wagyu predstavoval výzvu, pretože tím musel replikovať typický vnútrosvalový obsah tuku, známejší ako tukové mramorovanie alebo sashi. Na výrobu 3D tlačeného mäsa použili vedci dva typy kmeňových buniek z konkrétnych plemien kráv wagyu. Manipuláciou s kmeňovými bunkami mohli dosiahnuť vytvorenie každého typu bunky potrebnej na kultiváciu mäsa.

Hovädzie mäso nikto neochutnal, takže jeho chuťové vlastnosti nie sú známe. Sú potrebné ďalšie štúdie, kým varenie a konzumovanie takéhoto mäsa dostane zelenú. Aj keď laboratórne vyrobené hovädzie mäso wagyu by mohlo byť udržateľnejšou alternatívou k mäsu z tradičného chovu, ktorý je spojený s emisiami skleníkových plynov, vysoké výrobné náklady znamenajú, že nebude tak skoro k dispozícii na pultoch supermarketov.

Zdroj: smithsonianmag.com.

Zobrazit Galériu

Redakcia

Všetky autorove články

3 komentáre

pozrite si youtube reakcia na: Prvé 3D tlačené hovädzie mäso kvality wagyu

13.9.2021 23:09
ako sa to maso tlacilo. tie obrazky v clanku su uplne mimo misu
Reagovať

.......................... reakcia na: Prvé 3D tlačené hovädzie mäso kvality wagyu

13.9.2021 19:09
uz ked to vidim ma natahuje :D
Reagovať

Luboslav Lacko primitivny reakcia na: Prvé 3D tlačené hovädzie mäso kvality wagyu

13.9.2021 10:09
Luboslav Lacko primitivny
Reagovať

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať