SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement SAMSUNG_022024A Advertisement

Košický TalentumSAP úspešne vykročil za obhajobou víťazstva v celosvetovej robotickej súťaži

Tlačové správy
0

Osemnásť tímov z Česka a Slovenska, štyria postupujúci a jeden absolútny víťaz. Aj tak by sa dalo charakterizovať spoločné „federálne“ meranie síl v rámci First Lego League (FLL), robotickej súťaže, ktorá vychováva budúcich expertov na počítačové technológie. Na najvyšší stupienok sa postavilo košické zoskupenie TalentumSAP a vykročilo tak za obhajobou vlaňajšieho víťazstva v celosvetovom finále v estónskom Talline.

Témou aktuálnej edície FLL je Into OrbitSM – Život a cestovanie vo vesmíre. Košickí nadšenci robotiky vytvorili projekt s názvom CUL. Ide o technológiu na vyčistenie oblečenia a textilu v podmienkach, ktoré panujú počas pobytov na orbite. „Prístroj funguje na základe dezin­fekcie pomocou UVGI germicídného žiarenia, ktoré má vlnovú dĺžku 185 nm. Tento druh žiarenia má tzv. germicidálne učinky. Má schopnosť vnikať hlboko medzi tkanivá látky, kde s viac ako 90-percentnou účinnosťou zabráni množeniu vírusov a baktérií,“ vysvetľuje Angelika Haneszová, dlhoročná mentorka TalentumSAP. Porota ho ocenila maximálnym počtom bodov.

Okrem výskumného projektu musia súťažiaci vo FLL zvládnuť aj jeho prezentáciu, hodnotí sa i tímová spolupráca a Robot Design. Divácky najatraktívnejšou je však štvrtá kategória, v ktorej musia roboty plniť presne stanovené úlohy na špeciálnych stoloch. Potvrdil to aj veľký záujem divákov o Robot Game počas česko-slovenského zápolenia na pôde Fakulty informatiky a informačných technológií, STU v Bratislave. „Oplatí sa na vlastné oči vidieť, ako títo mladí ľudia dokážu vlastnými silami nielen skonštruovať, ale aj naprogramovať roboty, prezentovať svoju prácu v angličtine a zvládnuť skutočne náročné zadania. A nielen to, ich súťažné vystúpenie je aj časovo limitované, všetko musia mať doslova na sekundy rozplánované. Pre mňa to bol skutočne zážitok. Sme veľmi radi, že podporou tejto súťaže môžeme prispieť k vzdelávaniu mladých talentov,“ povedal Ján Ružarovský, generálny riaditeľ SAP Labs Slovakia.

Štyri najúspešnejšie tímy z bratislavského FLL Semifinále Slovensko & Česko postúpili do stredoeurópskeho finále, ktoré koncom marca hostí Bregenz v Rakúsku. Okrem TalentumSAP sa kvalifikovali ďalšie dva slovenské projekty – RDS Team a Hexadron, ktoré na celkovom treťom mieste doplnil pražský HobbyRobot.

Do aktuálneho ročníka FLL 2018/2019 sa na Slovensku zapojilo spolu 720 detí vo veku 9 až 16 rokov, ktoré vytvorili  98 tímov. Ide o počet, ktorý je porovnateľný napríklad s Rakúskom. Slovensko v záujme o túto celosvetovú robotickú súťaž výrazne prevyšuje zvyšné krajiny V4 – v Česku sa do FLL prihlásilo 33 tímov, v Poľsku 48 a v Maďarsku 72. 

Zobrazit Galériu

FIRST LEGO League

Všetky autorove články
FLL SAP vitaz projekt súťaž

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať