SAMSUNG_042024 Advertisement SAMSUNG_042024 Advertisement SAMSUNG_042024 Advertisement

Doslúžil vám nečakane notebook? Riešení je hneď niekoľko, no nie vždy sa každé oplatí

Tlačové správy
0

Pri kúpe notebooku hľadáme taký, čo by nám vydržal najdlhšie a robíme všetko pre to, aby sme jeho dĺžku fungovania predĺžili. Táto technika je však rovnako spotrebný tovar ako každý iný a raz aj tá doslúži. Životnosť notebookov má svoje limity a mnohokrát nás prekvapí, keď to najmenej čakáme. Požičať si na nový, zájsť do servisu a nechať opraviť alebo siahnuť po repasovanom modeli? Zvážiť by ste mali viaceré možnosti a premyslieť si, ktorá z nich bude pre vás tá správna.

V prvom rade je veľmi kľúčové zvážiť najmä to, či nový prenosný počítač potrebujete ihneď a nemôžete bez neho vykonávať svoju prácu, alebo viete počkať ešte nejaký čas a našetriť naň. Čoraz viac sú bežné krátkodobé úvery na výpočtovú techniku a môžete také nájsť napríklad aj na tejto stránke. Pokiaľ presne viete, aké sú vaše platobné schopnosti a máte vedomie aj o tom, čo všetko vám z toho vyplýva, aj toto môže byť riešenie.

Zaviazať sa finančne a splácať chce však málokto, no pokiaľ sa pre túto voľbu rozhodnete, musíte konať rozvážne. Mnohí totiž riešia túto nemilú situáciu práve pôžičkou ihneď, avšak, bez akéhokoľvek uváženia. Ide síce o jedno z možných riešení, no rozhodne nie je to jediné, čo môžete urobiť, a to najmä vtedy, ak konáte pod vplyvom emócií a rýchlych rozhodnutí.

Ako teda postupovať pri takomto nečakanom zlyhaní techniky a aké sú vaše možnosti?

Pátrajte po príčine

Nie každý problém automaticky znamená úplnú nefunkčnosť prenosného počítača. Niektoré chyby vnímajú ostrieľaní vlastníci výpočtovej techniky už ako bežné banality, kým iné môžu byť závažnejšieho charakteru, ako napríklad tie, keď jedna súčiastka dokáže vyradiť z činnosti kompletné zariadenie. Predtým, než sa teda rozhodnete, či dáte opraviť svoj notebook, alebo budete musieť hľadať nový, neuškodí vyhľadať si informácie a pátrať po možnej príčine. Ak ste úplný laik v oblasti IT a technológií, mali by ste sa obrátiť na niekoho skúsenejšieho alebo zájsť do servisu.

Niekto sa rozhodne pustiť aj do svojpomocnej opravy a inšpiruje sa návodmi v podobe rôznych videí, no ak sa nevyznáte, na túto voľbu radšej zabudnite.

Otázka servisného úkonu

Keď vám zlyhá notebook v tom najlepšom, väčšina hneď rozmýšľa nad servisom. Pokiaľ je váš model ešte v záruke, iné logické riešenie ani neexistuje. Ak ste však jeho vlastníkom už dlhšiu dobu, mali by ste si prerátať, koľko by mohla vyjsť samotná oprava. Niekedy môže ísť o drobnú súčiastku, ktorú bude možné nahradiť na počkanie jej novou verziou a jej čiastka nebude nijako enormná. Existujú však aj prípady, keď oprava výpočtovej techniky môže byť ďaleko nákladnejšia a stáť oveľa viac, než je aktuálna hodnota prenosného počítača. V takom prípade sa vždy informujte, pýtajte sa na nezáväznú ponuku a zaujímajte sa aj o to, čo by sa s vaším notebookom robilo a koľko by tento samotný úkon vlastne stál.

Okamžitá náhrada v podobe repasovanej techniky

Nahradiť pokazený notebook môžete pomerne rýchlo jeho repasovaným modelom. V porovnaní s kúpou nového notebooku, takáto voľba predstavuje lacnejší variant. Tento model je plne funkčný a renovovaný, no rátať treba s tým, že už raz používaný bol. Pokiaľ takúto voľbu teda zvažujete, mali by ste si uvedomiť, že môže ísť o určité poľavovanie z nárokov, no natrafiť môžete aj na veľmi solídny model z hľadiska výkonu.

Kúpa nového notebooku pomocou pôžičky

Ďalšou z možností môže byť aj pôžička ihneď. Táto možnosť predstavuje expresné riešenie, ako získať potrebnú finančnú výpomoc na kúpu technologického výdobytku, čo by spĺňal všetko to, čo od prenosného počítača očakávate. Dnes sa dá vybaviť rýchlo, jednoducho a bez náročného papierovania, ale takejto investícii a samotnej žiadosti o úver treba venovať obzvlášť veľkú pozornosť.

Trh spotrebných úverov je pomerne rozsiahly a vybrať si pôžičku tak nie je problém. Treba však mať chladnú hlavu a premyslieť si, ako budete zvládať splácanie, a to aj v prípade, že by išlo len o krátkodobú pôžičku pred výplatou. Vždy si tak teda premyslite, či skutočne notebook potrebujete nevyhnutne na prácu a neviete bez neho fungovať.

Možností je mnoho. Každá z nich má svoje výhody, no predstavuje aj určité negatíva alebo poľavovanie z nárokov, s ktorými budete musieť rátať. Pokiaľ teda viete, že sa oprava neoplatí, jeho obnovená verzia nebude pre vás postačujúca a nechcete sa zadlžiť, počkať chvíľu a šetriť na nový bude tým správnym riešením.

Zdroj obrázka: fizkes / Shutterstock.com

seocentrum.sk

Všetky autorove články

Pridať komentár

Mohlo by vás zaujímať

Mohlo by vás zaujímať