SAMSUNG 042024 Advertisement SAMSUNG 042024 Advertisement SAMSUNG 042024 Advertisement

Verím, že InoBat sa stane výstavnou skriňou Slovenska

Tlačové správy
0

Ako to už v tejto časti roku býva, aj my v InoBat sme vo veľkom rekapitulovali, čo nám rok 2021 priniesol. A veru, takéto zhrnutie všetkého, čo sa nám podarilo dosiahnuť za tak krátku dobu má okrem toho, že vyčarilo úsmev na tvárach celému tímu aj ďalšiu pridanú hodnotu. A to, že do roku 2022 sme vykročili o to viac motivovaní, nadšení a s presvedčením, že to, čo v InoBat robíme má obrovský zmysel. Pre priemysel, vzdelávanie, ochranu našej planéty, dopravu, baterkový biznis, ale aj celé Slovensko či svet. Nech sa páči, poďte rekapitulovať spolu s nami.

Ako by sa dal rok 2021 načrtnúť v skratke? Keď sa na neho spätne pozriem, u nás v InoBat-e mi to  pripadá ako jedna celá dekáda v živote človeka či iných firiem. V hlave sa mi totiž kopí obrovské množstvo skvelých míľnikov, ktoré sa nám podarilo za tak krátky čas dosiahnuť. Podali sme si ruky s ďalšími partnermi či investormi, otestovali prvé batérie, v testoch obstáli na výbornú, napredovali vo výstavbe R&D centra a pilotnej výrobnej linky vo Voderadoch, zväčšili tím o ďalších šikovných ľudí, odštartovali vzdelávací program BATTERYacademy, ale aj uzavreli kontrakty s prvými klientami. Toľko vecí si však zaslúži detailnejší popis, nemyslíte? Poďme teda na to!

  • ZA INOBAT STOJA TÍ NAJLEPŠÍ ĽUDIA, ĎAKUJEM VÁM!

Začnem asi tým najdôležitejším, a to InoBat ľuďmi, celým našim tímom a partnermi. Patrí vám obrovské ĎAKUJEM! Pre mňa to bol jeden z najakčnejších a najfascinujúcejších rokov práve vďaka vám všetkým a nemôžem byť viac hrdý na to, čo všetko sa nám spolu podarilo dosiahnuť. A nebolo to vôbec ľahké, keďže takéto míľniky sa samé nezrodia, práve naopak! Rodia sa krvopotne a sú dôkazom toho, že keď sa nastaví správny manažment, v rámci ktorého prichádza k integrácii rôznych aktérov, ktorí predtým spolu ešte nikdy nekomunikovali, pri dobrom produkte je to jasný úspech. U nás v InoBat to boli ľudia od expertov z R&D labákov v San Diegu, až po vládnych činiteľov, popredných vedcov, až po tím zložený z tých najväčších talentov v podstate z 10 krajín sveta. A v praxi sa ukázalo, že ak dáte dokopy toľko talentovaných ľudí s rovnakým cieľom, automaticky prichádza k zrodu úžasných projektov, akým InoBat jednoznačne je. Počas celého minulého roka sa náš tím neustále zväčšoval, pričom teraz je nás už 50, či sú to ľudia od Vietnamu, až po Čínu, Ameriku, Nemecko, až po hrdých mladých Slovákov. Podarilo sa nám napísať úžasný príbeh a ja som vďačný, že ho píšeme spoločne.

  • PRÍBEH ZO SLOVENSKA, O KTOROM SA DOČÍTATE UŽ AJ VO SVETE

Dovolím si teraz zahodiť skromnosť do kúta a jednoducho sa pochváliť. Myslím si totiž, že InoBat príbeh o slovenskom startupe začína byť postupne čoraz viac známy aj vo svete. Tento rok sme totiž nielen slávnostne spustili výstavbu nášho R&D centra a pilotnej linky na výrobu batérií vo Voderadoch, kde budeme kreovať chémiu a prototypové články. Popritom sme stihli podpísať napríklad aj 4 rámcové zmluvy so zákazníkmi v automobilovom, leteckom aj autobusovom priemysle. Tiež sa nás rozhodlo podporiť viacero ďalších investorov a zvýšili sme svoj kapitál. Okrem toho, pustili sme sa aj do vzdelávania a vytvorili edukačný projekt BATTERYacademy, v rámci ktorého sme prostredníctvom videí približovali kľúčových ekosystémových hráčov na Slovensku, pričom projekt bude napredovať aj v roku 2022 a čaká ho množstvo noviniek. V našich radoch sme tiež privítali 2 šikovných študentov na prvom shadowing programe. A čo som veľmi rád, podarilo sa nám vytvoriť prvú batériu zo Slovenska, ktorá v testoch po 600 cykloch ukázala, že má ešte lepšie parametre ako tá, ktorá sa používa v Porsche Taycan. A začali sme pracovať aj na ďalších, ešte lepších prototypoch. A keďže pri všetkých aktivitách dbáme na ochranu našej planéty, začali sme pracovať aj na prvom recyklačnom centre InoBat Recycling, ale aj projekte s vlastnými energetickými úložiskami s názvom InoBat Energy.

  • KAŽDÁ MYŠLIENKA MÁ DOMOV, TEN NÁŠ MÔŽE BYŤ VÝSTAVNOU SKRIŇOU SLOVENSKA

Našim prvým InoBat domovom sú práve Voderady. V podstate, keď sme minulý rok akvirovali tento industriálny komplex, mali sme víziu, že bude miestom, kde budú vznikať prvé slovenské baterky schopné konkurovať celému svetu. A umožnia transformáciu slovenského priemyslu, keďže majú potenciál byť srdcom prechodu z manufaktúry na vzdelanostnú ekonomiku. A verím, že práve to, čo budujeme tu vo Voderadoch spolu s našimi strategickými partnermi, bude krásnym príkladom toho, že ak sa strategickí partneri/giganti dajú dokopy a idú spoločne za rovnakým cieľom, môžu sa diať veľké veci. V InoBat je našim cieľom práve to, aby sa centrum vo Voderadoch stalo centrom excelencie a výstavnou skriňou Slovenska, ktorou sa bude môcť hrdo pýšiť celá krajina. Vieme tu poukázať celý reťazec potrebný na tento biznis a vo svete vyhlásiť, že práve Slováci sú jeho priekopníkmi.

  • INOBAT MÔŽE ZVIDITEĽNIŤ SLOVENSKO TAK, AKO NAPRÍKLAD SKYPE PRESLÁVIL ESTÓNSKO

Na chvíľu by som sa ešte rád v rámci tejto témy pozastavil pri jednom bode: na všetko sa pozeráme nie cez prsty, ale holisticky a budujeme celý reťazec, ktorý voláme „od kolísky po kolísku“ (dbáme na celý reťazec od vedy, výskumu, výroby, až po recykláciu a opätovné využitie bateriek k výrobe nových). Myslíme si totiž, že práve takáto stratégia je niečím, čo môže do budúcna Slovensko ako krajinu presláviť podobne, ako napríklad Skype preslávil Estónsko. Pevne verím, že práve InoBat bude pre našu krajinu miestom, kde prídu ľudia, zahraniční návštevníci či delegácie a ihneď si povedia: „Táto krajina je naozaj na dobre vlne, mali by sme jej venovať svoju pozornosť a podporovať ju.“  

  • NAJVÄČŠÍ ÚSPECH ROKU 2021? NO PREDSA NÁŠ PRODUKT A SKVELÉ VÝSLEDKY TESTOV

Čo priniesol rok 2021 pre náš produkt? Práve túto kategóriu považujem za tú najúspešnejšiu. Som vďačný za to, že ešte na začiatku našej cesty sme získali grant od slovenskej vlády, ktorý nám pomohol vyvíjať produkt, a ktorým sme naštartovali naše úsilie prvých 24 mesiacov existencie. Mohli sme sa tak venovať vývoju baterky, ktorá sa od konkurencie značne líši. Pri konkurentoch totiž vidíme len zameranie na tzv. katalógový prístup – vyrábajú baterky s fixnými špecifikáciami a tieto fixné modely ponúkajú ich klientom len na báze „take it or leave it“. Veľa kreativity ohľadne chémie sa tam teda hľadať nedá. Výsledok? Vo finále musia práve automobilky dizajnovať svoje autá v závislosti od parametrov baterky. Našim cieľom bolo tento prístup úplne otočiť a chceme, aby mali automobilky voľnú ruku a boli vlastnými kreátormi svojich budúcich dizajnov. A my im batérie ušijeme priamo na mieru ich potrebám. A popritom sa pozeráme na špecializovaný trh automobilov, leteckej dopravy, ale taktiež tzv. „last mile delivery“ trh. A v tom tkvie naša InoBat sila! Snažíme sa zaplniť dieru na trhu, ktorá nie je pokrytá našimi čínskymi či kórejskými konkurentmi (teda radšej ich nazývam priateľmi, keďže na konkurenciu neverím). Myslím si, že pri transformácii priemyslu si nemáme konkurovať, ale radšej kolaborovať a spoločne dosahovať úspech pri realizácii COP26 plánov či environmentálnych cieľov.

Vráťme sa však k tým našim batériám. Myslím si, že InoBat batérie sú zaujímavé v tom, že sa s nami môže baviť napríklad letecká firma, ktorá sa pozerá skôr na energetickú hustotu, ale taktiež automobilová či autobusová firma, ktorá kladie apel skôr na hmotnosť baterky. Jednoducho, s nami môžu klienti kombinovať svoje preferencie (výkon, bezpečnosť, dojazd, akceleráciu vs. hmotnosť či životnosť). Suma sumárum, čo budú potrebovať, to od nás dostanú ušité na mieru, keďže náš model sa nebude predávať z katalógu, ale budeme ho vytvárať spoločne s našimi zákazníkmi. A nebojím sa povedať, že práve vďaka tejto stratégii sa nám darí takto rýchlo rásť a vytvárať dôležité partnerstvá.

  • 90 MILIÓNOV EUR KAPITÁLU ZA 2 ROKY

Všetkým je asi jasné, že každá dobrá myšlienka je drahá na realizáciu. Som preto nesmierne rád, že sa nám do InoBatu podarilo v priebehu 2 rokov priniesť celkovo 90 miliónov eur kapitálu, či už z verejných zdrojov, private equity alebo vďaka tomu, že diskutujeme aj s niektorými bankovými inštitúciami. Som hrdý a vďačný za to, že aj napriek tomu, že sme relatívne mladý startup, sa nám podarilo pritiahnuť nielen vládny kapitál, ale taktiež gigantov typu ČEZ, Rio Tinto či privátnych investorov v zoskupení skupinou Across či IPM. Taktiež ďalší hráči, ktorí nás podporujú od začiatku ako MSM Group, AEN či Matador. Ale napríklad aj noví investori ako napríklad Amara Raja či Ideanomics. Je to krásny príklad toho, že kde je idea a veľká vízia, vedia sa dať dokopy ľudia z rôznych oblastí: od tradičného priemyslu až po veľkých VC investorov, čo v konečnom dôsledku reflektuje aj samotné zloženie nášho tímu. Stačí sa pozrieť na našu správnu radu, kde stretnete napríklad zástupcov z venture sveta (Faysal Sohail), ale aj zo Sillicon Valley či legendy zo sveta automotive (Andy Palmer). Myslím si, že práve toto zjednotenie kapitálu aj ľudí nás predurčuje na ďalší úspech.

  • AJ ROK 2022 SME ODŠTARTOVALI NAPLNO! NOVINKY BUDEME HLÁSIŤ UŽ ČOSKORO

Čo dodať? Už teraz vieme, že nás čakajú veľké veci, ale aj veľa práce. Už čoskoro tiež budeme oznamovať mnohé ďalšie novinky – prezradím zatiaľ napríklad partnerstvo s jednou nadnárodnou inštitúciou, ktorá nám pomôže dostať InoBat príbeh ešte viac aj za hranice Slovenska, zglobalizovať ho a pracovať na tom, aby sa z InoBat-u stal do budúcna jeden z najväčších exportérov. Každopádne, nebudem predbiehať :) Ale už teraz môžem prehlásiť, že nás čaká niečo, čo na Slovensku nemá obdobu a podnikáme kroky, ktoré dajú InoBat aj Slovensko na mapu sveta.

Na záver by som sa chcel veľmi pekne poďakovať celému Inobat tímu, Ministerstvu financií a našim partnerom ako ČEZ, Rio Tinto, Matador, AEN, MSM Group, Across, IPM, Amara Raja, Ideanomics, Siemens či Takenaka. Vďaka samozrejme patrí aj našim prvým klientom. Ďakujem aj vám, čitateľom, že ste s nami a držíte nám palce a budeme radi, ak s nami ostanete aj naďalej. Tešíme sa, čo so sebou prinesie rok 2022 :).

MARIÁN BOČEK
CEO, InoBat Auto

 

 

Zobrazit Galériu

InoBat Auto

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať